Planeta maimuțelor, oameni vs maimuțe

                Planeta maimuțelor e un SF din 2001, regizat de Tim Burton după un scenariu scris de Mark Reosenthal, Lawrence Konner și William Boyles Jr. E un remake al fimului original din 1968, al cărui scenariu a fost bazat pe romanul omonim scris de Pierre Boulle. Regizorul Tim Burton  a preluat ideea romanului lui Boulle și a imaginat o călătorie într-o lume neobișnuită și fantastic, declarând: „N-am intenționat să realizez un remake sau o continuare a primului „Planeta maimuțelor”, ci să provoc o reîntoarcere în acea lume fantastică”. Deşi a fost un success la box office cei de la 20th Century Fox au luat decizia să nu mai continue seria datorită cronicilor negative pe care le-a primit filmul. În schimb au realizat un reboot intitulat Rise of the planet of the apes în 2011.

                Acţiunea ne poartă în anul 2029 pe staţia spaţială de cercetări OBERON, situată lângă planeta Saturn. Oamenii fac experimente pe cimpanzei. Căpitanul Leo Davidson e un astronaut care face parte din … El are în grijă un cimpanzeu pe nume Pericles pe care-l învaţă să piloteze. Are loc of urtună electomagnetică. Furtuna  transmite în mod ciudat toate comunicaţiile electornice de pe Pământ din toate timpurile. Ideea e să fie trimisă o sondă în centrul acestei furtuni pentru a înregistra radiaţiile gamma. Ghici cine e trimis? Cimpanzeul Pericles care e pe cale să devină tată. Problema e că dispare în furtună iar Leo se duce să vadă ce s-a întâmplat.

                Dar e aruncat într-o gaură de vierme care-l aruncă pe o planetă în viitor.  Acolo descoperă că maimuțele sunt evoluate, vorbesc limba engleză și totodată pe acea planetă locuiesc și oameni ca sclavi ai maimuțelor. Ajutat de o mamimuță pe nume Ari și un mic grup de rebeli umani aceatsa evadează și încearcă să găsească o cale de a restabili legătura cu Pământul încercând să caute nava de salvare în zona interzisă, Calima. În Calima se află secretul adevăratelor începuturi a maimuțelor (primul simian fiind Semos). Dar va face o descoperire care va da peste cap tot ce știa, descoperind secrete șocante din trecutul omenirii și originea acestor primate. Vă las pe voi să descoperiți ce se întâmplă în continuare.

Mark Whalberg e căpitanul Leo Davidson astronautul care ajunge accidental pe planeta maimuțelor;

Tim Roth e generalul Thade, un cimpanzeu sinistru care vrea să fie conducătorul maimuțelor. El vrea să se însoare cu Ari, dar ea-l respinge;

Helena Bonham Carter e Ari, o femelă cimpanzeu care protestează asupra modului cum sunt tratați oamenii. Ea îl ajută pe Leo și pe cei din rebeliune ajungând să se îndrăgostească de Leo;

Regretatul Michael Clarke Duncan e coloneul Attar, o gorilă care se află sub comanda generalului Thade;

Paul Giamatti e Limbo, un urangutan care-ți câștigă existența din comerțul cu sclavi umani;

Estella Warren e Daena, o sclavă care asemenea lui Ari se îndrăgostește de Leo;

Kris Kristofferson e Karubi, tatăl Daeneei;

Charlton Heston e Zaius, tatăl lui Thade. Are doar un cameo, dar el a jucat rolul principal în versiunea din 1968.

                Cum arată planeta maimuțelor? Scenograful Rick Heinrichs a avut o viziune superbă. E o lume primitivă marcată însemnele civilizației. El chiar spunea: „Am căutat ca decorurile și locațiile de filmare să fie oarecum duale:  atât animale cât și umane.” Primul care are contact cu această lume e căpitanul Leo Davidson. După prăbușirea navetei pe planetă, el se trezește azvârlit în mijlocul unei naturi aspre. Pentru a filma aceste scene, realizatorii au creat o junglă artificială chiar în Los Angeles, deoarce aceștia nu au găsit nici o junglă tropicală adevartă.

                Lacul Powell, din Arizona, a fost ales pentru filmări ca un omagiu adus originalului din 1968, multe dintre scenele cheie ale acestuia fiind filmate aici. Alte locuri exotice de filmare alese de realizatori au fost vulcanul Mt. Kilauea din Hawaii și Trona Pinnacles, un bazin de lac în prezent secat situat în California, lângă faimoasa Vale a Morții. Interioarele orașului maimuțelor au fost construite într-un studiou gigantic, orașul fiind format din stânci înalte care străjuiesc străzile înguste și are scări întortocheate din beton care duc la cuștile în care sunt ținuți captivi oamenii. Pentru a cosntru iaceste decoruri au fost nevoie de 4 săptămâni și de un număr de peste 100 de tâmplari, sculptori, pictori și horticultori.

                Pentru film au fost create peste o mie de costume, ceea ce a necesitat o muncă de patru luni a unei echipe numeroase coordonate de Colleen Atwood. În 2001 nu existau efectele speciale de acum. Au trebuit să se descurce cu ce aveau. Atwood chiar spunea: „Costumele au tăieturi asimetrice și sunt croite astfel încât să fie ușor de îmbrăcat. De asemenea, ele reflectă personalitatea actorilor care interpretează maimuțele. De exemplu, costumul purtat de Tim Roth are un aspect ca de păianjen și inspiră forță și putere.”  Garderoba personajelor umane a fost destul de dificil de creat, deoarece a necesitat proiectarea unui material special cu aparență de piele de reptilă, pe care s-au adăugat succesiv mai multe straturi de vopsele colorate.

                Măcar efortul nu a trecut neobservat. Planeta maimuțelor a primit 2 nominilazări la categoriile cele mai bune costume și cel mai bun machiaj la premiiele BAFTA din 2002. De asemenea, filmul a fost nominalizat la 4 premii Staurn pentru: cel mai bun actor, cea mai bunp actriță, cel mai bun machiaj și cele mai bune costume.

                Planeta maimuțelor s-a lansat în România pe DVD și Blu-ray (30 de lei).

[review]

Charlton HestonEstella WarrenHelena Bonham CarterKris Kristoffersonmark whalbergMichael Clarke Duncanpaul giamattiPlanet of the apesplaneta maimutelortim roth