Blade Runner, vânătorul de recompense

                Blade Runner e un film științifico-fantastic regizat de Ridley Scott în 1982 și al cărui scenariu a fost inspirat din Do androides dream of electric sheep? (Visează androizii oi electrice?) scrisă de Philip K. Dick în 1968. Acest roman a avut de așteptat 14 ani până să fie transpus pe marele ecran, iar versiunea amețitoare a regizorului a trebuit să mai aștepte 10 ani înainte să fie recunoscută drept capodoperă a cinematografului științifico-fantastic.. La lansare, Blade Runner, care a avut un buget de 28 de milioane de dolari, n-a fost bine primit de critici și a fost un fiasco la box office. Abia după ce în 1992 a apărut o nouă versiune, critica de specialitate și publicul au recunoscut pe deplin valoarea acestui film.

Blade Runner

                La începutul secolului 21, CORPORAȚIA TYRELL a adus evoluția Roboților în faza NEXUS (o entitate virtual identică cu ființa omenească) cunoscută drept Replicat. Replicații NEXUS 6 erau superiori ca putere și agilitate inginerilor geneticieni care i-au creat și cel puțin la fel de inteligenți. Replicații erau folosiți în Afară ca sclavi în dificila explorare și colonizare a altor planete. După o revoltă sângeroasă a unei echipe de kuptă NEXUS 6 într-o colonie din Afară, Replicații au fost declarați entități ilegale pe Pământ. Pedeapsa era MOARTEA. Echipe speciale de poliție, numite BLADE RUNNER, au primit ordin să ucidă orice Replicat care transgresează zona. Această acțiune nu era considerată execuție. Era denumită: RETRAGERE.

Blade Runner

                Dar ce film!!! Pe bună dreptate elogiat pentru scenografia fabuloasă, imaginea Los Angeles-ului din noiembrie 2019, rece și luminat de neoane, supraaglomerat și în care se cerne constant o ploaie acidă, a fost imitată de multe ori, dar a rămas unică. Detectivul Rick Deckard cutreieră această lume deprimată, vânând replicați și ajunge să se îndrăgostească din neatenție de un astfel de robot.

Blade Runner

                Abundent în simboluri, Blade Runner a provocat de-a lungul timpului discuții în contradictoriu, unii dintre fanii săi afirmând că filmul discută religia. Au adus chiar argumente în acest sens: e o scenă în care replicatul Roy Batty își înfige un cui în mână și care reprezintă crucificarea, iar figura lui Tyrell, creatorul Replicaților, e ca a lui Dumnezeu, care își ține ochiul ațintit asupra odraslelor sale.

Blade Runner

Harrison Ford e Rick Deckard, un Blade Runner, agent special în cadrul poliției din Los Angeles. Misiunea acestuia: să vâneze Replicați;

rick

Rutger Hauer e Roy Batty, lider-ul Replicaților NEXUS 6. Dorința sa arzătoare e să găsească o modalitate să-și prelungească viața. E foarte inteligent, rapid, puternic și foarte bun în luptă;

roy

Brion James e Leon Kowalski, un Replicat care se află sub comanda lui Roy. El nu e la fel de inteligent ca Roy când vine vorba de rezolvat „probleme”;

leon

Daryl Hannah e Pris Stratton, iubita lui Roy. Ea devine prietena lui JF Sebastian;

pris

William Sanderson e JF Sebastian, un designer genetic, care lucrează pentru Tyrell. Deși are 25 de ani, el are o înfățișare de 40 de ani. Astfel are ceva în comun cu Replicații, viața sa fiind mai scurtă ca cea a unui om normal;

sebastian

Nu uita sa citesti
Related Posts

Mary Sean Young e Rachael, un experiment al lui Eldon Tyrell. Deoarece Replicații au o durată de viață scurtă, Tyrell crede că aceștia nu au timp să-și dezvolte emoțiile și să le controleze. Credința sa e că dacă unui Replicat îi sunt implantate memorii, asta îi va ajuta în controlarea emoțiilor și vor fi mai controlabili. Rachael e un astfel de experiment și e Replicatul de care Rick se va îndrăgosti;

rachel

Joe Turkel e dr. Eldon Tyrell, un geniu care construit CORPORAȚIA TYRELL. Cu ajutorul creației sale, Eldon a ajutat la colonizarea altor planete.

tyrell

                Au fost scrise cărți întregi despre întâmplările de pe platourile de filmare, multe dintre ele fiind neplăcute.  Harrison Ford nu s-a înțeles cu cealaltă vedetă, Sean Young, iar echipa și-a făcut tricouri pe care își exprimau nemulțumirea față de orarul de filmări încărcat. Dar cel mai important, Ford și Scott au avut probleme. Cu foarte puțin timp înainte de premieră Ford a afirmat că Blade Runner e cel mai dur film la care a lucrat.

Blade Runner

                E greu de închipuit că un alt regizor s-ar fi putut ocupa de regia acestui film. Cât despre protagonist… nu știu cât de bine s-ar fi potrivit în rolul lui Rick Deckard Christopher Walken sau Dustin Hoffman. Combinația de SF a secolului 21 și film noir polițist din anii ‘40 creează o distopie perfectă. Ford e demențial în rolul celui trimis să „pensioneze” androizii cu chip uman veniți pe Pământ pentru a-și căuta Creatorul. Un ziarist spunea în 1991 că androizii nu au fost de acord să „stea pe acolo doar ca să fie o pată de culoare pe decorurile lui Ridley”.

Blade Runner

                Știați că: titlul clasicului lui Ridley Scott nu are nicio legătură cu povestirea lui Philip K. Dick, aflată la baza filmului? Titlul este împrumutat de fapt de la romanul lui Alan E. Nourse din 1974, despre un traficant de echipamente medicale dintr-un viitor distopic?!

Blade Runner

                Blade Runner a obținut 2 nominalizări la premiile Oscar pentru: cea mai bună scenografie și cele mai bune efecte vizuale și a mai obținut o nominalizare la Globurile de Aur pentru cea mai bună coloană sonoră. De muzică s-a ocupat formația Vangelis. 😉

Blade Runner

                Eu, unul, după vizionare, am rămas cu o întrebare: este sau nu Deckard un android?! Răspunsul probabil îl vom afla în Blade Runner 2.

                Blade Runner  s-a lansat în România pe DVD și blu-ray.

BD

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise