Cum sunt un fan al filmelor science ficition, am așteptat Autómata cu „sufletul la gură”. O distribuție superbă și un regizor spaniol, Gabe Ibáñez. Nu vreți să știți cât de dezamăgit am fost, pentru că acest film nu va rula la Timișoara. Dar azi am avut drum la Arad, așa că l-am văzut la Cinema City Arad. Cinstit, am avut așteptări enorme de la el, având în vedere că sunt un împătimit al filmelor SF. Mă așteptam la un I, robot, dar am fost puțin dezamăgit pentru că nu a fost ce mă așteptam. Dacă aș fi văzut că bugetul a fost de 15 milioane de dolari, mi-aș fi dat seama ce mă așteaptă. Filmul este bun, inteligent și abordează o temă care ne macină pe toți. Ce ne-am face, dacă entitățile create de noi, în acest caz roboți, ar căpăta conștiință de sine, un suflet?!
În anul 2044, furtuni mari solare au transformat suprafața terestră în deșert radioactiv și au redus populația umană cu 99.7%, la 21 de milioane. Tulburările atmosferice au dezactivat toate sistemele de comunicații terestre, împingând civilizația într-un proces de regresie tehnologică. Pe marginea prăpastiei, populația rămasă fiind amenințată cu extincția, corporația ROC a creat primul android cuantic, Automata Pilgrim 7000. Roboți primitivi au fost proiectați să construiască ziduri și nori mecanici ce protejează oamenii ce locuiesc în ultimele orașe. În prezent au există milioane de roboți controlați de om prin două protocoale de securitate:
1. Roboții trebuie să protejeze viața. Li se interzice să facă rău oricărei forme de viaţă.
2. Roboții nu au voie să se auto-repare/modifice sau să aducă modificări altor roboţi.
Aceste două protocoale îi protejează pe oameni de Automata și sunt de neschimbat… Oare?!
Povestea se învârte în jurul legii a 2-a: interdicția roboților de a se auto-repara. Pe măsură ce agentul de asigurări al ROC, Jacq Vaucan investighează cazuri şi reclamaţii privind evadarea unor androizi, el începe să descopere cine se află în spatele Automata Pilgrim 7000. Suspiciunea lui Jacq sporeşte misterul și el descoperă un adevăr cu mult mai complex şi profund decât orice model de robot.
Antonio Banderas este Jacq Vaucan, un inspector de asigurări. Job-ul său este acle de a investigheaza cazuri şi reclamaţii privind evadarea unor androizi. Este însurat cu frumoasa Rachel, care așteaptă să nască o fetiță. Din punctul meu de vedere, Banderas face un rol de milioane, fiind poate cea mai bună interpretare a sa;
Birgitte Hjort Sørensen este Rachel, soția însărcinată a lui Jacq;
Melanie Griffith este Dr Susan Dupre;
Dylan McDermott este Wallace, un polițist nevrotic care e trimis să-l recupereze pe Vaucan pentru informațiile critice pe care le are asupra sa;
Robert Forster este Bold, șeful lui Jacq;
Ce a avut de spus regizorul despre film?! „Autómata ne vorbeşte despre momentul în care inteligenţa artificială ajunge la acelaşi nivel cu cea umană. Este acel moment în care roboţii încep să-şi dezvolte şi să-şi înţeleagă inteligenţa, depăşindu-i chiar pe oameni”.
Roboţii sunt reali. Vă veţi da seama după mişcările „robotice” ale acestora că nu au fost creați cu tehnica CGI. Roboții sunt de mai multe feluri: cei care-i servesc pe oameni, care muncesc pentru suprviețuirea omenirii, care au conștiință proprie și sclavii sexuali. Dintre acești roboți, cel mai mult m-a impresionat Cleo (vocea lui Melanie Griffith), o sclavă sexuală. Ea e adaptată nevoilor sexuale ale clienților, știind să facă diferența dintre plăcere și durere.
Roboții cu conștiință proprie strâng, cu mari sacrificii, componente abandonate și le aranjează meticulos într-un hangar. De ce fac toate astea? Omenii au creat roboții, iar roboții vor să creeze la rândul lor viață. Totul este posibil cu ajutorul bateriilor atomice, care sunt foarte rare.
Ce este de apreciat totuși la acești androizi? Inteligenţa. Nu contează nici forţa, nici viteza și nici îndemânarea lor. Imaginea este superbă, de-a dreptul apocaliptică. Povestea se concentrează în jurul conceptului de vârf tehnologic, începând cu momentul când a luat fiinţă şi continuând cu locul său în teoria evoluţiei. Este foarte bine ilustrată inteligența artificială și Autómata este un film care, după vizionare, va naște o serie de întrebări.
În continuare vă invit să urmăriți trailer-ul acestui film subtitrat în limba română:
Întrebarea care trebuie pusă: Merită vizionat Autómata la cinema?! Pentru fanii SF și care adoră filme inteligente și nu vor foarte multă acțiune, da. Dacă rulează la voi în oraș merită să-l vizionați. Dar ca să faci 150 de km să vezi acest film, NU MERITĂ!!!
PS: Probabil luni voi merge la Serena, pentru că Fury nu mă tentează.
[review]
[rwp-review id=”0″]
Cmentariile sunt închise