Al cincilea element, ființa supremă

                Al cincilea element, titlu original The Fifth Element, este un film științifico-fantastic regizat de Luc Besson. Regia artistică a filmului a fost asigurată de creatorii de benzi desenate franceze Jean Giraud și Jean-Claude Mézières și arată o influență puternică franceză de comic storytelling și stil estetic. Costumele au fost create de designer-ul de modă francez Jean-Paul Gaultier, care a produs 954 costume, pentru utilizare în film. La data lansării, 7 mai 1997,  a fost cel mai scump film european, având 90 milioane de dolari buget și încasări globale de 263 milioane de dolari, fiind un adevărat succes. Efectele speciale sunt uimitoare, iar scenariul cât și distribuția au făcut din Al cincilea element un blockbuster de excepție la vremea lui.

1

                Acțiunea începe în Egipt. Anul 1914, unde un arheolog descoperă un lucru uimitor. O dată la 5000 de ani, omenirea este amenințată cu extincția de un rău absolut. Noroc că există un antidot. Rasa Mondoshawan are singura armă care poate învinge Răul: 4 elemente grupate în jurul unui al cincilea. Al cincilea element este ființa supremă, războinicul perfect, creat să apere viața. Împreună, formează „Lumina Creației”, capabilă să dea naștere vieții în cele mai ascunse colțuri din Univers. Dar este o problemă, dacă Răul este acolo, atunci lumina se transformă în întuneric și viața în moarte. Pentru TOTDEAUNA.

2

                Acțiunea se mută la 300 de ani în viitor, când planeta noastră este amenințată de acest Rău. Dar când vine spre Pământ, nava rasei  Mondoshawan este distrusă de mercenarii d-lui Zorg, care a încheiat un pact secret cu Răul pentru cele 4 elemente. Singurul supraviețuitor? Câteva celule vii care se transformă în Al cincilea element. Ceea ce trebuie știut este că noi, ființele umane, avem 40 de unități de memorie ADN, iar aceste celule vii au 200000 de unități. Bineînțeles, Al cincilea element evadează și aterizează în taximetristul Korben Dallas. De aici începe aventura. Trebuie găsite celelalte 4 elemente pentru a salva viața.

3

                Cine este de fapt Korben Dallas? Este un fost maior, retras în urmă cu 6 luni, vizitat de generalul Munro, care îi dă misiunea de a recupera cele 4 elemente și care a trucat concursul, al cărui premiu era o excursie de 2 persoane spre Fhloston Paradise. De ce este ales tocmai el pentru această misiune? Din 3 motive:

1. ca membru al Forțelor de Elită ale Armatei Federale, este expert în folosirea armelor și aparaturii necesare misiunii;

2. era cel mai bun din echipă;

și al treilea motiv, care este și cel mai important: este singurul rămas în viață din toată echipa. 🙂

4

                Distribuția? De 5 stele:

Bruce Willis este Korben Dallas, devenit erou fără să vrea;

korben

Gary Oldman este Jean-Baptiste Emanuel Zorg, cel care a făcut un pact cu Răul pentru bani;

zorg

Milla Jovovoich este Leeloominaï Lekatariba Lamina-Tchaï Ekbat De Sebat, pe scurt Leeloo. Ea este ființa perfectă numită Al cincilea element;

leeloo

Ian Holm este preotul Vito Cornelius, însărcinat cu misiunea de a-l ajuta pe Al cincilea element să-și îndeplinească misiunea;

cornelius

Chris Tucker este Ruby Rhod, un DJ de radio. El este cel care vă va aduce zâmbetul pe buze;

ruby

Nu uita sa citesti
Related Posts

Brion James este generalul Munro;

munro

Tom Lister Jr. este președintele Lindberg.

lindberg

                Ce mi-a plăcut? Bruce Willis interpretează un alt John McClane care salvează lumea de la dezastru. Față de ultimele sale filme, în care este chel, de data asta are păr blond. Gary Oldman este genial în rolul lui Zorg, care face un pact cu Răul Suprem; să nu uit de frumoasa Milla Jovovich, care are pentru prima dată un rol principal. La acea vreme, ea era soția regizorului Luc Besson.

5

                Chris Tuker este de-a dreptul isteric, ceea ce face ca acest S.F. să fie și o comedie, iar scenele de acțiune sunt impresionante. La acea vreme, toată lumea a rămas surprinsă de efectele vizuale și culorile filmului, care au avut un rol important la succesul acestuia. Dacă nu veți savura acest film, cu siguranță nu este făcut pentru voi!

6

                De efectele speciale s-au ocupat cei de la Digital Domain. Ei au creat mașinile zburătoare. Superb a fost creată și rasa Mondoshawan.

7

                Besson la acea vreme era cunoscut pentru succesele: La femme Nikita și Léon: The Professional. Țin minte că prima dată când am vizionat acest film, l-am văzut la cinema Dacia în Reșița, în limba franceză. La acea vreme, cinematograful funcționa. Acum nu mai rulează niciun film. Nu mai avem cinematograf în județul Caraș-Severin. Cei care vrem să vizionăm filme la cinema trebuie să mergem la Timișoara.

8

Știați că:

1. Bruce Willis și Gary Oldman nu s-au întâlnit niciodată în timpul filmărilor?

2. Limba pe care o vorbește Milla Jovovich a fost inventată de regizorul Luc Besson? La finalul filmărilor, cei 2 puteau să converseze în această limbă.

3. Scenariul a fost scris de Luc Besson în timpul liceului?

9

                Al cincilea element a primit o nominalizare la premiile Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor și a câștigat la Cannes marele premiu pentru merite tehnice. Din păcate, acest film nu s-a lansat în România pe DVD și blu-ray, dar, cine știe, poate în viitor… Cei care-l vor original la colecție: se poate cumpăra din Vest, dar cu subtitrare în limba engleză.

10

                În continuare, vă invit să urmăriți trailer-ul regizat de maestrul Besson:

http://www.youtube.com/watch?v=VkX7dHjL-aY

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise