Judge Dredd, I am the LAW

                Judge Dredd este un film SF din anul 1995, regizat de Danny Cannon, după un scenariu scris de Michael De Luca și William Wisher Jr. Scenariul se bazează pe revistele de benzi desenate britanice 2000 AD. Din păcate, filmul a fost foarte criticat și nu a excelat nici la box office. La un buget de 90 milioane de dolari, Judge Dredd a avut încasări de doar 113 milioane dolari la nivel global. După cum știți, în 2012, Judge Dredd a avut parte de un reboot, numit simplu: Dredd. Cel mai nou film cu un om care este LEGEA a fost apreciat de critici, dar a fost un fiasco. Nu și-a recuperat nici măcar bugetul. Dacă ar fi să aleg între cele două filme cu judecătorul Dredd, cu siguranță aș alege varianta din 1995.

1

                În mileniul al treilea, lumea s-a schimbat. Clima. Națiunile. Toate decădeau… Pământul s-a transformat într-un deșert otrăvitor, cunoscut sub numele de „Pământul blestemat”. Milioane de oameni s-au înghesuit în câteva mega-orașe unde bande de sălbatici ai străzii creau dezastre pe care sistemul de justiție nu le mai putea controla. Legea, așa cum o știm noi, s-a prăbușit. Din decădere s-a născut o nouă ordine. O societate condusă de o nouă forță de elită… O forță cu puterea de a impune atât justiția cât și pedeapsa… Ei erau poliția, juriul și călăul într-unul singur… Ei erau Judecătorii.

3

În anul 2139, în Mega Orașul 1, fostul New York, există un judecător numit Joseph Dredd, despre care se spune că este cel mai dur și sever judecător din istorie. Într-o zi, acesta este acuzat de crimă. Este judecat și condamnat la închisoarea pe viață. Teoretic, trebuia condamnat la moarte, dar judecătorul Fargo își dă demisia de la conducere și ultima sa dorință este astfel împlinită.

2

Conducerea este preluată de judecătorul Griffin. Dredd reușește să afle motivul acestei înscenări: ucigașul avea același ADN. Acesta este fostul judecător Rico, prietenul cel mai bun al lui Dredd. El a luat-o pe căi greșite, iar Dredd l-a arestat și l-a condamnat aplicând LEGEA. Acum, Dredd trebuie să-și dea seama ce planuri are Rico.

4

                Mi-a plăcut la nebunie abordarea acestui film. Ni se explică cum a fost creat Dredd și de ce. Totul are legătură cu proiectul numit Janus. Ce este proiectul Janus? Între timp, tehnologia a avansat… Nu vă mai spun nimic, urmăriți Judge Dredd și veți afla singuri iţele acestei poveşti.

5

                Distribuţia este magnifică. Îi veţi recunoaşte pe:

Sylvester Stallone în rolul Judecătorului Dredd, un judecător care respectă legea ad litteram;

dredd

Armand Assante este Judecătorul Rico, cel ce-i înscenează crima lui Dredd;

rico

Rob Schneider este Fergee, un hacker condamnat la închisoare pe nedrept de Dredd;

fergie

Diane Lane este Judecătorul Hershey, aceasta fiind avocatul apărării. Interpretează și cunoaște legea la perfecție;

Hershey

Jürgen Prochnow este Judecătorul Griffin, scopul acestuia fiind de a reactiva proiectul Janus și de a aduce ordinea din nou pe străzi, iar Max Von Sydow este Judecătorul Fargo, acesta demisionând din funcția de conducere pe care o deținea, pentru ca Dredd să nu fie condamnat la moarte.

judges

Nu uita sa citesti
Related Posts

Ennio

El buen patrón

                Creatorul lui Judge Dredd, John Wagner, a lăudat interpretarea lui Stallone din Judge Dredd şi efectele speciale folosite dar a ţinut să menţioneze că acest film a avut o abordare greşită, ce nu avea nimic în comun cu personajul din benzile desenate. „Poate că aici a fost greşeala: au încercat să facă prea mult şi, în final, nu au rămas cu mare lucru. Stallone a fost Dredd în povestea greşită. Dacă intriga nu s-ar fi axat pe personaje precum Angel Gang şi robotul, filmul ar fi avut mai mult succes”, a fost de părere acesta. În plus, a mai spus el, Dredd ar fi avut „mai multă credibilitate dacă nu şi-ar fi arătat faţa”. Dar era imposibil ca un actor de talia lui Stallone să nu-și arate fața.

6

                Regretul meu? Judge Dredd nu a fost apreciat la adevărata lui valoare în anul 1995 și ține doar 95 de minute. Scenariul se bazează pe seria de benzi desenate „Întoarcerea lui Rico”. Alături de Demolition man, The fifth element, Total Recall și Blade runner, Judge Dredd este unul din cele mai bune filme SF ale anilor ’80-’90.

7

                Scenariul este captivant și dacă îi acordați o șansă, cu siguranță nu vă veți plictisi. Față de varianta din 2012, când acțiunea are loc într-un zgârie-nori, în acest film veți vedea mai mult decât Mega-City One. Singurul dezavantaj este că Judge Dredd nu s-a lansat în România. Dar cei care-l vor original îl pot achiziționa din țările din Vestul Europei, unde filmul are subtitrare în limba engleză.

8

                Știați că:

1. Sylvester Stallone nu a auzit de Judecătorul Dredd până nu a primit rolul?

2. Regizorul a avut numai dispute de ordin creativ cu Stallone, încât după acest film a jurat că nu va mai regiza vreun film cu un actor consacrat?

3. Christopher Walken a refuzat rolul lui Rico?

4. Inițial, pentru rolul Judecătorului Dredd, a fost luat în considerare Arnold Schwarzenegger?

5. Conform spuselor lui Rob Schneider, Stallone l-a chemat și i-a oferit rolul lui Fergee, doar după ce Joe Pesci a refuzat acest rol?

9

                Judge Dredd  a fost nominalizat la premiile Saturn pentru cel mai bun SF, cele mai bune costume, cel mai bun machiaj și cele mai bune efecte speciale.

10

                În continuare, vă invit să urmăriți trailer-ul acestei pelicule și vă urez vizionare plăcută:

*Atenție spoiler*

                Cândva, s-a încercat crearea unui Judecător perfect, numit Janus. În urmă cu 4 decenii, au fost luate mostre de ADN de la toți membrii Consiliului. Una a fost aleasă. Cea a judecătorului Fargo. Au modificat-o pentru a obține cele mai bune calități și a le elimina pe cele rele, slăbiciunile. Astfel a fost creat Dredd. În acest experiment a mai fost creat un copil. Dar ceva a mers prost. Mutațiile genetice au creat un criminal perfect. Acel copil a fost Rico.

11

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise