The good dinosaur, drumul spre maturizare

0

                The good dinosaur, tradus la noi Bunul dinozaur, este o animație lansată în 2015, produsă de studiourile de animație Pixar pentru Walt Disney. Animația a fost regizată Peter Sohn după un scenariu scris de Meg LeFauve. Cu încasări globale de 322 de milioane de dolari, Bunul Dinozaur a devenit animația Pixar cu cele mai mici încasări. Bunul Dinozaur încearcă să răspundă la întrebările: „Ce-ar fi fost dacă asteroidul care a provocat dispariția dinozaurilor nu ar mai fi existat? Ce-ar fi fost dacă dinozaurii ar fi supraviețuit până în zorii speciei umane?” Din păcate nu am vizionat această animație la cinema pentru că a rulat doar dublată, iar în România s-a lansat doar pe DVD. Am așteptat să se reducă să mi-l achiziționez pe Blu-ray 3D, chiar dacă nu are subtitrare în limba română.

                 Acum 65 de milioane de ani, un asteroid ocolește planeta, iar giganții cu sânge rece continuă să trăiască. Milioane de ani mai târziu, dinozaurii s-au dezvoltat într-o societate asemănătoare cu a noastră, cultivând pământul (cei ierbivori) sau crescând cirezi de vite (cei carnivori). Şi oamenii au apărut între timp, filmul folosind versiuni ale lor extrem de primitive într-o rocadă inedită: animalele sunt civilizate, iar oamenii eventuale animale de companie. O familie de aprotozauri are 3 copii: Libby, Buck și Arlo. Arlo visează să-şi pună şi el amprenta piciorului pe silozul familiei (o răsplată pentru vrednicie), dar totul în jur îl sperie şi mai toate sarcinile primite de la părinţi îl depăşesc. Găinile i se par nişte creaturi înfiorătoare şi cel mai frică îi e de un monstru care se mişcă repede ca fulgerul, furând porumb din siloz.

                Toată liniștea familiei este dată peste cap de un băiat al cavernelor pe nume Spot. Tatăl bănuiește că o creatură le fură agoniseala din depozitul de porumb, iar tatăl și Arlo pornesc pe urmele hoțului. Dar o furtună pornește de nicăieri, iar tatăl se sacrifică salvându-și fiul, pe Arlo. Când dă din nou de hoț, Arlo și micuțul om al cavernelor se luptă și ajung râu, aceștia fiind duși de curent departe, într-o lume necunoscută şi plină de primejdii. Pentru a se întoarce acasă, Arlo leagă o prietenie neaşteptată exact cu hoțul din cauza căruia a murit tatăl său. În timp ce călătoresc printr-un peisaj aspru şi misterios, Arlo învaţă să-şi stăpânească fricile şi descoperă ceea ce este cu adevărat capabil să facă.

                Producătorii filmului s-au inspirat din frumuseţea sălbatică a peisajelor naturale din Wyoming, pentru că zona are o varietate fantastică de peisaje, de la Jackson Valley şi Teton la extraordinarele gheizere şi cascade din Parcul Naţional Yellowstone. Pentru au studiat pajiştile din High Planes şi Red Desert. Peisajele sunt superb realizate, detaliate și 3D-ul e superb.  Arlo în aventura sa dă de un lan plin de licurici, un șarpe, 3 Tiranosaurus Rex văcari (Nash, Butch și Ramsey) și o haită de velociraptori

                Dar ce putem spune despre cele 2 personaje?!

Din ziua în care s-a născut lui Arlo (voce Raymond Ochoa), acestuia i-a fost frică de lumea din jurul lui. Îi place să se distreze și este determinat. Are o dorință aprinsă să își ajute familia. Dar e speriat și frica îl trage înapoi.

Spot (voce Jack Bright) este opusul lui Arlo. E tenace, curajos, descurcăreţ ca un animal crescut în sălbăticie. 

                Mie unul mi s-a părut că producătorii au încercat să facă un reboot nereușit la animația clasică The Lion king. Scenariul e aproape același. În Regele leu, tatăl personajului principal moare, iar copilul ajutat de Timon și Pumba se întoarce acasă pentru a-și revendica tronul. Per total, Bunul dinozaur e o animație reușită și copiii o vor adora. E o animație comică, presărată pe alocuri cu elemente dramatice, care îi învață pe copii ce e loialitatea și cum să-ți depășești frica. Coloana sonoră cu siguranță vă va rămâne întipărită în minte mult timp după ce s-a terminat filmul.

                Bunul dinozaur a primit o nominalizare la Globurile de Aur pentru cea mai bună animație.

                Bunul dinozaur s-a lansat în România pe DVD.

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar