Battleship, oameni vs extratereștri pe apă

                Battleship este un film lansat în anul 2012 de cei de la Hasbro în parteneriat cu studiourile Universal. Hasbro au mai produs în parteneriat cu studiourile Paramount seriile Transformers și GI Joe, care au avut succes la box-office. Battleship a fost regizat de Peter Berg după un scenariu scris de Jon și Erich Hoeber și are la bază acțiunea din jocul cu același nume. E cineva care n-a auzit de acest joc? Fiecare jucător are la dispoziție o serie de „nave” pe care le așează la alegere într-un perimetru dat, fără ca adversarul să știe dispunerea acestora. Adversarii bombardează pe rând perimetrul adversarului. În situația în care lovitura a atins o navă, poziția lovită va fi marcată automat. O navă este considerată scufundată în memntul în care a fost atinsă în toate segmentele care o compun. Câștigă cel care scufundă primul toate navele adversarului.

1

                În 2005 a fost descoperită o planetă cu o climă aproape identică cu a Pământului. În 2006, NASA a construit un emițător de 5 ori mai puternic decât oricare altul și a început un program de a contacta planeta. A fost cunoscut drept proiectul BEACON.

2

                Acțiunea se mută în munții Himalaya, unde se va pune în aplicare acest proiect. Oamenii au început să identifice așa numitele planete Goldilocks. Acestea sunt planete care au cu soarele lor o relație asemănătoare cu cea pe care o are Pământul cu Soarele nostru. Dacă o planetă este prea departe de soare, e prea rece. Dacă e prea aproape de soare, e prea fierbinte. Dar pentru o planetă cum este Pământul, distanța este potrivită, perfectă pentru a susține viața. Astfel, a fost descoperită o planetă care e la distanța potrivită de soarele ei pentru a avea apă și are masa potrivită pentru a avea atmosferă. Astfel, o dată la 24 de ore, stația din Hawaii va trimite un semnal către Landsat 7, un satelit care orbitează departe în spațiu şi care va amplifica și retransmite semnalul către planeta țintă, numită Planeta G.

3

                  Ne este prezentat personajul principal, Alex Hopper, un tânăr cu un potențial imens, care l-a citit pe Homer, iar Arta războiului a citit-o de 6 ori, însă nu știe că tratatul de tactică e chinezesc și nu japonez. Perfecţiunea sa este știrbită de spiritul său năvalnic și de capacitatea redusă de a accepta autoritatea altcuiva. După o tâmpenie făcută de acesta, fratele său, Stone Hopper, îl forțează să se înroleze în marină.

4

                Ofițerul de marină Alex Hopper de pe vaporul USS John Paul Jones este logodit cu terapeuta Sam, fiica intransigentului și severului amiral Shane, care nu este deloc încântat de perspectiva acestei căsătorii, reproșându-i viitorului ginere că își irosește calitățile profesionale. Alex îl idolatrizează pe fratele lui mai mare Stone, care este ofițer pe vasul USS Sampson și dispune de toate abilitățile necesare pentru a fi un excelent comandant. Aflați în misiune în Oceanul Pacific, frații Hopper, amiralul Shane, experta în armament Raikes și echipajele internaționale ale vapoarelor ce compun o mica flotă se confruntă cu o invazie extraterestră, alieni supranumiți „The Regents”, care intenționeează să construiască o puternică sursă de energie în ocean și să acapareze resursele bogate ale Terrei pentru a supraviețui ca rasă. Câțiva membri ai echipajului sunt trimiși să cerceteze o ambarcațiune suspectă răsărită din adâncuri, care nu este detectată de radar, deși este vizibilă cu ochiul liber, iar atunci când armamentul ultramodern din dotarea oamenilor nu pare a avea eficacitate împotriva acestei nave, care ia forma unui robot și dereglează aparatura de bord, amiralul Shane înțelege că au de-a face cu un inamic periculos de pe altă planetă.

3

                Extratereştrii din Battleship sunt costumaţi de luptă aidoma lui Iron Man. Aspectul lor din spatele măştii are ceva reptilian. Aceștia sunt foarte vulnerabili la lumina soarelui, iar una din tacticile de luptă ale flotei omeneşti se va folosi de acest minus al adversarului. Acestă specie de extratereștri vă va stârni curiozitatea, iniţial prin ochii reptilieni ce se întrezăresc în spatele caschetei metalice, apoi prin faptul că avem şi perspectiva extratereştrilor pentru că vedem cum oamenii sunt scanaţi înainte de a fi anihilaţi. Cu siguranță nu veți fi dezamăgiți, pentru că veți vedea extratereștri și fără armură.

alien

                Cine sunt actorii care dau viață personajelor principale?

Taylor Kitsch este locotentul Alex Hopper, un personaj care e nevoit să se maturizeze forțat, care învață disciplina la bordul unei nave de la fratele său mai mare Stone Hopper. Hopper ajunge, practic, de la un hoț care e arestat, la un lider militar, fără să se fi gândit niciodată că o să ajungă atât de sus. El e unul dintre personajele care se transformă pe parcursul filmului, dintr-un pierzător, într-un tânăr care suferă o pierdere şi apoi un bărbat care devine căpitanul vasului;

alex hooper

Tadanobu Asano este căpitanul Yugi Nagata. Acesta este al doilea film de la Hollywood pentru acest actor care a debutat în limba engleză cu rolul din blockbusterul Thor. Asano interpretează rolul omologului lui Hopper. Asano spunea despre rolul său: „Ceea ce m-a atras la acest scenariu a fost faptul că am rolul unui căpitan japonez care ajunge să lupte de aceeași parte a baricadei cu un ofițer de marină american. Cei doi se cunosc dinainte, dar pe Nagata îl calcă pe nervi felul de a fi al lui Hopper și de aici se iscă mereu conflicte. Dar, când e vorba să înfrunte un inamic comun, cei doi acceptă ideea că trebuie să lupte împreună”;

nagata

Gregory D. Gadson este locotenet colonel Mick Canales, care s-a retras din armată din cauză că are ambele picioare amputate. Mick va duce o luptă corp la corp cu unul dintre extratereştri;

mick

Rihanna este ofițerul secund Cora Raikes. Cântăreața, câștigătoare a mai multor premii Grammy, își face astfel debutul într-un film de lungmetraj;

raikes

Alexander Skarsgard este comandatul Stone Hooper, fratele mai mare al lui Hopper, un soldat disciplinat, care îl convinge pe Hopper să-și bage mințile în cap și să se înroleze în Marină. Stone e un individ hotărît și foarte muncitor, care a absolvit Academia de Marină, pe când Hopper e un încurcă-lume. Stone își iubește fratele și va face toate eforturile pentru a-l aduce pe calea cea bună, lăsându-l să se maturizeze, învățând din propriile greșeli;

stone hooper

Liam Neeson este amiralul Shane, comandant al Flotei Pacificului, superiorul lui Hopper, Stone şi Raikes şi tatăl lui Sam;

shane

Brooklyn Decker este fizioterapeuta Sam Shane, logodnica lui Hopper şi fiica şefului acestuia. Sam, alături de Mike, reuşeşte să anunţe flota că extratereştrii pregătesc comunicarea cu planeta-mamă, distrugerea căii de comunicare fiind unul dintre obiectivele majore ale filmului;

sam

                În realitate, actorul care îi dă viață lui Mick este un fost jucător de fotbal care are ambele picioare amputate în urma unor răni de război: ”Personajul meu are răni similare cu ale mele. Am fost ofiţer de artilerie şi mi-am pierdut picioarele în Irak, în urma unei explozii cu bombe artizanale, aşa că mi-am pus la bătaie propria mea experienţă în film”. În cariera sa de peste 20 de ani, absolvent al Academiei Militare de la West Point, Gadson a luptat în toate zonele de conflict major în care au fost implicate Statele Unite – Kuweit, Bosnia-Herţegovina, Afganistan, Irak. În 2007, Gadson era locotenent colonel şi comanda un batalion de 400 de soldaţi la Bagadad, când a fost rănit grav în urma unui atac în timp ce se întorcea la bază, de la înmormântarea a doi soldaţi dintr-un batalion aliat, ucişi într-un atac. După ce a suferit 22 de operaţii şi a testat numeroase tipuri de membre artificiale, Gadson poartă acum proteze din titan.

