Jandarmul e o serie de 6 filme regizate de Jean Girault care s-a bucurat de un mare success între anii 1964-1982. Fiecare film urmăreşte aventurile birgăzii de jandarmi condusă de Ludovic Cruchot şi Jérôme Gerber. Toată seria a putut fi achiziționată pe DVD cu ziarul Adevărul. Seria de succes Police academy e de fapt un remake după această serie de filme.
Jandarmul din Saint-Tropez (1964)
Jandarmul din Saint-Tropez (Le gendarme de Saint-Tropez) e primul din cele șase filme din seria „Jandarmul”. Filmul este realizat în mare parte la Saint-Tropez, mică stațiune franceză de pe Riviera franceză și a fost cel mai mare succes comercial francez al anului 1964, cu aproximativ 7 milioane de spectatori în sălile de cinema.
Ludovic Cruchot (Louis de Funès) e un jandarm în comuna Belvédère din departamentul Alpes-Maritimes. Acesta e promovat şi mutat în staţiunea Saint Ropey unde are în subordine alți 4 jandarmi: Lucien Fougasse (Jean Lefebvre), Albert Merlot (Christian Marin), Gaston Tricard (Guy Grosso), Jules Berlicot (Michel Modo). Şeful său e plutonierul Jérôme Gerber (Michel Galabru). Cea mai fericită e fiica lui Ludovic, Nicole (Geneviève Grad) care se plictisise de moarte în satul său, este impresionată de luxul din noul său oraș. Pentru a se face acceptată de tinerii burghezi din stațiunea balneară, ea își inventează un fictiv tată bogat: acesta era miliardar, avea un iaht în acest oraș și se numea Archibald Ferguson, pe care ea nu l-ar fi întâlnit niciodată.
Acești jandarmi au o problemă mare: nu reușesc să scape de un grup de nudiști. Dar, după ce Cruchot rezolvă problema în stilul lui caracteristic, jandarmeria se confrunta cu o altă problemă, mult mai gravă de această dată, și anume furtul unei picturi de Rembrandt. Când află că Nicole e amestecată, istericul Cruchot va înnebuni cu grație.
Știați că?!
i) Secvența de la început în alb-negru, în care Cruchot este un simplu jandarm, a fost filmată în comuna Belvédère din departamentul Alpes-Maritimes. Această secvență a fost turnată în alb-negru nu dintr-un motiv artistic, ci pentru a face economie.
ii) Scena urmăririi nudiștilor pe care o organizează jandarmii pe plajele micului oraș balnear a contribuit la crearea unei reputații naționale a stațiunii.
iii) Inițial, adjutantul Gerber trebuia să fie Pierre Mondy. Acesta din urmă, ocupat pe atunci cu o piesă de teatru, nu a mai jucat în film. El a fost înlocuit de Michel Galabru.
Jandarmul la New York (1965)
Jandarmul la New York (Le gendarme à New York), al doilea film din seria „Jandarmul” nu a mai avut succesul primului film, dar tot a fost un succes, având peste 5 milioane de spectatori în sălile de cinema.
Jandarmii de la Saint-Tropez au fost aleși pentru a reprezenta Franța la un congres internațional al jandarmeriei de la New York. Ei trebuie să călătorească singur, fără soții sau copii, dar Nicole, fiica lui Cruchot, vrea să meargă la New York, crezând că aceasta ar putea fi singura ei șansă de a ajunge acolo. Cruchot îi interzice să meargă, deoarece neascultarea ordinului i-ar putea afecta cariera. În timp ce Cruchot călătorește spre Le Havre cu avionul și cu trenul, Nicole este dusă acolo în secret de prietenul ei și se strecoară la bordul SS France, călătorind spre America ca pasager clandestin.
Ca o ironie a sorții planurile sale de conferențiar dornic de asimilare de cunoștințe polițienești de ultimă oră sunt date din nou peste cap de fiica sa. Când nava ajunge la New York, Nicole este prinsă de un ofițer de la Serviciul de imigranți. Ea nu are pașaport, viză sau bani, astfel încât ofițerul de la emigrări decide să anunțe Ambasada franceză. Nicole este salvată de un reporter de ziar care intenționează să scrie o serie de articole romantice despre o fată franceză orfană și visele ei. Cruchot se va vedea astfel nevoit să păcălească programul aglomerat al convenției și să pornească în căutarea fiicei prin labirinticul New York. Până să o dibuiască, Cruchot nu va fi defel scutit de cele mai hilare situații.
Știați că?!
i) Filmul a fost turnat în Franța (la Saint-Tropez, Nice, Paris, Le Havre), în SUA (la New York), precum și pe transatlanticul France.
ii) În timpul călătoriei pe pachebotul France, turiștii i-au luat pe jandarmi drept vameși. În timp ce Louis de Funès filma pe coridoarele navei, comandantul a avut ideea de a difuza primul film din serie. După ce secvența a fost filmată, turiștii au sărit pe jandarmi pentru a obține autografe. Filmul are astăzi valoarea unui veritabil documentar. Este filmat somptuosul pachebot de legendă France, iar Cruchot și colegii săi vizitează o piscină, un bar, un restaurant, o sală de jocuri și o sală de bowling.
iii) Se pot remarca pe tot parcursul filmului: taxiurile americane (Dodge Polara din 1964 și 1965) și clișeurile despre New-York-ul din acea epocă (violența din Bronx și războiul dintre bande), clădirile care îi fascinează pe micii francezi care visează la America. De asemenea, Întreg New-York-ul defilează pe ecran (Little Italy, Greenwich Village, Chinatown, Coney Island și aeroportul JFK).
Jandarmul se însoară (1968)
Jandarmul se însoară (Le gendarme se marie) e al treilea film din seria „Jandarmul” și al doilea ca număr de spectatori după Jandarmul din Saint-Tropez, având 6 milioane de spectatori în sălile de cinematograf.
Acțiunea filmului începe la 1 iulie, zi tradițională de plecare a francezilor în concediu. Sergentului șef Ludovic Cruchot i se încredințează o misiune de anvergură cu scopul de a-i urmări pe șoferi și de a-i amenda. Această operațiune se va dovedi a fi plină de surprize și evenimente neașteptate, Cruchot urmărind o șoferiță care nu respectă regulile de circulație și conduce cu viteză și neatenție mașina sa decapotabilă Ford Mustang. Această urmărire se termină la sediul Jandarmeriei din Saint-Tropez. Șoferița neatentă și care conducea cu viteză este frumoasa văduvă a colonelului de jandarmi Lefrançois, Josépha (Claude Gensac). Ea își petrece vacanța de vară la Saint-Tropez, unde închiriase o vilă, și venise să se prezinte reprezentanților Jandarmeriei. Josépha, e o persoană foarte influentă. Întâlnirea dintre Cruchot și Josépha, deși la început e cu scântei, între cei doi se înfiripă o relație amoroasă și vor trece printr-o serie de peripeții hilare.
Jandramul la plimbare (1970)
În Jandarmul la plimbare (Le gendarme en balade) au loc schimbări în cadrul jandarmeriei din Saint Tropez. Jandarmii sunt forțați să se pensioneze pentru a lăsa locul colegilor lor mai tineri și care cunosc metode mai moderne. Au o pensie de doar 350 de franci iar iarna primesc un sac cu 50 de kg de cărbune.
Șase luni mai târziu, pensionarul Cruchot se plictisește în castelul soției lui, acțiunile desfășurate nereușind să-l scoată din întristare: pescuit, plimbări călare, sistem de monitorizare a proprietății extrem de sofisticat, vizita preotului. Nu este lăsat să facă nimic, nici chiar să-și spele mașina. În timpul unei vizite neanunțate, plutonierul Gerber și soția sa, luați de departe drept intruși, cad într-o capcană grație sistemului de detectare radar oferit de Josépha. Cruchot îi prezintă lui Gerber muzeul său cu amintiri, ei evocă trecutul lor la jandarmeria din Saint Tropez. Apoi, ei primesc un vechi camarad, jandarmul Merlot, care îi informează că Fougasse a devenit amnezic și se află la un sanatoriu al jandarmeriei. Însoțiți și de camarazii lor Tricard și Berlicot, ei decid să meargă să-și salveue vechiul prieten și să facă un pelerinaj la surse pentru a-i readuce memoria. Îmbrăcându-se în vechile uniforme, ei vor lua cu asalt St. Tropez unde se vor confrunta din nou cu o problema obsedantă pentru Cruchot, plaja de nudiști.
Știați că?!
i) Scena hippie a fost filmată pe situl de la Cap Taillat, situat în Presqu’île de Saint-Tropez din departamentul Var. Acest sit este protejat pentru conservarea litoralului din anul 1987. El a suferit foarte mult ca urmare a folosirii sale în filme, fiind distruse dunele și vegetația necesară ecosistemului, în special în timpul filmărilor la Scoumoune (1972), cu Jean-Paul Belmondo.
ii) Datorită difuzării sale la televiziune la 6 mai 1990, acest film a fost plasat printre primele 100 de filme ca număr de telespectatori francezi din toate timpurile.
iii) Salariul lui Louis de Funès pentru acest film a fost de 250 de milioane de franci, spre deosebire de 8 milioane pentru primul film din serie.
Jandarmul și extratereștrii (1979)
Jandarmul și extratereștrii (Le gendarme et les extra-terrestres) e cel mai bun și cel mai comic film din seria Jandarmul. De această dată locuitoii din St Tropez trebuie să facă față unei invazii de extratreștrii care se hrănesc cu ulei de motor. Acesta este al treilea film din serie care a terminat pe primul loc la box office-ul francez al anului, după Jandarmul din Saint-Tropez și Jandarmul se însoară.
În timp ce patrulează prin pădurile din apropierea orășelului francez Saint-Tropez, sergentul șef Ludovic Cruchot și jandarmul Beaupied au fost martori la decolarea unui OZN. Ei au raportat imediat adjutantului Gerber care nu i-a crezut. Cruchot a descoperit că extratereștii aterizați în orașul lor sunt confecționați din fier și pot lua înfățișarea unor oameni obișnuiți, a jandarmilor și chiar a colonelului. Ei se folosesc de telechinezie, putând să distrugă diferite obiecte sau chiar să facă dispărut un restaurant. Cruchot constată că extratereștii beau ulei și că, atunci când sunt loviți, scot un sunet asemănător cu cel al unui bidon gol. După această descoprire Cruchot, Gerber și compania vor trece la acțiune. Mai correct spus… Vor semăna haos pe unde trec…
Știați că?!
i) Un accident a avut loc pe platourile de filmare: o cascadoare a lovit mai mulți pietoni în timpul unei cascadorii. Scena a fost eliminată la montaj.
ii) Cu 5,6 milioane de bilete vândute la cinematografele din Germania, acest film a fost cel mai de succes film francez al tuturor timpurilor în această țară.
iii) Claude Gensac nu a mai putut să joace rolul soției lui Cruchot, Josépha și a fost înlocuită cu Maria Mauban.
Jandarmul și jandarmerițele (1982)
Jandarmul și jandarmerițele (Le gendarme et les gendarmettes) e ultimul film din seria Jandarmul din cauza decesului lui Louis de Funès. De asemenea, a fost și ultimul film în care a jucat Louis de Funès, decedat la 27 ianuarie 1983, la trei luni după lansarea acestui film. Chiar și regizorul acestei formidable serii, Jean Girault a decedat la 24 iulie 1982, în timpul filmărilor, din cauza unei tuberculoze, filmul fiind finalizat de asistentul său, Tony Aboyantz.
Mutați într-un sediu nou și mai mare, jandarmii de la brigada din Saint-Tropez primesc sarcina de a instrui patru tinere jandarmerițe stagiare: Marianne Bonnet (Babeth Étienne), Yo Macumba (Nicaise Jean-Louis), Christine Recourt (Catherine Serre), Isabelle Leroy (Sophie Michaud). Jandarmii sunt încântați de cele patru femei frumoase, dar nu și soțiile lor. Stagiarele se descurcă destul de bine cu noile îndatoriri, depășindu-și uneori instructorii. După o săptămână însă, un specialist în spionaj informatic le răpește, una după alta, pe jandarmerițe și le duce la o destinație necunoscută. Existența brigăzii fiind pusă în pericol de aceste răpiri care par să aibă un motiv inexplicabil, jandarmii din Saint-Tropez vor elabora un plan pentru găsirea jandarmerițelor, punându-și viața lor în primejdie.
Claude Gensac revine în rolul Joséphei Cruchot, soția lui Ludovic. Călugărița Clotilde interpretată cu patos de France Rumilly are câte un cameo în fiecare din cele 6 filme. Bineînțeles că-i ajută în „viteză”. Dacă până acum nu a făcut niciun accident, acum face mașina zob, dar ajunge cu jumătate din ea la destinație.
Cu siguranță dacă nu ar fi decedat Louis de Funès am mai fi avut parte și de alte filme din această forbidabilă serie.