John J. Rambo e un veteran din Vietnam. A fost în Bretelele verzi, decorat cu Medalia de Onoare a Congresului. E un erou de război, o adevărată mașină de ucis. A fost sub comanda colonelului Samuel Trautman (Richard Crenna) 3 ani în Vietnam. Rambo e un expert în războiul de gherilă. Cel mai bun dintre cei mai buni. Cu arme, cu cuțite sau chiar cu mâna goală. A fost antrenat să ignore durerea, vremea, să trăiască în natură și să mănânce lucruri care pe noi ne-ar face să vomităm. În Vietnam misiunea lui era să scape de inamic, să ucidă. Sylvester Stallone i-a dat viaţă lui Rambo în toate cele 4 filme. Vă vine să credeți că Stallone nu a fost prima opțiune?! Au refuzat pe rând John Travolta, Dustin Hoffman, Al Pacino, Nick Nolte, Michael Douglas. În cele din urmă, pentru 3,5 milioane de dolari, Sylvester Stallone a acceptat să joace în primul Rambo. Restul e deja istorie.
First blood (1982)
First Blood: Rambo I (titlu original: First Blood) este un film lansat în 1982 regizat de Ted Kotcheff, după un scenariu scris de Michael Kozoll, William Sackheim și Sylvester Stallone. Scenariul este bazat pe romanul First Blood de David Morrell. În carte Rambo e ucis, dar dacă ai un actor de talia lui Sylvester Stallone, așa ceva nu se mai poate. Așa că… La al doilea roman scris de David Morrell, acesta își cere scuze cititorilor că l-a ucis.
După 7 ani după ce a fost lăsat la vatră, John Rambo care a făcut parte din echipa Baker călătorește pe jos pentru a-l vizita pe unul dintre vechii săi tovarăși de luptă, Delman Barry, doar pentru a afla că prietenul său a murit de cancer. Acesta a adus boala din Vietnam fără să fie conștient. Din echipa Baker format din: Rambo, Messner, Ortega, Coletta, Jorgensen, Danforth, Barry și Krackauer, doar Rambo mai e în viață. Tulburat de această veste, Rambo continuă să călătorească, rătăcind prin micul oraș Hope.
El este interceptat de șeriful arogant și abuziv Will Teasle (Brian Dennehy), care-l consideră a fi doar o pacoste nedorită. Atunci când Rambo îl întreabă unde poate găsi un restaurant, Teasle îl alungă din oraș și îi spune să nu se mai întoarcă. Rambo nu face acest lucru, așa că este arestat. Conduși de sadicul ajutor de șerif Art Galt (Jack Starrett), ofițerii lui Teasle îl bat și abuzează de Rambo, declanșând flashback-uri din timpul torturii pe care acesta a îndurat-o ca prizonier de război în Vietnam. Rambo îi bate pe ofițerii de poliție și fuge în pădure. Astfel Teasle a făcut exact ceea ce nu trebuia. A adus războiul acasă pentru că dacă el era legea în oraș, în pădure legea o face Rambo.
Sylvester Stallone a detestat așa de mult acest film încât a vrut să-l cumpere și să-l distrugă. Cum nu a putut face asta, a sugerat producătorilor să taie partea cu el și să lase restul personajelor să spună povestea. A redus timpul filmului la jumătate și a creat un precedent pentru următoarele filme de acșiune. Ceea ce am vizionat noi e versiunea tăiată. Pe Blu-ray la Bonus-uri puteți viziona o parte din aceste scene șterse și un final alternativ (cel original).
Știați că?!
i) Acesta e filmul care i-a salvat cariera. E primul film după Rocky care a avut succes la box office. În toate celelate în care a jucat rol principal au fost eșec la box office;
ii) Sylvester Stallone din greșeală a rupt nasol unui actor în timpul evadării din închisoare. De aceea acel actor are un bandaj pe nas în restul filmului. În roman, în timpul evadării, Rambo face exact același lucru în acea scenă.
iii) În timpul scenei în care Rambo fură o motocicletă să fugă în pădure, e urmărit de mașina de poliție. Cascadorul care o conduce și-a rupt spatele la o cascadorie în care s-a răsturnat cu mașina la viteza de 112 km/h.
Rambo: First blood part II (1985)
Rambo II a fost regizat de George P. Cosmatos, după un scenariu scris de Sylvester Stallone și James Cameron. Din punctul meu de vedere e cel mai bun film al trilogiei clasice chiar dacă a câștigat 4 Zmeure de Aur pentru: cel mai slab film (Buzz Feitshans), cel mai slab scenariu, cel mai slab actor în rol principal (Sylvester Stallone) și cel mai slab cântec original (Frank Stallone – Peace in our life). Deși a avut recenzii negative, în timp a devenit cel mai iubit film al seriei și a fost folosit ca sursă de inspirație pentru parodii și jocuri video.
La 3 ani de la evenimetele din primul film, Rambo e acum prizonier într-o închisoare federală (a primit o sentință de 8 ani). Dar colonelul Trautman e un om de cuvânt și când apare o șansă încearcă să-și scape „fiul” din închisoare. John Rambo este chemat încă o dată la datorie atunci când primește misiunea de a se întoarce în Vietnam (în locul din care a evadat în 1971) pentru a face fotografii în cazul în care mai sunt prizonieri de război din Vietnam. În misiune e ajutat de Co-Bao (Julia Nickson) o localnică. Aceste fotografii trebuie aduse înapoi la baza condusă de Marshall Murdock (Charles Napier). Nu va ataca inamicul. În faza a 2-a echipa Deta Force condusă de colonelul Trautman, se va ocupa de extracție. Dacă misiunea va fi un succes va primi grațierea.
Dar când își dă seama că în lagăr mai sunt prizonieri și mai este și abandonat de cei care l-au trimis, misiunea de recunoaștere se transformă într-o misiune de salvare. John J Rambo se întoarce „acasă” și nimeni nu-i va sta în cale. Acum vom vedea de ce capabilă această mașină de ucis. Ce a fost în prima parte au fost doar povești.
Știați că:
i) Pentru a se pregăti pentru rol, Sylvester Stallone a făcut 8 luni de antrenamet, câte 4 ore pe zi. De asemenea a luat lecții de tras cu arcul, luptă SWAT și de supraviețuire.
ii) Confrom datelor oficiale, Rambo s-a născut în 7 iunie 1947, în Bowie, Arizona, descendență indo-germană. S-a înrolat pe 8 iunie 1964 și a fost acceptat în forțele speciale, armament ușor. A fost instruit ca ți medic. Calificare pilot elicopter și limbi străine. În războiul din Vietnam a avut 59 de omoruri confirmate și a primit: 2 Stele de argint, 4 de Bronz, 4 Inimi purpurii, Crucea pentru Distincție în Serviciu și Medalia de Onoare. În această misiune ucide 74 de oameni în 2 zile. Face mai multe victime în decursul a 2 zile decât în anii petrecuți în războiul din Vietnam.
iii) Filmul i-a fost dedicat cascadorului Cliff Wenger Jr care a fost ucis accidental de una din exploziile din film.
Deși Rambo II a câștigat 4 Zmeure de Aur, a primit și o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor. E și singurul film din serie ca primit o nominalizare la premiile Oscar.
Rambo III (1988)
Rambo III prezintă evenimente fictive care au loc în timpul Războiului Sovietic din Afganistan care durat un deceniu, între anii 1979-1989. A fost regizat de Peter MacDonald după un scenariu scris de Sheldon Lettich și Sylvester Stallone. Din nou Sylvester Stallone a fost premiat cu Zmeura de Aur pentru cel mai slab actor în rol principal. Filmul a mai primit alte 4 nominalizăti la Zmeura de Aur pentru: cel mai slab scenariu, cel mai slab actor în rol secundar (Richard Crenna), cel mai slab film și cel mai slab regizor. Eu nu înțeleg ce au avut criticii de film americani cu această serie de filme.
După incursiunea din Vietnam, Rambo nu s-a mai întors în America. El trăiește la o mănăstire unde îi ajută pe călugari cu îndeletnicirile zilnice, ducându-și traiul de pe o zi pe alta luptându-se cu bețe pentru niște bani în plus, care îi dă călugărilor.
În Afganistan peste 2 milioane de civili majoritatea fermieri cu familiile lor, sunt masacrați sistematic de trupele invadatoare ruse. Fiecare armă npuă, inscluzând armele chimice, au fost folosite să-i elimine. După 9 ani de lupte, forțele afgane primesc acum rachete Stinger pentru a se putea apăra împotriva atacurilor aeriene. Cu excepția unei regiuni, aflată la 80 de km de frontieră. Comandatul sovietic Alexei Zaysen (Marc de Jonge), e de o brutalitate nemaiîntâlnită și a reușit să blocheze orice ajutor extern. Colonelul Trautman trebuiesă meargă să investigheze problema personal și vrea să-l ia pe Rambo cu el.
Acesta refuză iarsovieticii au interceptat echipa la graniță, Trautman fiind luat prizonier. Dar cum prietenul la nevoie se cunoaște, Rambo pleacă în Afganistan, fiind ajutat de Griggs (Kurtwood Smith). Dacă e capturat sau se află ceva guvernul american va nega orice implicare, chiar și existența sa. Nu e ceva cu care să nu fie obișnuit. Cu ajutorul mujahedinilor, Rambo încearcă să-l salveze pe Trautman din mâinile crudului comandant al armatei roșii. El e ajutat în Afganistan de Mousa Chanin (Sasson Gabai). Nimic nu poate sta în calea lui Rambo, care acum declanșează un război împotriva rușilor în care va fi ajutat de rebelii mujahedini.
Rambo III e dedicat viteazului popor afgan care nu s-a plecat în fața nimănui niciodată. Țara a fost atacată de-a lungul timpului de Alexandru cel Mare, Gingis Han, englezii și acum rușii. Poporul afgan luptă din răsputeri și preferă să moară decât să fie sclavii unei armate invadatoare.
Știați că?!
i) Cu un buget de 63 de milioane de dolari, a fost cel mai scump film realizat vreodată la data lansării.
ii) Pentru a reveni în rolul lui Rambo, Sylvester Stallone a vrut ca plată un avion Gulfstream care costa 12 milioane de dolari. A primit ceea ce a cerut.
iii) Personajul Masoud (Spiros Focás) face referire la Ahmad Shah Masoud, liderul în vaiața reală a rezistenței afgane împotriva ocupației ruse, ministru al apărării din Afganistan (după ce ocupația rusă s-a încheiat) și mai târziu lider al rezistenței, de această dată, împotriva regimului taliban.
Trilogia originală a fost lansată de Empire Film pe Blu-ray.
John Rambo (2008)
John Rambo cunoscut și sub numele de Rambo IV sau Rambo e ultimul film al cunoscutului erou al Bretelelor Verzi. A fost scris și regizat de Sylvester Stallone. Stallone spune ca nu a intenționat să scrie și să regizeze a patra parte din Rambo, dar dupa experiențele pozitive de a scrie și de a regiza Rocky Balboa, și-a dat seama că va fi ultimul capitol al personajului acestuia, și că i-ar plăcea să se implice în toate aspectele producției. Stallone a cercetat subiectul luni întregi, intervievând reprezentanți ai Națiunilor Unite, misionari și soldați. A vrut să se întoarca la ceea ce simțea Rambo în First Blood (un bărbat rănit, dar dedicat, aproape distrus de violenţa pe care o vede). Mai mult, a vrut sa creeze un final potrivit pentru povestea lui Rambo.
De aproape 60 de ani, locuitorii din Birmania, țărani, în majoritate fermieri, au luptat pentru supraviețuire împotriva opresiunii militare birmaneze. Tortură, crimă, viol, mutilare și execuții în masă. Toate au determinat un milion de oameni să se refugieze în tabere și mai multe milioane să se ascundă în păduri și în munți pentru a da o bătălie zadarnică pentru supraviețuire. Națiunile Unite au numit distrugerea sistematică a karenilor „un genocid lent, dar sigur”. Conflictul dintre luptătorii kareni și armata birmaneză este cunoscut în istorie ca un lung război civil.
La 20 de ani după aventura din Afganistan, John Rambo s-a retras în nordul Thailandei, unde lucreaza pe un vas de pe râul Salween. În apropierea Thailandei, la granița Burmei (Myanmar), conflictul burmani – kareni, cel mai lung razboi civil din lume, continuă în cel de-al 60-lea an al său. Dar Rambo, care duce o viață solitară în munții din junglă, pescuind și prinzând șerpi veninoși pentru a-i vinde, a renunțat de mult la luptă. El își vede de viața sa solitară, chiar dacă medicii, rebelii și refugiații trec pe lângă el, prin regiunea cuprinsă de război.
