Al șaselea simț, un film șocant

                Al șaselea simț, titlu original The sixth sense, este un film regizat de M. Night Shyamalan. Scenariul scris de M. Night Shyamalan i-a plăcut atât de mult preşedintelui de atunci al companiei Disney, David Vogel, încât acesta l-a cumpărat în ciuda preţului mare (două milioane de dolari) şi condiţiei ca scenaristul să regizeze filmul. Shyamalan scrisese scenariul cu Bruce Willis în minte pentru rolul psihologului Malcolm Crowe, dar studiourile au fost nevoite să găsească un compromis pentru a obţine participarea actorului. Pe lângă onorariul fix, Willis a negociat un procent de 17% din încasările acestui film riscant, ajungând să câştige nu mai puţin de 120 de milioane de dolari de pe urma fenomenalului succes al premierei din august 1999. Malcolm Crowe a devenit astfel unul dintre cele mai profitabile personaje din întreaga istorie a cinema-ului.

1

                La acea vreme regizorul-scenarist M. Night Shyamalan avea doar 29 de ani. Acesta a reinventat thriller-ul dramatic cu această poveste de dragoste și despre fantome, faimoasă pentru finalul neașteptat de șocant.

2

                Dr. Malcolm Crowe este un psiholog de copii recunoscut. A primit chiar și un premiu înrămat: „Pentru merite deosebite în domeniul psihologiei infantile, pentru dedicația și eforturile susținute de îmbunătățire a calității vieții unui mare număr de copii și familiilor lor, orașul Philadelphia acordă cu mândrie fiului său, dr. Malcom Crowe, Distincția Primarului pentru Excelență Profesională.” Anna, soția sa, îi spune că a lăsat totul pe locul 2, inclusiv pe ea. Când se de mută în dormitor, își dau seama că nu sunt singuri în casă. Malcom este împușcat de Vincent Grey, un bărbat care în urmă cu 10 ani era un copil. Acesta copil a fost la cabinetul lui Malcom ca pacient, dar acesta a eșuat să-i vindece fobiile.

3

                La un an după acest incident, Malcom încearcă să să-l înțeleagă pe un alt băiat chinuit, Cole, care e capabil să vadă morți, fantome ale celor care au murit lăsând diverse afaceri nerezolvate și care-l vizitează încercând să găsească o soluție. În timp ce încearcă să-l ajute pe Cole, viață personală a lui Malcom este în pericol, căsătoria sa cândva plină de iubire cu Anna fiind acum rece și lipsită de comunicare.

4

                Actori? Îi veți recunoaște pe:

Bruce Willis – dr. Malcom Crowe, un psiholog pentru copii, care are harul de a-i învăța să fie puternici în situații în care mulți adulți n-ar face față;

malcom

Haley Joel Osment este Cole Sear, pacientul care vede morți;

cole

Toni Colette este Lynn Sear, mama lui Cole, care nu are nici cea mai mică idee cu ce se confruntă fiul său;

lynn

Olivia Williams este Anna Crowe, soția lui Malcolm.

anna

                Criticii au primit cu entuziasm această primă producţie importantă din cariera lui M. Night Shyamalan, iar cele mai consistente laude s-au îndreptat asupra modului sugestiv în care a fost filmată povestea cu fantome, interpretărilor lui Bruce Willis şi Haley Joel Osment, dar şi finalului intrat pe nenumărate liste cu cele mai surprinzătoare răsturnări de situaţie văzute vreodată pe marele ecran.

Nu uita sa citesti
Related Posts

Ennio

El buen patrón

5

                Povestea cu fantome este de cea mai bună calitate, Al șaselea simț funcționând pe mai multe niveluri. Strigoii sunt prezenți, torturându-l pe Cole cu aparițiile lor, dar avem de-a face totuși mai mult cu o dramă emoțională decât cu un film de groază, care-și îndreaptă atenția asupra relației dintre copil și psiholog, dintre Malcom și soția sa și dintre Cole și mama lui. Osment este formidabil într-un rol care, dacă ar fi fost interpretat cu prea mult farmec, ar fi ruinat filmul. Colette umple fiecare scenă cu combinația potrivită de dragoste și confuzie în fața fiului său neobișnuit. Dar întregul film se bazează pe interpretarea reținută a lui Willis.

6

                Actorii au avut numai de câştigat de pe urma filmului. Pe lângă câştigul financiar, Bruce Willis dovedeşte că nu are nevoie de urmăriri, împuşcături şi glume pentru a convinge publicul. Din păcate, Haley Joel Osment, după succesele cu Al şaselea simţ, Pay It Forward şi A.I. Artificial Intelligence, pentru care a fost considerat cel mai promiţător actor al generaţiei sale, s-a retras într-un con de umbră.

7

                Evident, Shyamalan merită laudele pentru că a asamblat cu măiestrie toate aceste elemente într-un tot și pentru felul inteligent în care folosește culori șterse și aluzii subtile la evenimente supranaturale. Ca exemplu, putem da temperatura care scade la apariția unei fantome, semnificația culorii roșii și multe altele. Datorită finalului tulburător, este o peliculă pe care veți dori s-o revedeți la nesfârșit.

8

                Al şaselea simţ i-a deschis lui M. Night Shyamalan toate uşile de la Hollywood. În 2000 a semnat Unbreakable, cu acelaşi Bruce Willis în rolul principal, iar în 2002 Signs. Au fost ultimele titluri care s-au bucurat cât de cât de aprecierile criticilor şi de succes de casă. Ce filme a mai regizat după aceste succese? Lady in the water (2006), The Happening (2008), The Last Airbender (2010) și After Earth (2013). Toate aceste filme au avut parte de recenzii negative. Singurul succes la box office a fost The Happening.

9

                Al șaselea simț a primit 6 nominalizări la premiile Oscar pentru: cel mai bun film, cel mai bun montaj, cel mai bun actor într-un rol secundar (Haley Joel Osment), cea mai bună actriță în rol secundar (Toni Collette), cel mai bun regizor (M. Night Shyamalan) și cel mai bun scenariu original (M. Night Shyamalan). Nu ar trebui să lipsească din colecția voastră de filme originale. Un clasic modern, de o mare complexitate emoțională, dureros, pătrunzător și intens.

10

                În continuare, vă invit să urmăriți trailer-ul acestei super-producții:

                Al șaselea simț s-a lansat în România pe blu-ray.

BD

Cumpără acum

 [review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise