Rocky, armăsarul italian

                Rocky e un film lansat în 1976 regizat de John G. Avildsen,  în care rolul titular este interpretat de Sylvester Stallone, cel care a scris și scenariul filmului. E filmul care l-a transformat pe Stallone dintr-un nimeni într-un star de primă clasă. Rocky nu a fost un succes doar la critică, ci și la box office. Acest succes a făcut ca producătorii să mai realizeze alte 5 filme cu acest armăsar italian: Rocky II (1979), Rocky III (1982), Rocky IV (1985), Rocky V (1990) și Rocky Balboa (2006). De fapt sunt 7, dar ultimul se numește Creed, care din punctul meu de vedere e Rocky VII. M-am gândit să fac un review la această serie, pentru că sigur sunt o mulțime de tineri care cu siguranță au ratat-o. Creed se lansează AZI în România și m-am pus să revăd această serie tocmai ca să pot să compar cel mai nou film cu Rocky cu seria cu care am crescut.

Rocky

                Acţiunea are loc în Philadelphia, Pennsylvania. Rocky Balboa, în tinerețe, a fost un boxer promițător dar care nu a avut vreo șansă să lupte pentru titlu. El lucrează drept colector pentru un cămătar și luptă pe sume mici, lucru pentru care Rocky este batjocorit. Antrenorul său, Mickey Goldmill, îl consideră un „vagabond”. În același timp, Rocky o curtează pe timida Adrian Pennino, a cărui frate alcoolic, Paulie, încearcă să primească și el o slujbă de recuperator de la Rocky.

Rocky

                Când un campion de categorie grea, Apollo Creed, vine pentru lupta bicentenală împotriva lui Mac Lee Green și află că acesta a suferit „o fractură severă la al 3-lea metacarpian de la mâna stângă” și nu poate să lupte, managerul acestuia hotărăște să organizeze o luptă între Creed și un necunoscut, promovând lupta drept șansa „unui nimănui” de a deveni „cineva”. Adversar e ales nimeni altul decât Rocky. De ce tocmai el?! Pentru numele ales de acesta: Armăsarul italian.

Rocky

                Cine a descoperit America? Un italian. Ce-ar fi mai bun ca Apollo Creed să lupte cu unul dintre descendenții lui, chiar dacă e stângaci? Mai ales că e sigur că-l va trimite la pământ până în a treia rundă. Oare chiar așa să fie?! O astfel de șansă e cam greu de ratat. Așa că antrenorul lui Rocky își va trece elevul printr-o pregătire spartană.

Rocky

Sylvester Stallone e Rocky Balboa, un recuperator care lucrează pentru un cămătar. E batjocorit de toată lumea pentru că e tont;

Rocky

Talia Shire e Adrian Pennino, fata de care Rocky e îndrăgostit;

adrian

Burt Young e Paulie, fratele lui Adrian şi cel mai bun prieten al lui Rocky;

Paulie

Carl Weathers e Apollo Creed, campionul mondial la categoria grea şi adversarul lui Rocky. E un pugilist de talia lui Muhammad Ali, dar are nevoie de un challenger mult sub valoarea sa pentru a face spectacol de Ziua Independenţei (4 iulie);

creed

Burgess Meredith e Mickey Goldmill, managerul și antrenorul lui Rocky.

Mickey

Nu uita sa citesti

                Înainte de acest film, Stallone a fost un nimeni. El a fost inspirat să scrie scenariul după ce a văzut lupta dintre Chuck Wepner (un necunoscut) şi Muhammad Ali, luptă ce a avut loc pe 24 martie 1975 la Richfield Coliseum. Wepner a fost considerat talentat moderat, dar nimeni nu i-a dat o şansă acestuia în faţa lui Ali. Toţi se aşteptau ca acesta să fie făcut KO după 3 runde. Doar că acesta i-a făcut faţă şi a rezistat toate cele 15 runde. Stallone a fost impresionat de acest meci de box şi a şi scris scenariul pentru acest film.

Rocky

                După ce producătorii Irwin Winkler şi Robert Chartoff au citit scenariul, i-au oferit lui Stallone 350.000 de dolari pentru drepturile ecranizării, dar acesta refuzat deoarece el dorea să aibă rolul principal, deşi avea doar 106 dolari în bancă, nu avea maşină şi şi-a vândut şi câinele pentru că nu-şi permitea să-l hrănească. Aceştia au fost de acord, dar Stallone trebuia să fie scenarist fără să fie plătit şi trebuia să lucreze ca un adevărat actor cunoscut. Cei de la United Artists au oferit un buget de 2 milioane de dolari, dar doreau în rol principal un actor cunoscut gen: Robert Redford, Ryan O’Neal, Burt Reynolds sau James Caan. Ei nu l-au vrut în rol principal pe Stallone. Dar nu au avut ce face, aşa că au tăiat bugetul cu un milion de dolari. Producătorii au fost de acord şi au spus că dacă filmul va depăşi bugetul vor pune ei restul de bani. Aşa a şi fost… Costurile finale s-au ridicat la 1,1 milioane dolari dar şi încasările au fost pe măsură: 225 de milioane de dolari.

Rocky

                În timpul audiţiilor, Carl Weathers l-a lovit pe Stallone din greşeală în bărbie şi acesta i-a spus să se calmeze. Replica lui Weathers?! Dacă audiția era cu un actor „adevărat” atunci el s-ar fi descurcat mai bine. Regizorul a zâmbit și i-a spus lui Weathers că Stallone e actorul și scenaristul. Wheaters s-a uitat la Stallone, s-a gândit un moment și a spus: „Ei bine, poate că va fi mai bine.” Stallone imediat i-a oferit rolul lui Apollo Creed.

Rocky

                Ar mai fi ceva de ştiut?! Câinele Butkus, în realitate, era câinele lui Stallone, iar secvenţa în care Rocky semnalează o greşeală într-un poster de la meci nu era în scenariu. Actorul şi scenaristul regizorul Sylvester Stallone a fost obligat să adauge această replică pentru că scenografii filmului chiar făcuseră o greşeală cu afişul respectiv.

Rocky

                Rocky a primit Globul de Aur pentru cel mai bun film dramă şi alte 5 nominalizări la aceleaşi premii pentru: cea mai bună coloană sonoră, cea mai bună actriţă într-un film categoria dramă (Talia Shire), cel mai bun actor într-un film categoria dramă (Sylvester Stallone), cel mai bun regizor (John G Avildsen) şi cel mai bun scenariu (Sylvester Stallone). La Oscaruri situaţia a fost cu totul alta. Filmul a primit 3 premii Oscar pentru: cel mai bun film, cel mai bun montaj şi cel mai bun regizor şi alte 7 nominalizări pentru: cel mai bun sunet, cea mai bună muzică originală, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă, cel mai bun scenariu original şi 2 nominalizări pentru cel mai bun actor într-un rol secundar: Burgess Meredith şi Burt Young.

                Iar ca acest review să fie complet, ţin să vă spun că Leonard Doroftei, pentru lupta împotriva lui Arturo Gatti, a vizionat acest film şi s-a antrenat exact ca Rocky.

                Rocky s-a lansat în România pe DVD şi conţine elemente speciale nesubtitrate.

Rocky

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Cmentariile sunt închise