Toate acestea se schimbă când un grup de misionari cercetează „ghidul râului American”. Când Sarah (Julie Benz) și Michael Bennett (Paul Schulze) se apropie de Rambo, ei îi explică faptul că, în urmă cu un an, înaintând spre taberele de refugiați, forțele militare burmane au minat drumurile de acces, facându-le prea periculoase pentru a fi parcurse. Îl roagă să-i călăuzească pe râul Salween și să-i lase acolo, pentru a putea furniza ajutoare medicale și mâncare karenilor persecutati. După ce inițial refuză să traverseze Burma, Rambo acceptă să-i ia, lăsându-i pe Sarah, Michael și pe ceilalți voluntari la locul stabilit.
În mai puțin de două săptămâni, pastorul Arthur Marsh (Jen Howard) îl găsește pe Rambo și-i spune că misionarii nu s-au mai întors. El și-a ipotecat deja casa și a strâns bani de la congregația lui pentru a angaja un grup de mercenary format din: Lewis (Graham McTavish), Școlarul (Matthew Marsden), En-Joo (Tim Kang), Reese (Jake La Botz) și Diaz (Reynaldo Gallegos) pentru a-i aduce pe misionari înapoi. Rambo află că misionarii sunt în viață și că au fost văzuți ținuți captivi în tabăra militară burmană. Oricât s-ar împotrivi Rambo violenței și conflictelor, știe că trebuie să-i ajute și acceptă să ducă mercenarii în zona afectată de război. Ceea ce urmează este o coborâre a iadului pe pamânt.
Stallone era hotărât să filmeze cât mai aproape de granița cuprinsă de război dintre Thailanda și Burma, alegând să-și stabilească locația în nordul capitalei Chiang Mai. Străvechiul oraș, al doilea ca mărime din țară, e situat pe culmile munților din provinciile de nord-vest. Filmat în întregime în exterior, tabara de lucru a producției semănă cu una militară, cu sute de uniforme și de arme, zeci de corturi, autobuze și rulote și aproximativ 200 de vehicule, inclusiv numeroase ATV-uri. Pentru armata burmană din film, Carbone și-a condus echipa de producție să defrișeze mai mult de patru acri de junglă, teren pe care a construit apoi 50 de clădiri. Satul Karen din apropiere a necesitat operațiuni de nivelare, de irigare și de terasare, precum și realizarea a 34 de construcții de bambus, aducerea de plante, vite și alte animale. În fiecare zi distribuția și echipa de filmare se trezeau cu „noaptea în cap” pentru a merge cel puțin o oră mai la nord de oraș, pentru a ajunge la locațiile din munți, cu păduri, cascade pitorești, râuri, lacuri, peșteri străvechi și trecători accidentate.
Deși aparent Rambo este un bărbat fără țară, un războinic fără război, el se prezintă în ultimul lui film ca un om cu un scop bine stabilit. Pentru acest erou, nu mai există onoare sau serviciu care să-i ofere salvare. Deși Stallone pune punct poveștii lui John Rambo, personajul oferă „un spectacol plin de speranță” pentru fiul rătăcitor, acum un bătrân de 60 de ani. În secvența finală, Rambo se întoarce în America. Îl vedem mergând spre bătrânul indian care stă pe o verandă din Arizona, așteptând. Sylvester Stallone îl duce, în sfârșit, pe John Rambo acasă, în cel mai violent film din serie și cel mai scurt.
Din păcate acest ultim film al seriei care la anul va împlini 10 ani, a fost lansat în România de Pro Video doar pe DVD.
Empire Film a lansat trilogia originală pe Blu-ray la prețul de 50 de lei bucata. Sunt singurii cărora le pasă de dorințele cinefililor și ne aduc filmele clasice (blockbustere) cu subtitrare în limba română. Sunt singurii care se agită să ne facă pe plac. Din păcate Odeon și Pro Video nu fac acest lucuru pentru că filmele vechi nu se cumpără în opinia lor. Dar dacă aduci un film clasic la prețul de 70-80 de lei pe Blu-ray e logic să nu se cumpere. Preferi să cumperi un film nou lansat de acești bani. Emprire Film nu doar că ne aduce filmele clasice ci și le pun la vânzare la un preț decent (un preț pe care și-l poate permite orice cinefil).