“London Has Fallen”, Londra este atacată de teroriști

0

London Has Fallen” (“Cod roșu la Londra”)  este un film de acțiune – thriller american regizat de Babak Najafi, având la bază scenariul scris de Creighton Rothenberger, Katrin Benedikt, Chad St. John și Christian Gudegast. Mai mult decât atât, reprezintă sequel-ul filmului “Olympus has fallen” din 2013.

Din distribuțe fac parte – Gerard Butler, Aaron Eckhart, and Morgan Freeman, with Alon Moni Aboutboul, Angela Bassett, Robert Forster, Melissa Leo, Radha Mitchell și Charlotte Rile.

“London Has Fallen”

 

Este ziua în care lumea voastră se schimbă pentru totdeauna. (“London Has Fallen”)

“Olympus has fallen” (“Cod roșu la Casa Albă”) a avut încasări de 160 de milioane de dolari (la un buget de 70 de milioane de dolari), iar suma a fost suficientă pentru ca producătorii să înceapă pregătirile pentru un sequel. În 2013, “Olympus has fallen” nu a fost singurul film care a tratat subiectul unor atacuri teroriste la Casa Albă, “White House Down” (“Alertă de gradul zero”) fiind cea de-a doua producție de acest gen. Criticii au apreciat mai mult cel de-al doilea lungmetraj menționat, considerându-l mai bun și mai amuzant, însă, în ciuda preferințelor criticilor americani, “Olympus has fallen” a fost cel care a reușit să obțină un sequel.

“London Has Fallen”

Dacă ați vizionat primul film din 2013 și v-a plăcut, cu siguranță, veți fi mulțumiți și de “London Has Fallen”.

Serviciile secrete americane descoperă că Aamir Barkawi (Alon Moni Aboutboul), un traficant de arme și terorist, este creierul din spatele multor atacuri teroriste din Europa și din alte părți ale lumii. Americanii reușesc să îl localizeze și decid să lanseze o dronă, Barkawi fiind aparent ucis împreună cu familia sa.

“London Has Fallen”

Doi ani mai târziu, Mike Banning (Gerard Butler) se pregătește să devină tată. Acesta se gândește să demisioneze pentru a dedica mai mult timp familiei sale care este pe cale de a avea un nou membru. Însă nu este o decizie ușoară, iar Mike ezită.

El este informat că prim-ministrul britanic, James Wilson, a decedat și împreună cu directoarea serviciilor secrete – Lynne Jacobs (Angela Bassett) – îl însoțește pe Benjamin Asher (Aaron Eckhart), președintele american, în Londra.

Nu uita sa citesti

Wish

Napoleon

La înmormântarea prim-ministrului Marii Britanii urmează să participe toți șefii de stat, iar măsurile de securitate trebuie să fie cele mai bune. Dar nimic nu se desfășoară conform planurilor. Deși, aparent, este vorba despre un eveniment bine păzit, totul se transformă într-un complot menit să ucidă liderii de stat și să distrugă fiecare simbol al Londrei.

“London Has Fallen”

Gerard Butler revine în rolul lui Mike Banning, personaj care i se potrivește foarte bine. Mike este unul din cei mai buni agenți, dacă nu cel mai bun agent al președintelui. Acesta se descrie ca fiind făcut din “whiskey și decizii proaste”.

Așa cum procedează multe sequel-uri, “London Has Fallen” reciclează ceea ce a funcționat bine în primul film și mută acțiunea într-un alt loc, de această dată în Londra. Consider că premisa filmului este bună – teroristul Aamir Barkawi este atacat de americani, iar rudele acestuia sunt omorâte. În multe situații de genul acesta, avem victime colaterale. Doi ani mai târziu, prim-ministrul Marii Britanii moare în circumstanțe misterioase și nu se știu cauzele decesului. Șefii de stat sunt obligați să participe la funeraliile acestuia, însă totul se dovedește a fi o capcană. Banning își dă seama la timp, dar va fi suficient pentru a-l salva pe președintele SUA?

“London Has Fallen”

Cum am spus deja, premisa de la care pornește filmul este interesantă, însă consider că echipa ar fi putut să lucreze mai mult la scenariu. Accentul este pus mai mult pe efecte speciale și mai puțin pe scenariu, lucru care se întâmplă des în cazul filmelor din ziua de azi. Nu mai contează într-o proporție mare scenariul, ci efectele vizuale, menite să ia ochii spectatorilor și să-i determine să nu mai fie atenți la scenariu și dialog.

Dacă “London Has Fallen” ar fi fost lansat acum câțiva ani, cred că s-ar fi bucurat mai mult de aprecierea criticilor, însă acum acest gen de film a evoluat și s-a maturizat, iar așteptările sunt mai mari. Filmul nu reușește să creeze o atmosferă de tensiune, specifică acestui gen, iar acțiunea poate fi ușor de anticipat.

În ceea ce privește distribuția, surpriza plăcută a filmului a fost Aaron Eckhart. Se vede o evoluție în jocul său actoricesc comparativ cu primul film – “Olympus has fallen”. Este mai credibil și are atitudinea potrivită a unui președinte. Morgan Freeman este foarte potrivit în rolul vicepreședintelui SUA și mi-aș fi dorit să aibă mai multe replici.

Morgan Freeman

În concluzie, “London Has Fallen” conține multă acțiune, schimburi de focuri care par să nu se mai sfârșească, clădirile cele mai importante ale Londrei sunt distruse, liderii de stat sunt atacați, se creează un haos de nedescris, iar lumea se teme pentru propria viață. Cu alte cuvinte, se dezlănțuie iadul. Cum se va sfârși totul? Filmul are premiera în cinematografele din România la data de 18 martie 2016, fiind distribuit de Ro Image 2000.

poster[review]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata