Deepwater Horizon: Eroi în largul mării, titlu original Deepwater Horizon, e o dramă inspirată din fapte reale regizată de Peter Berg, după un scenariu scris de Matthew Michael Carnahan și Matthew Sand. Scenariul a fost inspirat după romanul Deepwater Horizon’s Final Hours scris de David Barstow, David Rohde și Stephanie Saul. Pe data de 20 aprilie 2010 11 oameni au murit și alți 17 au fost grav răniți după o explozie a avut loc pe platforma de forare Deepwater Horizon. Am vizionat acest film la Cinema dacia Reșița, în avanpremieră de la ora 19.00 și pe această cale țin să le mulțumesc organizatorilor pentru invitație.
Deepwater Horizon, instalația de foraj aflată la o adâncime de 1500 m pe coasta Louisianei, a atras atenția tuturor atunci când a trecut printr-o explozie și un incendiu, producând o scurgere de petrol aproape de neoprit pe fundul oceanului. Timp de 87 de zile, milioane de oameni au privit, cu sufletul la gură, cum peste 50.000 de barili de petrol se scurgeau zi de zi în Golful Mexicului. Catastrofa petrolieră din Golful Mexic este considerată cea mai mare din întreaga istorie a Statelor Unite și, în același timp, cauzatoare a unui enorm dezastru ecologic. Toate încercările companiei British Petroleum de a stopa erupția sau/și capta țițieiul au fost nereușite, doar o mică parte din petrolul erupt fiind captat. După aproape trei luni de neputință, după mici intermediare, dar prea neîndestulătoare succese, în sfârșit pe 15/16 iulie 2010, British Petroleum anunță astuparea găurii marine eruptive a Deepwater Horizon-ului. A fost reușită fixarea pe gura erupătoare de țiței, a unei pâlnii captante prevăzută cu ventile închizabile. Totuși, rămâne de văzut dacă „dopul” astupător va rezista presiunii mari existente în zăcământul de petrol submarin, care ar putea crea alte fisuri de-a lungul „tubului” de foraj lung de aprox. 4km. Impactul asupra vieții marine și întrebările referitoare la ce și de ce nu a mers cum trebuie rămân în continuare fără răspuns.
Acțiunea are loc pe 20 aprilie 2010 cu câteva ore înainte de marele dezastru ecologic din golful Mexic. Inginer pe platforma de foraj Deepwater Horizon, Mike Williams și echipa sa forează în golful Mexic. Pe platformă sun 126 de suflete. Dar munca acestora e întreruptă datorită un explozii care au loc pe platformă iar Mike și alți angajați sunt puși față în față cu cea mai grea încercare din viața lor.
Mark Wahlberg e Mike Williams, inginer pe platforma de foraj Deepwater Horizon;
Kurt Russell e Jimmy Harrell, cel care răspunde de platformă și de siguranța muncitorilor. Nicio forare nu se începe fără aprobarea lui;
John Malkovich e Donald Vidrine, șeful British Petroleum , cel care îi forțează pe muncitori să înceapă forarea chiar dacă nu au fost luate toate măsurile de siguranță;
Gina Rodriguez e Andrea Fleytas, cea care se ocupă cu „manevrarea” platformei Deepwater Horizon;
Dylan O’Brien e Caleb Holloway, un muncitor pe platformă;
Kate Hudson e Felicia Williams, soția îngrijorată a lui Mike.
Ce nu fac oamenii pentru profit?! Ați putea spune că șefii de la British Petroleum sunt români. Ignoră măsurile de siguranță pentru a face profit. Vidrine e conștient că lucrările sunt cu 43 de zile în urmă așa că ignoră măsurile de siguranță pentru profit. Îi convinge pe muncitori și pe supraveghetorii lor să ignore semnele de pericol. John Malkovich e excepțional în acest rol. Doar că această ignoranță provoacă acest accident.
Berg filmează excelent exploziile, erupția de țiței și petrol, gazele care se aprind, scufundarea platformei. Singura mea obiecție e că insistă prea mult pe introducere. Durează o oră până când încep să aibe loc explozii pe platformă. Nu e rău. Merită vizionat la cinema. Dar eu nu l-aș revedea a doua oară. Am văzut filme biografice mult mai bune. Nu suport să mă plictisesc la un film. Dacă nu știați Kurt Russell e tatăl vitreg al lui Kate Hudson. Deppwater Horizon e un film care nu se bazeză să ne explice de ce s-a întâmplat această tragedie, ci se bazează pe lupta pentru supraviețuire.
Deepwater Horizon e un film dezastru care merită vizionat la cinema. E bun, dar nu foarte bun. Dacă m-ați pune să aleg care din cele din 2 avanpremiere mi-a plăcut mai mult cu siguranță răspunsul ar fi Copiii domnișoarei Peregrine: Între două lumi.
[review]
I dugg some of you post as I cogitated they were extremely helpful handy