The Maze Runner, ecranizarea primului roman din seria imaginată de James Dashner, s-a lansat pe 19 septembrie pe marile ecrane din România. Eu l-am văzut azi, la Cinema City Timișoara, de la ora 15:50. Filmul a fost un succes în prima săptămână în SUA, iar cei de la 20th Century Fox s-au apucat de lucru să ecranizeze continuarea, The Scorch Trials, a cărui dată de lansare a fost stabilită pentru 18 septembrie 2015. Dacă franciza se va dovedi în continuare profitabilă, cei de la 20th Century Fox vor aduce pe marile ecrane şi The Death Cure, ce încheie trilogia, dar şi The Kill Order, un prequel al lui The Maze Runner. De regia The Maze Runner s-a ocupat Wes Ball. La un buget de doar 34 milioane de dolari, pelicula a încasat până acum 135 milioane de dolari. Codul alergătorului?! Nu înceta niciodată să alergi, fii mereu pe fază, adu înapoi un strop de speranță.
Subiectul seamănă izbitor cu cel al trilogiei horror The Cube: un grup restrâns, menţinut într-un spaţiu restrâns, „Poiana”, de către un grup autoritar invizibil care l-a introdus acolo şi care deţine mijloacele de a-l supraveghea. Din acest perimetru, o tentativă de evadare rămâne posibilă, dar numai prin depăşirea unor probe care constau în eludarea unor pericole concrete: capcanele unui labirint care îşi schimbă forma de la o zi la alta și Dureroșii, care au un aspect mecanic. Aceștia vânează noaptea, în momentul în care ușile labirintului se închid.
Thomas se trezeşte într-un lift care urcă încet. Când liftul se opreşte şi uşile se deschid, ajunge în mijlocul unei colonii de băieţi care îl întâmpină în Poiană. Ce este Poiana?! Este un vast spaţiu deschis, înconjurat de ziduri uriaşe de beton. Din păcate, Thomas nu-și mai aduce aminte de nimic. Nu ştie unde este şi de unde a venit, nu îşi aminteşte cine sunt părinţii lui, ce trecut a avut sau măcar cum se numeşte.
Thomas şi ceilalţi nu ştiu cum sau de ce au ajuns în Poiană. Ştiu doar că în fiecare dimineaţă se deschid uriaşele uşi de beton care dau spre Labirint. Uşile se închid în fiecare seară, la apusul soarelui. La fiecare 30 de zile, liftul aduce un nou băiat. Comportamentul Labirintului fiind previzibil, sosirea lui Thomas era aşteptată. Dar, șa mai puţin de o săptămână după aceea, se produce un eveniment neaşteptat: uşile liftului se deschid din nou, scoţând-o la iveală pe Teresa, prima fată care ajunge în Luminiş.
Thomas află că fiecare locuitor al Luminişului are un rol de jucat, de la grădinărit şi construcţii. la calitatea de alergător de elită care cartografiază zidurile Labirintului ce îi ţine captivi, ziduri care îşi schimbă configuraţia în fiecare noapte. Alergătorii Labirintului se luptă cu timpul, încercând să acopere o suprafaţă cât mai mare până la sfârşitul zilei, când Labirintul se încuie, iar pe coridoarele structurii de beton încep să dea târcoale Dureroșii.
Chiar şi ca nou-venit, Thomas are o senzaţie neliniştitoare de familiaritate cu Poiana şi cu Labirintul. Ceva zăvorât în amintirile lui ar putea fi cheia care să rezolve misterele Labirintului şi poate chiar pe ale lumii de dincolo de acesta. Singura sa dorință este să să ajungă în lumea reală.
Protagonistul este Dylan O’Brien, care joacă rolul descurcăreţului Thomas, băiatul convins că există o ieşire din Labirint. O’Brien le este cunoscut fanilor din serialul MTV Teen wolf.
Aml Ameen este Alby, șeful acestui grup restrâns;
Thomas Brodie-Sangster este Newt, al doilea la comandă;
Ki Hong Lee este Minho, șeful alergătorilor și alergătorul principal;
Will Poulter este Gally, un adolescent care dă vină pe Thomas pentru tot ceea ce se întâmplă rău în Poiană;
Blake Cooper este Chuck, un prieten al lui Thomas și cel mai tânăr din grup;
Kaya Scodelario este Teresa, singura fată din grup;
Patricia Clarkson este Ava Paige, șefa care a pus la cale acest „experiment”.
The Maze Runner are şi un rol educativ, o lecţie de viaţă. În Poiană se respectă 3 reguli. Pe de altă parte, filmul conţine şi un comentariu politic. Ei nu sunt liberi, nici fizic, nici economic, iar fuga prin labirint este o eliberare. Putem considera acțiunea din această peliculă o metaforă pentru revoluţie.
Pentru a realiza o adaptare cinematografică fidelă a romanului, studioul a apelat la producătorul Wyck Godfrey, de la Temple Hill Entertainment, care s-a bucurat de un uriaş succes cu filmele din seria Amurg. Godfrey spune că fiii lui, Wyatt şi Hudson, au meritul de a fi adus în atenţia sa romanele din seria Maze Runner. Producătorul declara: „Când am fost abordat de 20th Century Fox şi mi s-a oferit această ocazie, am acceptat imediat, deoarece copiii mei vor fi fericiţi că în sfârşit fac un film care să le placă şi lor”.
Pentru a satisface aşteptările pe care le aveau din partea ecranizării admiratorii devotaţi ai romanului The Maze Runner, echipa de producţie a apelat la regizorul debutant Wes Ball. Singura realizare regizorală anterioară a lui Ball a fost Ruin, un scurt-metraj de animaţie computerizată cu durata de şapte minute, care devenise un adevărat fenomen pe internet.
The Maze Runner continuă seria de filme de genul Divergent, The Hunger games, The Giver, Twilight saga. Pot să spun că nu mă mai satur să vizionez astfel de ecranizări. Labirintul: Evadarea este cu siguranță este un film care merită vizionat la cinema. Oricum finalul este genial. Ne explică exact ce s-a întâmplat și care este idea acestui „test”.
În continuare vă invit să urmăriți trailer-ul acestui SF, subtitrat în limba română:
P.S.: Abia aștept să se lanseze pe blu-ray să-l revăd. Cu siguranță va fi lansat pe blu-ray pentru că filmul este adus în cinematografe de ODEON Cineplex. Ei nu lansează filmele bune doar pe DVD, cum fac cei de la Pro Video.
[review]
[rwp-review id=”0″]
Cmentariile sunt închise