Paycheck, amintește-ți viitorul

                Paycheck, tradus la noi Cecul sau viața, este o adapatare a romanului cu același nume, scris în 1953 de Philip K. Dick. Filmul este un amestec din geniala tehnologie de mâine aşa cum şi-o imaginează scriitorul Philip K. Dick, cu acţiunea şi suspansul pe care ştie foarte bine să le creeze regizorul John Woo (Mission impossible 2, Face off, Broken arrow, Hard target, Windtalkers). În final, John Woo a ralizat un thriller absolut uman care combină povestea oarecum ireală cu una obişnuită de dragoste, dragoste care va salva de fapt totul. După cărţile lui Philip K. Dick s-au realizat filme ca Blade Runner, Total recall și Minority Report. Foarte prolific, Dick a scris în jur de 30 de romane şi 100 de povestiri scurte, toate în perioada 1952 – 1982. Toate au revoluţionat genul science-fiction prin faptul că au aprofundat latura psihologică a personajelor.

                În viitorul apropiat, Michael Jennings este un specialist în inginerie inversă, analizează tehnologia clienților concurenților săi și le recreează, adăugând adesea îmbunătățiri față de specificațiile originale. Pentru a proteja proprietatea intelectuală a sa și a clienților săi, Jennings folosește o memorie tampon pentru a elimina cunoștințele sale de inginerie cu ajutorul prietenului său, Shorty.

                Jennings este abordat de fostul său coleg de cameră de la colegiu, James Rethrick, CEO al companiei de succes din domeniul tehnologic Allcom. Rethrick îi propune lui Jennings să facă pentru ei o activitate de dezvoltare a unui produs pe o perioadă de trei ani de muncă, ceea ce necesită ca el să locuiască în campus până la încheierea activității sale pentru Allcom, primind acțiuni care valorează o sumă de 8 cifre. El este injectat cu un marker de memorie pe termen lung care urmează a-i separa memoria sa de cea de la locul de muncă și a i-o șterge ulterior.

                Trei ani mai târziu, Jennings, în loc sa primească acțiunile promise, primește un plic cu obiecte aleatoare din viața de zi cu zi și i se spune că a fost de acord să renunțe la suma ce i se cuvenea în schimbul acestor obiecte. Cu memoria ștearsă, Jennings nu găsește metoda de a se apăra până când descoperă că obiectele primite sunt legate de trecutul său.

                Acum, cu ajutorul lui Rachel, femeia cu care a lucrat și pe care o iubește de trei ani, Jennings intră într-o cursă contratimp pentru a asambla un puzzle ce reprezintă de fapt viața sa, înainte ca cei ce l-au angajat ultima oară să-l omoare.

                Distribuția?!

Ben Affleck este inginerul Michael Jennings;

Aaron Eckhart este James Rethrick, fostul coleg de cameră al lui Michael;

Colm Feore este John Wolfe, „mâna dreaptă” a lui Rethrick;

Uma Thurman este dr. Rachel Porter, biolog și iubita lui Jennings;

Paul Giamatti este Shorty, prietenul lui Jennings.

                Dacă ați văzut filme regizate de John Woo, cu siguranță știți că sunt pline de scene de acțiune. Nici Paycheck nu a făcut excepție. Scenele de urmăriri au fost realizate de cascadori, dar cea mai palpitantă scenă a fost urmărirea pe motociclete pe străzile oraşului Vancouver. În această secvenţă, Jennings este în trafic la o oră de vârf împreună cu Rachel, pe o motocicletă. A doua echipă este dotată cu o cameră acţionată cu telecomandă care poate coborî brusc pe un cablu de la înălţimi ameţitoare până aproape de pământ. Totul într-o clipă.

                Secvenţele de acţiune ale lui Woo sunt legendare, admirate şi studiate peste tot în lume. Deseori ele sunt combinate cu lupte cu arme de foc. Rock Galotti, specialistul în arme, spunea: „Oamenii cred că armele folosite în filme nu sunt arme normale, că sunt replici ale armelor de foc, că se utilizează numai în film, dar nu este adevărat. Ele sunt reale, uneori modificate de profesionişti să tragă cu muniţie oarbă, dar funcţionează ca armele adevărate”. Printre secvenţele deja clasice ale lui Woo este cea în care cei doi adversari se află faţă în faţă cu pistoalele lipite de cap. Este un moment foarte tensionat, pe care Galotti îl consideră magnific pentru că orice greşeală poate fi ultima – dar acest moment ce pare pentru oameni nesănătoşi e perfect fezabil cu arme de calitate şi cu oameni care ştiu ce fac. Cel mai amuzant este faptul că John Woo nu a avut niciodată o armă şi nici nu a încercat măcar să folosească vreuna.

                John Woo preferă, se ştie, efectele vizuale reale făcute cu cascadori celor generate pe calculator. Numai atunci cînd este ceva imposibil de făcut cu cascadori, John Woo apelează la McMurry, supervizorul pentru efecte speciale. O provocare importantă pentru producători a fost crearea imaginilor legate de trecutul lui Jennings. Pentru asta, s-au aprofundat studiile referitoare la vise şi la diferenţa între ce visezi şi ce povestești apoi.

                Ce au spus criticii americanii despre Paycheck? Nu au prea avut cuvinte de laudă. De exemplu:

1. Scott Tobias a dat filmului o apreciere pozitivă, numindu-l un „thriller inteligent” și lăudând „simțul minunat de sincronizare și de ritm al lui Woo”.

2. Chris Barsanti a lăudat de asemenea Paycheck, numindu-l „unul dintre cele mai competente și liniștitoare filme de acțiune care au apărut de ceva timp”.

3. K. J. Doughton, colegul lui Chris Barsanti, a numit filmul „realizarea slabă a lui John Woo” și o „variație neinspirată după realizările sale anterioare, superioare.”

4. James Berardinelli a numit Paycheck „un film prost, completat cu o interpretare lipsită de strălucire, cu un scenariu scris fără cap și o regizare neinspirată”.

                Ben Affleck a câștigat Premiul Zmeura de Aur pentru cel mai prost actor pentru prestația sa din film. Întrebat de ce nu s-a prezentat pentru a-și ridica trofeul, el l-a adus o săptămână mai târziu la emisiunea Larry King Live, unde l-a spart. La emisiunea Saturday Night Live, Ben Affleck a glumit că el ar fi ieșit din sală la premieră și ar fi solicitat banii înapoi până când și-a dat seama că el a jucat în film.

                Sunt multe păreri pro și contra. După cum spuneam mai sus, dacă ați văzut filme regizate de John Woo, știți la ce să vă așteptați. Mie îmi place foarte mult stilul său de filmare și eu nu pot să fac altceva decât să vă recomand să vedeți acest film.

                În continuare vă invit să urmăriți trailer-ul Paycheck:

                Paycheck a fost lansat în România pe DVD.

[review]

[rwp-review id=”0″]

Aaron EckhartBen Affleckcolm feorepaul giamattipaycheckuma thurman