Interstellar, poveste printre stele.

4

Încă de la anunțarea filmului în 2013, am știut că vom avea la final o producție genială marca Christopher Nolan. În era filmelor blockbuster și pline de CGI, Christopher Nolan construiește catedrale. Producțiile lui sunt reci, uriașe, bine construite și reușesc să te lase cu gura căscată.

Creează enigme și soluții ale acestora, filmează digital, 3D și IMAX, creează decoruri și încearcă să obțină efecte speciale pe platou, nu pe calculator. Toate aceste elemente se regăsesc și în ultima lui capodoperă intitulată Interstellar.

Interstellar este o producție interesantă din portofoliul maestrului Nolan, nu cea mai bună, dar poziționată foarte sus. A reușit să construiască propria odisee spațială în care o echipă de astronauți condusă de Coop (Matthew McConaughey) se aventurează în spațiu în căutarea unei case pentru rasa umana. Găuri negre, planete cu nori de gheață, nave spațiale care plutesc în singurătatea spațiului, toate acompaniate de maestrul Hans Zimmer.

nolan

Descris în câteva cuvinte și văzând trailerele, posterele apărute pe internet, aveam senzația ca voi urmări un SF interesant în care povestea principală va fi călătoria spațiu-timp, găuri negre și multe elemente de fizică. În schimb, a fost poveste despre părinți, despre experiența de a-și vedea copiii crescând pentru că timpul trece mult prea repede și diferit în momentul traversării unei găuri negre.

Nolan și fratele lui explorează conceptul de gaură neagră și influența acesteia asupra universului și timpului. Fizicianul Kip Thorne a fost un consultant la scenariu și producător executiv, venind cu multe explicații și multe teorii despre fizica cuantică, relativă etc.

Acțiunea filmului se petrece nu prea departe în viitor, planeta Pământ fiind în pragul distrugerii, înconjurată de nori mari de praf care acoperă dealurile din împrejurimi, praf care se adună peste fermele din zonă, mașini și case, condiții care fac aerul imposibil de respirat.

Coop (Matthew McConaughey) e un pilot NASA pensionat, un inginer care și-a petrecut ultimii ani după misiunile reușite de acesta la fermă, alături de socrul lui, Donald (John Lithgow), de fiul Tom (Timothee Chalamet) și fiica Murph “Murphy’s Law” (Mackenzie Foy).

1

“Obișnuiam să ne uităm sus spre stele și să ne gândim care e rolul nostru printre ele” ne spune Coop.

Acesta crede că fiica lui, Murph, (jucată de Mackenzie Foy la început, apoi versiunea adultă de Jessica Chastain) e una dintre acele persoane care știu răspunsul. Ea este deranjată în fiecare seară de sunete ce se aud din biblioteca acesteia, o fantomă crede ea că se ascunde în spatele cărților.

3

Dar la început, destinul lui Coop e cel care o pune la încercare pe fiica acestuia. Forța misterioasă din camera lui Murph îl conduce pe Coop la o bază foarte bine păstrată secret a NASA, unde șeful acesteia, profesorul Brand (Michael Caine) inițiază proiectul Lazarus, având drept scop căutarea unei noi planete pentru rasa umană.

În cuvintele lui: “Noi nu suntem meniți să ne salvăm planeta, noi suntem meniți să o părăsim“.

6

O echipă formată din cinci astronauți, inclusiv fiica profesorului Brand, Amelia (Anne Hathaway), câțiva ingineri și exploratori, plus doi roboți foarte inteligenți, TARS și CASE, având simțul umorului și ironia programată la 75%, uneori chiar mai jos. Un loc liber a fost păstrat pe nava Endurance: locul căpitanului, care va fi ocupat de Coop.

2

Povestea este în felul urmator: pe partea cealaltă a găurii negre, unde planetele sunt la marginea acesteia, timpul e mult mai lung față de cel de pe Pământ, în sensul că o oră lângă gaura neagră face cât 7 ani pe Pământ (teoria relativității). Acest lucru face ca aventura lui Coop să fie intensă, căci fiecare secunda contează și fiecare oră în plus înseamnă un deceniu pierdut departe de familia acestuia.

8

Pe la mijlocul filmului este o scenă terifiantă, foarte emoționantă: Coop se întoarce la navă, după ce prima misiune pe prima planetă vizitată a fost un eșec și timpul pierdut a fost semnificativ. Acesta găsește 20 de ani de materiale video cu mesaje emoționante trimise de cei dragi lui, pe care acesta le vizionează cu lacrimi în ochi, văzând cum copii lui au crescut și au propria lor familie.

4

Vorba lui Romilly (David Gyas) membru al echipajului lui Coop, “Aceasta este relativitatea, domnilor”.

Atât, o singură scenă pentru acest film cred că o să vă convingă să vedeți capodopera lui Nolan și să ascultați genialitatea lui Zimmer alături de cei dragi la cinema.

5

Interstellar, plin de călătorii la milioane de ani distanță în galaxii departe, pe partea cealaltă a găurii negre, în 2 ore și 45 de minute care trec mult prea repede la noi pe Pământ, dar care ne lasă să observăm departe de povestea și mesajul transmis de Nolan și distribuția lui de Oscar.

Melodia preferată din toată coloana sonoră:

https://www.youtube.com/watch?v=VVHA92JWDOo

Trailer subtitrat în română.

4 Comentarii
  1. […] unu interviu publicația Variety.com, Matthew McConaughey, starul din Interstellar, Dallas Buyers Club sau True Detective a declarat că nu ar refuza deloc un rol de […]

  2. […] fiicei care ajunge să îmbătrânească, în timp ce părintele rămâne tânăr (primul a fost Interstellar). Revenind la Adaline, suficient de matură cât să treacă peste întrebările fără răspuns: […]

  3. […] e așa iubit. Christopher Nolan, care în același an a regizat și el un film demn de Oscar – Interstellar – a recunoscut că Boyhood e producția sa favorită pe 2014. Ba mai mult, Boyhood este unul […]

  4. Avramescu Alexandru Virgil spune

    GENIAL! Trebuie sa va spun ca joaca si Matt Damon. Daca cititi cu atentie aceasta recenzie cu sigurant veti intelege si filmul. Mi-a placut sa alu cine e „fantoma”. Din pacate Dani e cam zgarcit la note. Daca comedia cu Cu ce ti-am gresit noi Doamne a primit +20, cu siguranta Interstellar merita macar 21, oricat de buna ar fi acea comedie frantuzeasca. Luni voi voi merge sa vad sa vad si comedia frantuzeasca. Recenzia Carlei e superba. Chiar m-a facut sa vreau sa vad filmul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata