“Book Club” este o comedie regizată de Bill Hoderman (debutul său regizoral) după un scenariu scris de Holderman şi Erin Simms.
Din distribuţie fac parte: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen şi Mary Steenburgen.
Am văzut “Book Club” la Cinema City, Afi Cotroceni. Filmul spune povestea a patru prietene foarte bune care au înfiinţat, de mulţi ani, un club de carte.
Diane, Vivian, Carol şi Sharon organizează periodic întâlniri unde vorbesc despre cărţile pe care le citesc.
Diane este văduvă, mama a două fete adulte, dar care se comportă cu ea ca şi cum viaţa ei s-a încheiat, fiind, în opinia fetelor, la vârsta la care orice lucru îi poate pune în pericol sănătatea. Vivian este nonconformista grupului, cea care a avut nenumărate relaţii, dar care, în realitate, se teme de iubire, să nu fie rănită. Carol are o căsnicie stabilă, fiind încă foarte îndrăgostită de soţul ei, în timp ce Sharon este o judecătoare federală, care a divorţat acum 18 ani şi care locuieşte singură împreună cu pisica ei.
Cele patru trec printr-o etapă mai dificilă pe plan personal şi, pentru a face o schimbare, Vivian propune ca temă de lectură controversata carte “Cincizeci de umbre ale lui Grey”. Ceea ce nu ştiu ele este că povestea domnului Grey va avea un impact puternic asupra lor.
Bineînţeles că filmul nu aduce nimic nou. Premisa poate fi considerată puţin învechită ca idee, însă consider că tocmai acesta este farmecul peliculei. Te aştepţi să nu fie o comedie de calitate sau o capodoperă, însă nu este ceva care să te deranjeze, căci povestea este relaxantă, plăcută, cu glume mai mult sau mai puţin reuşite şi cu o distribuţie de nota 10+.
Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen şi Mary Steenburgen revin pe marile ecrane cu multă energie, cu personaje care ne arată că dragostea poate fi complicată la orice vârstă şi că, odată ce ajungi la vârsta de 65-70 de ani, viaţa ta nu se încheie, ci continuă cu alte lucruri care merită trăite. Nu este niciodată prea târziu să întâlneşti persoane, să călătoreşti, să îţi depăşeşti temerile şi să te bucuri, pur şi simplu să te bucuri de viaţă, aşa cum este ea, cu toate frumuseţile şi greutăţile ei, cu nedreptăţi, uneori, dar şi cu multe lucruri pozitive, minunate.
Nu este neapărat uşor să îmbătrâneşti, însă nu înseamnă că dacă ai 70 de ani, trebuie să te limitezi şi să renunţi la stilul tău de viaţă. De exemplu, cele două fiice ale lui Diane vor ca mama lor să se mute cu ele şi să locuiască în subsolul casei lor, unde aceasta ar avea toate condiţiile unei persoane de vârsta ei, însă acest lucru nu înseamnă că Diane nu mai este capabilă să aibă grijă de ea. Din contră, ea îşi poate reface viaţa şi poate trăi alte exprienţe la care visează.
Îmi place că “Book Club” este structurat în aşa fel încât fiecare dintre cele patru protagoniste să aibă bine conturată propria poveste, care implică căutarea de răspunsuri pentru a se simţi împlinite pe plan personal. Astfel, cele patru personaje reuşesc să atragă atenţia atât ca grup, cât şi separat, pe măsură ce aflăm detalii despre viaţa fiecăreia.
Pe scurt, Diane este văduva care tocmai a început să se întâlnească cu cineva, Sharon este cea care nu a reuşit să se resemneze că l-a pierdut pe fostul soţ, deşi nu îl mai iubea, Vivian este persoana care nu s-a căsătorit niciodată şi care, de teamă, a renunţat la marea ei dragoste, iar Carol este soţia care se simte neglijată de soţ.
Acestea fiind spuse, vă invit să faceţi cunoştinţă cu protagonistele comediei “Book Club”. Filmul a ajuns astăzi, 25 mai 2018, în cinematografele din ţară, fiind distribuit în România de Vertical Entertainment.