„Vă place Brahms?” (“Goodbye Again”) este o dramă romantică lansată în 1961, produsă și regizată de Anatole Litvak. Scenariul a fost scris de Samuel A. Taylor, având la bază romanul “Aimez-vous Brahms?” scris de Françoise Sagan.
Paula Tessier (Ingrid Bergman), o femeie cu o carieră de succes, în vârstă de 40 de ani, are o relație de cinci ani cu Roger Demarest (Yves Montand), un om de afaceri de vârsta sa. Acesta nu numai că refuză să se căsătorească cu Paula, ci o înșală des cu femei mult mai tinere.
Prin intermediul unei cliente bogate, Paula îl cunoaște pe fiul acesteia, Philip Van der Besh (Anthony Perkins), un tânăr avocat, care se îndrăgostește de Paula și insistă că diferența de vârstă nu constituie un impediment. Inițial, Paula îl refuză, însă cedează atunci când Roger are o nouă aventură cu o femeie mai tânără, Maisies.
Dorința de fericire, de tinerețe, o determină pe Paula să înceapă o relație cu Philip, deși prietenii și cunoștințele sale dezaprobă această relație din cauza diferenței de vârstă dintre cei doi.
Roger își dă seama că sentimentele sale față de Paula sunt puternice și o cere în căsătorie, iar aceasta acceptă să se căsătorească cu el. După nuntă, Roger redevine cel de dinainte.
În 1961, filmul a fost lansat în Europa cu numele original, “Aimez-vous Brahms?”, însă Litvak a considerat că acest titlu nu este potrivit pentru publicul din SUA. Inițial, a ales “Time on My Hands”, fiind și numele piesei pe care a ales-o să fie parte din coloana sonoră a filmului, însă când nu a reușit să plătească drepturile de autor pentru că suma cerută era mult prea mare, regizorul a renunțat la melodie, iar împreună cu echipa de producție a ales “Goodbye Again” să fie titlul de lansare în SUA. În realitate, titlul a fost ales la sugestia lui Perkins, căruia i s-a părut un titlu potrivit pentru film. În opinia mea, cel mai potrivit titlu este cel original „Vă place Brahms?” (“Aimez-vous Brahms?”). Întrebarea “Vă place Brahms?” provine dintr-o scenă foarte importantă, din punctul meu de vedere. Philip o invită pe Paula la un concert Brahms. Paula își dă seama că nu mai știe dacă îi place Brahms sau nu. Această întrebare i-a dezvăluit o imensă uitare: tot ce uitase, toate întrebările pe care evitase în mod deliberat să și le pună.
La lansare, filmul s-a bucurat de succes în Europa, unde Perkins a primit un premiu pentru rolul lui Philip la Festivalul de film de la Cannes, dar, în America, filmul nu a fost bine primit de public, dar nici de critici.
Distribuție:
Ingrid Bergman este Paula Tessier, protagonista filmului, o femeie frumoasă și de succes, care, la vârsta de 40 de ani, simte că nu mai este tânără. Are trei mari temeri: frica de singurătate, de îmbătrânire și dragostea sa pentru un bărbat care nu îi este fidel.
“Acești doi actori, Montand și Perkins, sunt formidabili în rolurile lor. A trecut mult timp de când am avut onoarea să lucrez cu doi actori cu care m-am simțit bine. Sunt amândoi fermecători, cu personalități impresionante și foarte diferiți, și poți să înțelegi de ce eu, în rolul Paulei, îi iubesc pe amândoi”, a declarat Bergman la acea vreme despre colegii săi, Yves Montand și Anthony Perkins.
Criticii au declarat că Bergman este, în film, la fel de frumoasă, și, în mod paradoxal, au considerat că acesta este marele defect al filmului, “La 46 de ani, ea este încă prea strălucitoare, prea dinamică, prea echilibrată pentru a fi convingătoare în rolul unei femei îmbătrânite”.
Yves Montand este Roger Demarest, protagonistul filmului, un bărbat, care refuză să se maturizeze și să se căsătorească cu femeia pe care o iubește. Abia atunci când crede că a pierdut-o, este dispus să se schimbe, însă nu pentru mult timp deoarece, după căsătorie, redevine același bărbat imatur și infidel.
Anthony Perkins este Philip Van Der Besh, un tânăr avocat, care se îndrăgostește de Paula. “Am dreptul să mă îndrăgostesc de tine. Nimic nu mă poate opri și o te salvez de el, dacă o să pot”. Pentru Philip, diferența de vârstă nu este importantă și încearcă să o convingă pe Paula că nici pentru ea nu trebuie să constituie un impediment.
“Vă place Brahms?” (“Goodbye Again”) – Trailer
[review]
[rwp-review-form id=”0″]