6

Nu uita sa citesti

                Liam Neeson a explicat ce l-a interesat la acest proiect: „Scenariul e fundaţia filmului, iar acesta a fost cu adevărat palpitant. Pentru mine, testul suprem este dacă atunci când citesc un scenariu, văd că a ajuns la pagina 78 şi încă nu m-am oprit ca să beau un ceai sau un pahar de apă, înseamnă că m-a captivat cu adevărat. Ca actor, să filmezi în Hawaii, la Pearl Harbor sau pe nava USS Missouri, nu e nevoie să faci un mare efort de imaginaţie, căci ai toată istoria în faţa ochilor tăi”.

7

                Battleship este un film în care momentele amuzante nu lipsesc. Voi da 4 astfel de exemple:

1. Alex Hopper se bate cu căpitanul Nagata în baie, drept răzbunare că SUA a pierdut meciul de fotbal împotriva Japoniei. Amuzantă este explicația pe care o dau amiralului Terrance Shane (Podeaua de la baie era udă. Alex a alunecat, iar Nagata a fost drăguț să-l ajute să se ridice. S-au lovit cap în cap, au căzut și s-au lovit din nou)

8

2. Nava de război Missouri, în vârstă de 70 ani, aruncă ancora în ocean. Ancora nu doar că atinge fundul oceanului, dar vasul ia un viraj de zici că e o mașină care a luat virajul cu frâna de mână trasă. Și mai e ceva, ancora nu se rupe!!!

9

3. Alex Hopper conjugă verbul a muri, într-un moment de tensiune maximă.

10

4. Alex Hopper își dă seama ce înseamnă Arta războiului (Luptă-te cu inamicii acolo unde nu sunt), iar căpitanul Nagata îi spune că a înțeles total pe dos și că nu e nici măcar pe aproape de ceea ce înseamnă Arta războiului.

11

                Mi-a plăcut enorm că a făcut legătura cu jocul. Nava de luptă pe care se afla echipa lui Alex Hooper a rămas fără radar și astfel nu-i poate detecta pe extratereștri. Dar, la rândul lor, nici extratereștrii nu-i pot localiza pe oameni. Căpitanului Nagata îi vine o idee cum să îi detetecteze pe aceștia fără radar, folosindu-se de balizele de tsunami care localizează volumul de apă dislocat. Nu e nevoi de radar, ci doar de frecvențele radio. Cum funcționează? Dacă baliza este lovită de un val transmite un semnal.

harta

                Coloana sonoră? Superbă. Veți recunoaște melodia Thunderstruck cântată de AC/DC.

                Din păcate, Battleship nu a avut succesul scontat. La un buget de 210 milioane dolari, a avut încasări dezamăgitoare în SUA, de doar 65 milioane dolari. La nivel mondial a avut încasări de 303 milioane dolari, dar nu a fost de ajuns pentru a acoperi bugetul. Cu siguranță nu vom avea parte de Battleship 2.

12

                Peter Berg a pus eşecul pe seama lipsei unui star cu greutate la Hollywood în rolul principal. El a explicat că după ce Hancock a reuşit să strângă 625 de milioane de dolari încasări, a crezut că ştie cum să creeze blockbustere şi şi-a imaginat că nu mai are nevoie de un actor precum Will Smith pentru a obţine acest rezultat. Berg a continuat: „Credeam că am acumulat noi cunoştinţe despre ceea ce transformă un film într-un blockbuster. Aflasem gustul puterii globale a unui film. Dar nu am luat în considerare şi efectul lui Will Smith în succesul lui Hancock. Am crezut că o pot scoate la capăt cu Battleship fără un mare star”. Aici nu prea sunt de acord cu afirmația acestuia. Daca Liam Neeson nu este un star de talie mondială, atunci ce este?!

13

                Vreți acțiune și efecte speciale din plin? Cu siguranță e un film pe care trebuie să-l vizionați. Dacă nu vedeți, un film de artă regizat de Woody Allen. În continuare, vă invit să urmăriți trailer-ul Battleship:

                Battleship s-a lansat în România pe DVD și blu-ray. Eu l-am achiziționat pe blu-ray pentru imagine și sunet (DTS-HD 5.1).

BD

Cumpără DVD                        Cumpără BD

P.S.: Nu opriți filmul. Veți mai avea parte de o surpriză după genericul de final.

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.

Cmentariile sunt închise