Cronică The raven

                The raven (Corbul) este un thriller despre viața lui Edgar Allan Poe.

                Edgar Allan Poe a fost un scriitor american, poet, romancier, nuvelist și critic literar, creator al genului de scurte povestiri și precursor al literaturii moderne de ficțiune științifico-fantastică. A dus o viață de boem și a sfârșit tragic în mizerie, opium și alcoolism, dar tocmai din acest infern al existenței sale s-au născut multe dintre creațiile ce aveau să impună literaturii universale norme de evaluare estetică necunoscute până atunci. În cei patruzeci de ani ai unei vieți halucinante, scriitorul a izbutit să publice multe volume de versuri, de proză, estetică și teorie literară, făcând dovada unei forțe de creație extraordinare.

bar

                Ce este important să știți despre el? În ianuarie 1845 publică în revista „Evening Mirror celebrul său poem „The Raven, care a provocat o adevărată senzație. Îmbolnăvirea și moartea soției sale Virginia în 1847 îi accentuează însă abuzul de băuturi alcoolice, Poe duce o existență tot mai dezorganizată, care îi precipită ruina fizică și spirituală. Hotărât să se recăsătorească, îmbibat cu opium și alcool, a plecat să-și aducă fosta soacră la nuntă, dar nu a mai ajuns la destinație. După o dispariție de câteva zile, în ziua de 3 octombrie 1849 este găsit pe un trotuar în orașul Baltimore, căzut, în stare de confuzie mintală. Moare patru zile mai târziu într-un spital din Baltimore, pe 7 octombrie 1849, cauza morții fiind rabia (turbare).

bal

                Filmul prezintă o altă față a acestui mare scriitor. Pe data de 7 octombrie 1849, Edgar Allan Poe a fost găsit aproape mort pe o bancă, într-un parc, în Baltimore, Maryland. Ultimele zile din viața sa rămân un mister până în ziua de azi.

harta

                Știu că filmul a fost foarte criticat, dar mie mi-a plăcut foarte mult ideea sa. Acțiunea din The raven începe în secolul XIX, anul 1849, în Baltimore. După ce găseşte trupurile mutilate şi pline de sânge ale unei mame şi ale unei fiice, detectivul Emmett Fields are o senzaţie de deja vu şi îşi dă seama cu stupoare că asasinatele sunt copiate la indigo dintr-o colecţie de nuvele ale scriitorului aspirant Edgar Allan Poe, care au fost publicate în ziarul local. Considerat suspectul principal din cauza acurateţii modului de operare, Poe este convocat de anchetatori şi interogat, dar nevinovăţia lui este probată de un nou act de violenţă ce are loc chiar în momentul în care scriitorul se află în sediul poliţiei, ceea ce îi conferă acestuia un alibi imbatabil. Atunci când Emily, femeia pe care Poe o iubeşte mai presus de propria viaţă, cade în ghearele criminalului în serie şi riscă să sfârşească îngropată de vie, fiind menţinută în viaţă în decursul acestui joc de-a şoarecele şi pisica numai de intenţia psihopatului de a-l vedea pe idolul lui implicându-se în soluţionarea cazului, Edgar Allan Poe trebuie să facă echipă cu Emmett Fields pentru a o salva, mai ales că are avantajul de a putea anticipa mişcările rivalului de vreme ce poveştile poliţiste pline de mister din care se inspiră acesta sunt născocite de mintea lui.

crima

                Criminalul are un rol important în acest film. E un admirator al operei lui Poe, dar şi un sociopat. E extrem de inteligent, dar, datorită mediului social din care provine, nu a avut şansa de a face ce era menit în viaţă. E la fel de inteligent ca Poe, dacă nu şi mai inteligent. Crede că el e mai valoros decât Poe, pentru că acesta poate scrie despre crime, pe când el e acela capabil să le înfăptuiască. Ucigaşul îl provoacă pe Poe să scrie despre crimele sale. A trecut de faza în care imita crimele scrise de Poe şi a început să le creeze pe ale sale. Îl obligă pe Poe să imortalizeze faptele sale în rubrica sa din ziar. Aşa că, pe măsură ce crima este investigată, este, în acelaşi timp şi imortalizată. Ştie că Poe are un blocaj de scriitură, aşa că înfăptuieşte o crimă foarte elaborată pentru a-i oferi lui Poe material ca să scrie din nou. E un fan al scriitorului care a ajuns să ştie mai multe despre acesta decât el însuşi.

bal2

                Care este de fapt ideea filmului? Ultimele cinci zile din viaţa Edgar Allen Poe au fost un mister care nu a fost elucidat nici până în ziua de azi. Realizatorii au vrut doar să arate că Edgar Allen Poe a fost mai mult decât un alcoolic.

crima2

                Scenariul a fost scris de Ben Livingston şi Hannah Shakespeare, iar regizor a fost nimeni altul decât James McTeigue. El a regizat V for Vandetta (2006) şi Ninja Assassin (2009), următorul său proiect fiind reboot-ul lui Bloodsport.

end

                Și distribuția filmului a fost foarte bine aleasă:

– John Cusack îl interpretează pe Edgar Allan Poe. Trebuie să recunosc că eu nu am auzit de acest actor, până să văd Con air. În 1997 când am văzut Con air aveam aproape 16 ani. De atunci a mai jucat în filme bune appreciate de critici. Dintre aceastea menționez High fidelity, Being John Malkovic, 1408, Must love dogs, 2012, Martian child, America’s Sweethearts și The butler;

Nu uita sa citesti

Wish

Napoleon

edgar

– Luke Evans este inspectorul Emmett Fields, cel care încearcă să găsească criminalul și îl ajută pe Edgar să-și găsească iubita. Pe Luke Evans cu siguranță îl știți din Clash of the titans, Immortals, The three musketeers, The hobbit, Fast and furious 6 sau Robin Hood;

emmet

– Alice Eve este Emily Hamilton, iubita lui Edgar;

emily

– Brendan Gleeson este Charles Hamilton, tatăl lui Emily;

charles hamilton

– Kevin McNaily este Henry Maddux, editorul ziarului pentru care Edgar scrie povestirile;

henry

– Sam Hazeldine este Ivan Reynolds, cel care se ocupă cu redactarea în ziar a articolelor;

ivan

                Cine este criminalul? Asta este marea surpriză. Va reuși Edgar s-o salveze pe Emily? Vor reuși să prindă criminalul? Nu veți afla decât urmărind filmul. The Raven a apărut și la noi pe DVD și a fost editat de Empire film. Filmul costă doar 10 lei, mai ieftin decât un bilet la cinematograf. Cei care nu l-au văzut încă pot să-l cumpere, pentru că este un film care merită revăzut.

dvd

Cumpără acum

                În continuare, vă invit să urmăriți trailer-ul filmului:

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise