Batman, omul liliac

                Sunt 25 de ani de când s-a lansat Batman, în versiunea lui Tim Burton. În această versiune de mare succes a clasicului desen animat al lui Bob Kane, regizorul Tim Burton îl redefinește pe eroul titular ca pe un personaj întunecat și contradictoriu. Impresionați de talentul acestuia de a crea blockbustere cu un buget mic (Beetlejuice, Edward Scissorhands), studiourile de la Hollywood i-au dat pe mână filmul Batman, care a devenit cel mai de succes film al anului 1989 în SUA și în lume.

1

                Bruce Wayne este un suflet chinuit, meditativ, care, copil fiind, și-a văzut părinții uciși de niște hoți pe o alee întunecată. Devenit industriaș multimilionar în timpul zilei, noaptea Bruce își pune o capă, o mască și cizme până la genunchi și devine Batman, pentru a îndrepta relele comise de locuitorii sumbrului, misteriosului oraș Gotham. Batman va avea un dușman nebun, pe Joker, care plănuiește să preia puterea întregului oraș. Dar este Batman un super-erou sau un justițiar maniac? Printre cei care vor să descopere adevărata identitate a lui Batman se află fotojurnalista Vicki Vale și reporterul Alex Knox.

2

                Burton dă personajului său profunzime, un caracter contorsionat și chiar o poveste de dragoste, dar filmul e dominat de eroul negativ, Jokerul. Strălucitor în costumul său violet și machiajul de măscărici, dansând pe melodiile lui Prince, Jokerul este cel mai seducător personaj.

3

                Ca actori, îi veți recunoaște pe:

Jack Nicholson ca Jack Napier/Jocker, personajul negativ care vrea să preia puterea în orașul Gotham;

joker

Michael Keaton ca Bruce Wayne/Batman, industriașul multimilionar care încearcă să scape orașul Gotham de răufăcători;

keaton

Kim Basinger ca Vicki Vale, o fotojurnalistă care încearcă să afle adevărata identitate a lui Batman;

kim

Robert Wuhl ca Alexander Knox, reporterul care face echipă cu Vicki pentru aflarea adevărului;

alex knox

Pat Hingle este comisarul Gordon, iar Billy Dee Williams este Harvey Dent, cel care promite că va pune toți răufăcătorii după gratii;

dentgordon

Michael Gough este Alfred, majordomul lui Bruce Wayne;

alfred

Nu uita sa citesti

Fast X

Related Posts

Jack Palance este Carl Grissom, răufăcătorul care deține puterea în Gotham. De la acesta preia puterea Jokerul.

carl grissom

                Mai ţineţi minte ce vâlvă s-a făcut când s-a aflat că partitura lui Bruce Wayne i-a revenit lui Ben Affleck în Batman v Superman? La fel s-a întâmplat şi în 1989 cu alegerea lui Michael Keaton. Această alegere a provocat furia fanilor. Până atunci, distribuit aproape exclusiv în roluri comice, actorul nu părea potrivit pentru rolul eficientului Batman, super-eroul gata de orice pentru a lupta împotriva răufăcătorilor din Gotham. Studiourile Warner au fost bombardate cu mai bine de 50.000 de scrisori din partea fanilor, iar asupra lui Tim Burton s-au făcut imense presiuni să renunţe la Keaton. Tim Burton a perseverat şi după apariţia filmului, interpretarea actorului avea să fie considerată unul din atuurile acestei mega-producţii.

4

                În rolul principal feminin, cel al lui Vicki Vale, a fost aleasă iniţial Sean Young, cunoscută pentru rolurile din Blade Runner, Wall Street şi Dune. Dar actriţa şi-a fracturat clavicula în timpul filmărilor primelor scene. Apoi Burton a vrut-o pe Michelle Pfeiffer, dar aceasta era pe atunci iubita lui Michael Keaton, iar actorul nu a vrut-o pentru că i s-a părut „ciudat” s-o aibă parteneră pe ecran. Ulterior, rolul a ajuns la Kim Basinger.

5

                Datorită Joker-ului, Jack Nicholson a avut cel mai mare onorariu al anilor ’80 pentru un actor de la Hollywood. În urma contractului foarte generos, actorul a avut şi un procent din încasările finale ale filmului. Astfel, a avut un onorariu de 60 de milioane de dolari.

6

                Pentru analiști, Batman a fost primul blockbuster modern. A fost precedat de o intensă campanie de promovare şi, până la momentul respectiv, nicio producţie nu beneficiase de o asemenea desfăşurare de forţe. Reclame pe micul ecran, videoclipuri, o avalanşă de produse inspirate de super-erou a invadat piaţa, colaborări cu lanţuri de fast food, toate destinate să convingă publicul că Batman nu are nimic de-a face cu serialul TV din anii ’60. Campania nu a fost fără rezultat: Batman a bătut recordul de încasări pentru primul week-end, cu 43 de milioane de dolari. A devenit primul film din istorie care a depăşit pragul de 100 de milioane de dolari încasate în primele zece zile de la lansare, ajungând la încasări mondiale de 411 milioane dolari.

7

                Batman a câștigat un premiu Oscar pentru cea mai bună scenografie, iar Jack Nicholson a primit o nominalizare la Globurile de Aur pentru interpretarea sa. Batman a fost una dintre cele mai bune ecranizări ale acestui supe erou, până la versiunea lui Nolan.

8

                În continuare, vă invit să urmăriți trailer-ul acestui prim blockbuster:

                Batman s-a lansat în România pe DVD și blu-ray. Pe blu-ray filmul costă 40 lei, iar pe DVD nu se mai găsește. Eu l-am achizițioant pe BD și-mi pare rău pentru că filmul are sunet TrueHD, iar pe DVD avea DTS.

BD

Cumpără acum

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise