Alter-Native 22, ofertă variată de filme românești

0

Vizitatorii Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj Alter-Native vor avea ocazia, și anul acesta, de a viziona numeroase lungmetraje recent prezentate și remarcate chiar și pe plan internațional. Între acestea se regăsesc, desigur, și câteva creații de seamă ale industriei cinematografice române – patru filme romănești au fost incluse în programul festivalului, care se va desfășura în perioada 5–9 noiembrie, la Palatul Culturii din Tîrgu-Mureș.

QED_Ofelia Popii & Sorin Leoveanu

Printre aceștia se numără și cel mai apreciat film românesc din ultimul an, ”Quod Erat Demonstrandum”, în regia lui Andrei Gruzsniczki. Filmul, care abia a ajuns în faţa spectatorilor români, a avut premiera mondială anul trecut, la Festivalul Internațional de Film de la Roma, unde a câștigat Premiul Special al Juriului. Pelicula a mai fost prezentată la festivalurile din New York, Göteborg, Vilnius și Karlovy Vary, a câștigat Premiul pentru scenografie la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST, și Marele Premiu Golden Taiga la International Debut Film Festival, desfășurat în orașul Khanty-Mansiisk din Siberia. Filmul prezintă povestea unui matematician român care, în anul 1984, decide să publice o lucrare într-o revistă a unei universități americane fără a avea aprobarea autorităților. Acest gest al său declanșează un întreg lanț de evenimente care schimbă viețile prietenilor săi.

De remarcat este faptul că ”Quod Erat Demonstrandum” este primul film românesc alb-negru de la ”Moromeții încoace, adică din anul 1988.

Un alt film românesc prezent la Alter-Native 22 este ”Roxanne”, semnat de Valentin Hotea. Primul lungmetraj al regizorului a fost selectat, anul trecut, în secţiunea competiţională “Cineasti del presente” a Festivalului de Film de la Locarno, unde a avut și premiera internațională.

afis roxanne

Personajul central al filmului este Tavi Ionescu, un bărbat drăguț, dar destul de imatur, trecut de 30 de ani, care, la 20 de ani după Revoluția din România, află din dosarul său de la Securitate că ar putea avea un fiu despre care nu a știut nimic. Pornind propria sa investigație secretă, Tavi se găsește prins într-un trecut complicat, care acum dezvăluie adevăruri urâte ascunse, care îi dau peste cap viața sa, dar și pe a celor din jur…

Afișul filmului a fost premiat la gala Golden Trailer Awards din Los Angeles, cea mai prestigioasă competiție a marketingului de film din lume.

În programul festivalului a fost inclus și creația regizorului Cornel Mihalache, realizator al Televiziunii Române, intitulat ”Canalul”. Deşi programat iniţial pentru data de 10 noiembrie, la o zi după încheierea Festivalului Alter-Native, filmul – un proiect al Casei de Producţie TVR – a avut premiera cu câteva zile în urmă, pe TVR2. Adaptat după piesa omonimă a lui Kincses Elemér, filmul ne vorbeşte despre un spaţiu concentraţionar, șantierul CANALUL-ului, un viitor simbol al PUTERII și un instrument de “re-educare” a spiritelor libere, în care un grup de patru deţinuţi într-un lagăr de muncă supravieţuiesc prin cultură, amintire şi prietenie. Deși rezistă umilinței și terorii zilnice, în cele din urmă prietenia celor patru este distrusă când Puterea dă unuia dintre ei o pătură nouă. O poveste despre lucruri fundamentale: supravieţuire, dragoste, sacrificiu, prietenie, onoare si moarte.

Este de menționat faptul că textul lui Kincses Elemér a fost desemnat drept „Cea mai bună piesă românească a anului 2001” în cadrul ediţiei a X-a a Galei Premiilor UNITER.

Un alt film românesc prezent la Alter-Native 22 este Kyra Kyralina, o adaptare a romanului scris de Panait Istrati. Filmul, regizat de Dan Pița, rulează în cinematografe din 5 septembrie. Povestea Kirei Kiralina are o aură orientală, ca din 1001 nopţi, fiind vorba de destinul tragic al unei frumoase şi misterioase femei, care îşi vinde bărbaţilor farmecele pe bani, împreună cu mama ei.

 

Partenerii festivalului sunt Consiliul Județean Mureș, Universitatea de Arte din Tîrgu-Mureş, Institutul Balassi – Centrul Cultural al Repubicii Ungare Bucureşti, iar cei mai importanţi finanţatori sunt Centrul Naţional al Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Culturii, Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerul Tineretului şi Sportului, Primăria Municipiului Tg. Mureş, Fondul Bethlen Gábor, Fundaţia Communitas.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata