Die hard (Greu de ucis) e o serie de filme polițiste care-l au în rol principal pe Bruce Willis. E rolul care l-a făcut pe Bruce Willis un star. Înainte de acest film era cunoscut doar pentru rolul din serialul Moonlight (Maddie și David). Bruce Willis a fost polițistul John MaClane 5 filme la rând: Die hard, Die hard 2, Die Hard with a Vengeance, Live Free or Die Hard și A Good Day to Die Hard. Toate au avut succes. Erou din întâmplare, McClane trebuie să facă faţă unor situaţii care îl dezavantajează teribil. Rănit, neînarmat şi de unul singur împotriva tuturor, trebuie să înfrunte adevărate echipe de specialişti antrenaţi în arta ucisului ce dispun de resurse incomparabil mai mari. Cea mai importantă armă a eroului? Inventivitatea, el folosind în moduri inspirate toate avantajele de pe „teren”, oricât de insignifiante ar fi acestea.
Die hard (1988)
Die hard un film polițist lansat în 1988 regizat de John McTiernan după un scenariu scris de Jeb Stuart și Steven E de Souza. Scenariul e inspirat din romanul Nothing lasts forever scris de Roderick Thorp. În scenariul original acțiunea acvea loc în 3 zile, dar McTiernan a avrut ca acțiunea să aibe loc într-o singură noapte ca în „Midsummer night’s dream” a lui Shakespeare.
Detectivul NYPD John McClane tocmai a ajuns în Los Angeles pentru a petrece Crăciunul alături de soția sa înstrăinată, Holly Gennaro-McClane (Bonnie Bedelia). Din păcate, acesta nu va fi un Crăciun fericit. Un grup de teroriști condus de Hans Gruber (Alan Rickman) a luat ostatici pe toată lumea din clădirea Nakatomi Plaza. Neputând primi niciun ajutor din exterior, John este nevoit să-i oprească pe toți cei 12 teroriști.
Confruntarea cu teroriștii are loc pe trei planuri: fizic, psihic și strategic. Tăiat, lovit, împușcat, deprimat, dar fără să-și piardă întunecatul și cinicul său simț al umorului, John McClane își va folosi viclenia, creierul și mușchii pentru a izbândi. Ajutorul său va fi sergentul Al Powell (Reginald VelJohnson) care îi va furniza informații utile din afara clădirii.
Dar care e scopul lui Hans Gruber? Acesta vrea de la șeful Nakatomi Plaza, Joseph Yoshinobu Takagi (James Shigeta), codul de la seiful de la etajul 30 pentru că e interest de cele 640 de milioane de dolari în ceritificate negociabile, iar computerul controlează seiful.
Die hard alternează tirul gloanțelor cu răsturnările de situație, excelând în efecte speciale și cascadorii, considerate de mulți unele dintre cele mai periculoase din istoria filmului. Fantastica presiune psihologică și vorbele de duh marca Bruce Willis sunt sarea și piperul acestui thriller polițist.
Nu-mi vine să cred că anul viitor acest film va avea 30 de ani. Die hard a primit 4 nominalizări la premiile Oscar pentru: cel mai bun sunet, cel mai bun montaj, cel mai bun mixaj sonor, cele mai bune efecte vizuale și a fost lansat la noi pe Blu-ray și DVD.
Die hard 2 (1990)
Al doilea film al seriei a fost regizat de Reny Harlin după un scenariu scris de Steven E deSouza şi Doug Richardson. Scenariul e o adaptare a romanului 58 de minute scris de Walter Wagner. În roman un poliţist trebuie să oprească un atac terorist dintr-un aeroport întimp ce avionul soţiei sale se învârte în cerc fără vreo şansă să aterizeze. Are 58 de minute până ca avionul să rămână fără combustibil şi să se prăbuşească.
La 2 ani de la evenimentele din turnul Nakatomi, John McClane, acum poliţist în Los Angeles, aşteaptă la aeroportul Dulles din Washington, să sosească cursa la bordul căreia se află soţia sa, când descoperă un adevărat plan de sabotare al sistemului de aterizare al aeroportului. Criminalii surprinşi de McClane vor să împiedice extrădarea în SUA a generalului Ramon Esperanza (Franco Nero), un renumit traficant de droguri. Planul presupune împiedicarea aterizării curselor aflate deasupra oraşului, răpirea traficantului şi fuga cu ajutorulul unui Boeing 747.
Doar că McClane se află din nou la locul şi moemntul potrivit şi e hotărât mai mult ca nciiodată să le strice planurile. Dacă băieţii răi ar fi ştiut că Holly McClane se află la bordul unuia din avioanele împiedicate să aterizeze pe aeroportul cu pricina, cu siguranţă şi-ar fi ales o altă locaţie sau o altă zi pentru punerea în aplicare a evadării….
De ce John McTiernan nu a regiyat acest film? A trebuit să regizeze primul film din seria Jack Ryan, Vânătoarea lui Octombrie Roşu.
Die hard 2 s-a lansat în România pe Blu-ray şi DVD.
Die Hard with a Vengeance (1995)
După ce a renunțat să regizeze Greu de ucis 2, pentru a regiza Vântoarea lui Octombrie roșu, John McTiernan se întoarce pentru a regiza al 3-lea film din serie. Scenariul a fost scris de Jonathan Hensleigh și a fost inspirat din „Poruncile lui Simon”. Teoretic acesta ar fi trebuit să fie scenariul pentru Armă mortală 4, dar a fost adaptat.
Lucrurile nu merg deloc bine pentru John McClane. Acesta mai are un pas până se devină alcoolic, căsnicia lui se destramă (e din nou polițist în New York), a fost suspendat din funcție iar fratele (Jeremy Irons) lui Hans Gruber, teroristul german pe care McClane l-a aruncat de pe o clădire Nakatomi în urmă cu 7 ani, amenință să arunce în aer o școală, dacă McClane nu reușește să-i îndeplinească cererile. Cu ajutorul lui Zeus (Samuel L. Jackson), un electrician din Harlem, McClane descoperă că planul lui Gruber este să distragă atenția poliției, obținând timp suficient pentru golirea rezervei federale de aur în timp ce poliția încearcă să descopere care este școala amenințată.
În scenariul original Zeus urma să fie interpretat de o femeie, doar că acesta nu s-a potriviti pentru ceea ce au vrut producătorii. Studioul inițial i-a impus scenaristului Jonathan Hensleigh să elimine scena în care McClane se plimbă în Harlem cu pancarta „Urăsc negrii”. L-au lăsat să păstreze totuși scena după ce a amenințat că se duce cu scenariul la alt studio.
John McTiernan a fost așa de fascinat de cum a jucat Sir Sean Connery în Vânătoarea lui Octombrie roșu, încât l-a vrut pe acesta în rol negativ. Doar că acesta a refuzat rolul pentru că nu a vrut să interpreteze un personaj așa de diabolic. Astfel rolul i-a revenit lui Jeremy Irons.
Știați că e a 3-a oră când Bruce Willis și Samuel L Jackson joacă împreună? Cei 2 au mai jucat în Loaded weapon 1 (1993) și Pulp fiction (1994). Au mai jucat împreună în Unbreakable (2000) şi vor mai juca împreună în Glass (2019).
Die Hard with a Vengeance s-a lansat în România pe DVD.
Die hard 4.0 (2007)
Live Free or Die Hard lansat în afara Americii de Nord cu numele Die hard 4.0 e al 4-lea film din seria care-l are în centrul acţiunii pe detectivul John McClane. Die hard 4.0 a fost regizat de Len Wiseman după un scenariu scris de Mark Bomback. Scenariul e inspirat din articolul „A farewell to arms” al căriei autor a fost John Carlin. Articicolul a fost publicat în revista Wired în 1997.
E 4 iulie, Ziua Independenței. În timp ce America se pregătește de sărbătoare, detectivul McClane este la datorie: trebuie să aresteze un tânăr hacker pe nume Matt Farrell (Justin Long) și să-l aducă în fața ofițerilor FBI pentru un interogatoriu. O sarcină de rutină pentru un polițist veteran. Nici pe plan personal lucrurile nu merg mai bine. E divorțat și relația cu fiica sa Lucy (Mary Elizabeth Winstead), acum elevă de liceu, sunt tensionate și certurile frecvente.
Cu ajutorul lui Farrell, McClane descoperă explicația haosului. Se pregătește un „fire sale” în jargonul hacker-ilor. Autorul său, pe nume Thomas Gabriel (Timothy Olyphant), este una dintre cele mai redutabile minți criminale. Între cei doi există un decalaj temporal. McClane aparține unei epoci în care tehnologia digitală nu era atât de dezvoltată. El e absolut incapabil să înțeleagă ce face un hacker și nu poate dejuca de unul singur planul adversarului său.
Ce e acest „fire sale”?! E un atac sistematic în trei faze asupra infrastructurii naționale:
Faza 1: Colapsul transportului.
Faza 2: Finanțele și telecomunicațiile.
Faza 3: Rețelele de gaz, apă, electricitate, nucleare… Tot ce e controlat de calculator. Adică aproape tot în ziua de azi.
Se numește „fire sale”, pentru că totul va fi distrus.
Un alt personaj important este Mai (Maggie Q), iubita lui Gabriel și cea care dirijeaza actiunile pe teren. Este extrem de rapidă, inteligentă, periculoasă și stăpânește la perfecție artele marțiale. Contrastul dintre stilul său modern de luptă și metodele învechite ale lui McClane dă naștere unei dinamici extrem de interesante. Gabriel este cel mai interesant personaj negativ din toata seria Die Hard. Planurile sale țintesc mult mai sus decât răufăcătorii cu care a avut de-a face McClane până acum. El nu vizează o firmă și nici măcar o corporație, ci întreaga Americă. Are chiar convingerea că o face pentru o cauză bună. Gabriel are o răfuială cu Guvernul, iar planul său vizează să-i trezească la realitate pe americani. Lucy a moștenit de la tatăl său spiritul ager, tenacitatea și o anumită duritate în felul de a fi. La începutul filmului, relația dintre ea și McClane este tensionată, Lucy reproșându-i că a fost absent din viața ei pe aproape toată perioada copilăriei. Dar totul se schimbă, când viața îi este amenințată de Gabriel. Pe perioada filmărilor s-au folosit o mulțime de efecte vizuale pentru secvențele de acțiune, chiar dacă Wiseman și Willis au declarat că doresc să limiteze cantitatea de CGI din film. În incidente separate, în timpul filmărilor, atât Willis cât și dublura sa au fost rănite.
Die Hard 4.0 s-a lansat în România pe Blu-ray și DVD.
A Good Day to Die Hard (2013)
A good to die hard e momentan ultimul film din serie care-l are în prim plan pe detectivul NYPD, John McClane. Filmul e regizat de John Moore după un scenariu scris de Skip Woods. E primul film din serie care are un scenariu original.
Acţiunea de această dată îl duce pe John McClane la Moscova, unde aleargă în ajutorul fiului său Jack (Jai Courtney), acuzat de omor. Acesta care lucrează de fapt în CIA, a intrat în închisoare pentru a-l face scăpat pe Komoarov (Sebastian Kock) şi pe fiica acestuia Irina (Yuliya Snigir) în schimbul unui dosar ce ar putea schimba faţa politicii ruseşti şi mondiale. Acest dosar l-ar înfunda pe fostul partener la lui Komoarov, Viktor Chagarin (Sergei Kolesnikov) un important oficial rus. Bineînţeles că McClane senior neavând habar ce se întâmplă îşi încurcă fiul. Astfel are loc o urmărire plină de întorsături de situaţie neverosimile care îi aruncă pe cei doi McClane înstrăinaţi (de unde şi discuţii în contradictoriu) într-o cursă contracronometru pentru a-l salva pe Komarov.
Din păcate e cel mai scurt şi cel mai slab din serie. După ce primele filme au fost unul mai bun decât celălalt era inevitabil să urmeze şi unul mai slab. Pe Blu-ray poate fi vizionată şi verisunea extinsă a filmului, unde sunt mai multe de urmăriri prin Moscova. Din păcate, Lucy, fiica lui McClane nu mai apare deloc în această versiune. De obicei versiunile extinse sunt mai ruşite decât versiunea originală care rulat în cinematografe. În acest caz… Versiunea originală e mai reuşită decât cea extinsă.
A good to die hard este spectaculos, dar pe parcurs devine plictisitor. Bineînţeles că o mitralieră de elicopter care trage sute de gloanţe pe secundă poate distruge un întreg etaj de hotel, dar pe fruntea lui John McClane nu lasă decât o urmă roşie. Cu siguranţă vă veţi delecta pentru că filmul abundă de cascadorii. John McClane îşi păstrează ironia acidă din primele serii, iar discuţiile cu fiul său, de care ultimii ani mai degrabă îl despart decât îl apropie, sunt o sursă de glumiţe amuzante. Cu toate astea ultimul film al seriei e doar o grămadă de scene cu efecte speciale, fără absolut nicio legătură cu realitatea.
A good to die hard a fost lansat în România pe Blu-ray şi DVD.
PS: Filmul a avut succes la box office. Sper doar ca partea a 6-a care se zvoneşte a fi un prequel/sequel să fie mai reuşită.