Event Horizon este un film SF american realizat în 1997 și regizat de Paul W.S. Anderson. De ce scriu despre el abia acum? Cinstit să vă spun, am uitat că-l am la colecție. Bineînțeles, cu subtitrare în engleză pe blu-ray. Cine știe?! Poate pe viitor îl va edita ODEON Film cu subtitrare în română, având în vedere că a fost distribuit de Paramount. Am văzut Interstellar, al lui Christopher Nolan, și mi-am adus aminte de acest film, pentru că acesta a fost primul în care a fost menționată teoria relativității. Mi-a plăcut în primul rând pentru că este un film SF care face abstracţie de extratereştri, arme laser, lupte cu nave stelare sau planete ciudate. Event Horizon este un film, pe care dacă din greșeală l-ați ratat sau n-ați auzit de el, cu siguranță trebuie vizionat. Dar despre ce este vorba?
Mai menționez încă o dată anul ecranizării. 1997. De ce? Pentru că în 2015 (anul viitor) a fost stabilită prima colonie permanentă pe Lună. În 2032, omenirea începe mineritul comercial pe Marte. În 2040 este lansată nava de cercetare a cosmosului numită Event Horizon, pentru a explora granițele sistemului solar. Din păcate, ea dispare fără urmă în dreptul planetei Neptun. Acesta a fost cel mai mare dezastru spațial înregistrat vreodată. Acțiunea se petrece în prezentul anului 2047.
Lewis și Clark este o navă de căutare care abia s-a întors dintr-o misiune și echipajul ei nu este tocmai mulțumit că se va îndrepta spre Neptun. Căpitanul Miller conduce o echipă de profesioniști: navigatorul Starck, tehnicienii Cooper și Peters, medicul D.J. și șeful mecanic Justin. Din echipă mai face parte doctorul William Weir. Călătoria spre Neptun durează 58 de zile terestre. Scopul misiunii?! SECRET!
Dar cine sunt actorii care interpretează aceste personaje?!
Sam Neill este doctorul William Weir, cel care a inventat nava Event Horizon;
Laurence Fishburne este căpitanul Miller. Echipa este formată din profesioniștii:
Joely Richardson este lt. Starck, ofițerul secund și navigatorul navei Lewis și Clark;
Jack Noseworthy este șeful mecanic Justin;
Richard Jones este lt. Cooper, „omul spațial”. Cu ce se ocupă? Este unul din tehnicienii de salvare și un mare Casanova :);
Kathleen Quinlan este lt. Peters, tehnician medical;
Sean Pertwee este lt. Smith, pilotul navei;
Jason Isaacs este lt. Cmdr. D.J.. Porecla lui? Trauma.
Problema care trebuie pusă: de ce este secretă această misiune?! U.S.A.C. a interceptat o transmisie radio de pe o orbită descendentă în jurul planetei Neptun. Sursa acestei transmisiuni a fost identificată ca fiind nava Event Horizon. Publicul știa despre Event Horizon că era o navă de cercetare a Cosmosului al cărei reactor s-a defectat și a explodat. Bineînțeles, nu acesta era adevărul. Misiunea?! Recuperarea navei și a eventualilor supraviețuitori.
Event Horizon era încununarea unui proiect secret al Guvernului de a crea o navă spațială mai rapidă decât viteza luminii. Dar așa ceva era imposibil. Conform teoriei relativității, nu poți merge mai rapid decât viteza luminii. Dar… S-a găsit o cale. Această teorie a putut fi ocolită. Nava nu avea viteza luminii, ci crea o poartă dimensională care-i permite să „sară” instantaneu între 2 puncte din Univers la ani lumină.
Cum era posibil așa ceva?! S-a folosit un câmp magnetic de rotație ca să concentreze un fascicul de gravitoni, care pliază spațiu-timpul conform teoriei tensorului lui Weyl (o varietate riemanniană, de dimensiune cel puțin 4, este plată dacă și numai dacă o anumită componentă ireductibilă (tensorul de curbura Weyl) a tensorului de curbură riemanniană este nul) până când curba spațiu-timp devine infinit de largă și se produce o singularitate.
Mai simplu?! Imaginați-vă o bucată de hârtie care reprezintă spațiu-timpul iar voi vreți să ajungeți din punctul A în punctul B. Care e ce mai scurtă distanță dintre 2 puncte? Cu siguranță majoritatea vor răspunde linia dreaptă. Dar… Cea mai scurtă distanță între cele 2 puncte este ZERO. Adică, cele 2 puncte suprapuse. Poarta exact asta face. Pliază spațiul, astfel încât cele 2 puncte coexistă în același spațiu și timp. După ce nava trece prin poartă, spațiul revine la normal. Toul este posibil datorită propulsorului gravitațional.
Event Horizon a fost construită de dr Weir. Weir arată echipajului o scurtă înregistrare despre navă cu țipete inumane înfiorătoare. În cele din urmă, Lewis și Clark ajunge în apropiere de Event Horizon, echipajul activează biomonitoarele pentru a căuta urme de viață, dar acestea indică lucruri anormale…
Efectele secundare ale acestei tehnologii fac obiectul filmului. Fantome din trecut chinuie membrii echipajului prin intermediul găurii negre artificiale. Filmul are şi tente religioase tratând teoria existenţei Iadului şi reuşind să o prezinte într-un mod cât se poate de ştiinţific. Este un film despre haos, durere, chin.
Event Horizon este o peliculă despre încercările umanităţii de a-şi evita soarta. Întâlnim aici aceeaşi temă a pedepsei fizice supranaturale presărată cu scene de automutilare şi sadomasochism. Este un film de văzut și revăzut, pentru că vă va ține pe tot parcursul timpului „cu sufletul la gură”.
Mai este ceva de știut? Durata inițială a filmului a fost de 130 de minute. Dar fiind foarte violent, Paul W.S. Anderson a fost obligat de cei de la Paramount să taie 30 de minute de violență, o decizie pe care acesta a regretat-o mai târziu. Să vă spun cinsit, mi-ar plăcea să văd versiunea necenzurată.
În continuare vă invit să urmăriți trailer-ul Event Horizon:
[review]
[rwp-review id=”0″]
Cmentariile sunt închise