Sunt 25 de ani de când s-a lansat Batman, în versiunea lui Tim Burton. În această versiune de mare succes a clasicului desen animat al lui Bob Kane, regizorul Tim Burton îl redefinește pe eroul titular ca pe un personaj întunecat și contradictoriu. Impresionați de talentul acestuia de a crea blockbustere cu un buget mic (Beetlejuice, Edward Scissorhands), studiourile de la Hollywood i-au dat pe mână filmul Batman, care a devenit cel mai de succes film al anului 1989 în SUA și în lume.
Bruce Wayne este un suflet chinuit, meditativ, care, copil fiind, și-a văzut părinții uciși de niște hoți pe o alee întunecată. Devenit industriaș multimilionar în timpul zilei, noaptea Bruce își pune o capă, o mască și cizme până la genunchi și devine Batman, pentru a îndrepta relele comise de locuitorii sumbrului, misteriosului oraș Gotham. Batman va avea un dușman nebun, pe Joker, care plănuiește să preia puterea întregului oraș. Dar este Batman un super-erou sau un justițiar maniac? Printre cei care vor să descopere adevărata identitate a lui Batman se află fotojurnalista Vicki Vale și reporterul Alex Knox.
Burton dă personajului său profunzime, un caracter contorsionat și chiar o poveste de dragoste, dar filmul e dominat de eroul negativ, Jokerul. Strălucitor în costumul său violet și machiajul de măscărici, dansând pe melodiile lui Prince, Jokerul este cel mai seducător personaj.
Ca actori, îi veți recunoaște pe:
Jack Nicholson ca Jack Napier/Jocker, personajul negativ care vrea să preia puterea în orașul Gotham;
Michael Keaton ca Bruce Wayne/Batman, industriașul multimilionar care încearcă să scape orașul Gotham de răufăcători;
Kim Basinger ca Vicki Vale, o fotojurnalistă care încearcă să afle adevărata identitate a lui Batman;
Robert Wuhl ca Alexander Knox, reporterul care face echipă cu Vicki pentru aflarea adevărului;
Pat Hingle este comisarul Gordon, iar Billy Dee Williams este Harvey Dent, cel care promite că va pune toți răufăcătorii după gratii;
Michael Gough este Alfred, majordomul lui Bruce Wayne;
Jack Palance este Carl Grissom, răufăcătorul care deține puterea în Gotham. De la acesta preia puterea Jokerul.
Mai ţineţi minte ce vâlvă s-a făcut când s-a aflat că partitura lui Bruce Wayne i-a revenit lui Ben Affleck în Batman v Superman? La fel s-a întâmplat şi în 1989 cu alegerea lui Michael Keaton. Această alegere a provocat furia fanilor. Până atunci, distribuit aproape exclusiv în roluri comice, actorul nu părea potrivit pentru rolul eficientului Batman, super-eroul gata de orice pentru a lupta împotriva răufăcătorilor din Gotham. Studiourile Warner au fost bombardate cu mai bine de 50.000 de scrisori din partea fanilor, iar asupra lui Tim Burton s-au făcut imense presiuni să renunţe la Keaton. Tim Burton a perseverat şi după apariţia filmului, interpretarea actorului avea să fie considerată unul din atuurile acestei mega-producţii.
În rolul principal feminin, cel al lui Vicki Vale, a fost aleasă iniţial Sean Young, cunoscută pentru rolurile din Blade Runner, Wall Street şi Dune. Dar actriţa şi-a fracturat clavicula în timpul filmărilor primelor scene. Apoi Burton a vrut-o pe Michelle Pfeiffer, dar aceasta era pe atunci iubita lui Michael Keaton, iar actorul nu a vrut-o pentru că i s-a părut „ciudat” s-o aibă parteneră pe ecran. Ulterior, rolul a ajuns la Kim Basinger.
Datorită Joker-ului, Jack Nicholson a avut cel mai mare onorariu al anilor ’80 pentru un actor de la Hollywood. În urma contractului foarte generos, actorul a avut şi un procent din încasările finale ale filmului. Astfel, a avut un onorariu de 60 de milioane de dolari.
Pentru analiști, Batman a fost primul blockbuster modern. A fost precedat de o intensă campanie de promovare şi, până la momentul respectiv, nicio producţie nu beneficiase de o asemenea desfăşurare de forţe. Reclame pe micul ecran, videoclipuri, o avalanşă de produse inspirate de super-erou a invadat piaţa, colaborări cu lanţuri de fast food, toate destinate să convingă publicul că Batman nu are nimic de-a face cu serialul TV din anii ’60. Campania nu a fost fără rezultat: Batman a bătut recordul de încasări pentru primul week-end, cu 43 de milioane de dolari. A devenit primul film din istorie care a depăşit pragul de 100 de milioane de dolari încasate în primele zece zile de la lansare, ajungând la încasări mondiale de 411 milioane dolari.
Batman a câștigat un premiu Oscar pentru cea mai bună scenografie, iar Jack Nicholson a primit o nominalizare la Globurile de Aur pentru interpretarea sa. Batman a fost una dintre cele mai bune ecranizări ale acestui supe erou, până la versiunea lui Nolan.
În continuare, vă invit să urmăriți trailer-ul acestui prim blockbuster:
Batman s-a lansat în România pe DVD și blu-ray. Pe blu-ray filmul costă 40 lei, iar pe DVD nu se mai găsește. Eu l-am achizițioant pe BD și-mi pare rău pentru că filmul are sunet TrueHD, iar pe DVD avea DTS.
[review]
[rwp-review id=”0″]
Cmentariile sunt închise