2

Logan apare pe 3 martie în toate cinematografele și este regizat de James Mangold, produs de studiourile 20th Century Fox. În rolurile principale îi avem pe Hugh Jackman (Logan), Patrick Stewart (Charles Xavier) și Dafne Keen (Laura).

Vizionarea s-a petrecut la Grand Cinema și mare mi-a fost încântarea când am văzut că nu am nevoie de ochelari 3D să văd filmul, așa cum doream și mă așteptam puțin. De când mă rugam să mai văd un film adaptat după benzi desenate cu supereroi în format 2D… Nu am mai văzut de la Deadpool, dar sper totuși să mai apaă și altele. Filmele DC mai ales sper să le văd așa, dar nu îmi fac mari speranțe. Pur și simplu unele filme arată mai bine fără ochelari 3D.

Acțiunea se petrece în viitorul apropiat și sumbru, în care mutanții sunt considerați specie dispărută. La granița cu Mexic, un Wolverine vizibil istovit și îmbătrânit are grijă de și mai bătrânul Profesor X care suferă de o boală despre care aflăm mai multe pe parcurs. Caliban, mutantul albinos alergic la soare capabil să detecteze alți mutanți este și el acolo să ajute, să stea cu Charles cât Logan lucrează ca șofer de limuzină. Aparenta liniște (dacă să stai ascuns la granița mexicană poate fi considerată liniște) este zdruncinată și anulată atunci când un nou mutant, Laura, își face intrarea în poveste, căutată de forțe răuvoitoare. De aici, filmul se transformă într-o călătorie. Și ce călătorie frumoasă este!

Nu e pentru copii, simt nevoia să reamintesc asta la început, deși este lizibilă recomandarea de vârstă. Nu numai că ar fi violent și clasat la „Restricted” în lume. Ritmul, tonul și temele abordate sunt întunecate sau plictisitoare pentru cei mici care caută să vadă mai multe culori. Nu spun că e lipsit de dinamică, dar cu siguranță este mai savurat de adulții care au urmărit îndeaproape seria X-Men. Dacă vrei să duci copiii la un film adaptat după benzi desenate, mergi la Lego Batman dacă nu ai fost deja sau așteaptă celelalte filme Marvel, cele de la Disney.

James Mangold este responsabil și de regia pentru The Wolverine. De atunci, ai zice că nu s-a atașat nici unui proiect câțiva ani doar ca să se pregătească serios de ultimul film dedicat lui Wolverine. Cert este că Logan este cel mai bun film al regizorului și cel mai reușit film al personajului. Poate cel mai bun film X-Men dar seria e prea pare pentru a staibli asta. Celelalte două filme Wolverine îmi par acum glume pe lângă noul film. La vremea lor, mi s-au părut acceptabile sau decente, dar pe care le-am cam uitat (poate că nici nu prea am fost fan X-Men, recunosc). Acum cu atât mai mult mi se par mai greu de plăcut după ce am văzut varianta cea mai bună de Logan.

 

Dacă ai văzut cele două trailer-e, atunci ai simțit încă de atunci că direcția acestui film X-Men este radical diferită de ce ai văzut până acum. Așa-zisul cântec de lebădă al lui Wolverine este admirabil de trist, violent, profund, presărat cu umor matur și momente calde. Paleta de culori este limpezită de efectele vizuale cu care sunt bombardate alte filme X-Men sau filmele Marvel colorate din cealaltă parte. Același lucru se poate spune și despre ton.

De la primul cadru până la ultimul, regia și gustul pentru direcție artistică sunt cea mai bună parte a filmului. Iar titlul cu notă personală „Logan” e cât se poate de nimerit.

Alături de Jackman, Stewart a oferit o ultimă interpretare chiar stelară ca Charles Xavier, puțin diferită de ce a jucat înainte, adaptată tonului, rating-ului și vârstei sale reale de altfel. Ți se îndoaie inima văzându-l pe Profesorul X atât de bătrân și slăbit, care ar fi pierdut fără Logan.  Totodată, este și amuzant, fiind unul din îndulcitorii principali ai filmului.

Dafne Keen a fost incredibilă. Personajul ei mi-a amintit puțin de Eleven din Stranger Things, tot o fată cu origini necunoscute crescută în laboratoare secrete, prin tăcerea pe care o afișează la început. Are acel comportament de copil cu puteri nebănuite de care îți e frică să afli, care are o privire pătrunzătoare și se apară ca o fiară de lumea ce pare totalmente ostilă. Nu știu cine i-a făcut coregrafia și orchestrat cascadoriile, dar scenele ei de luptă sunt cele mai brutale. De X-23/Laura mi-a fost cel mai frică.

Pierce a fost jucat de Boyd Holbrook și merită menționat măcar. S-a dovedit a fi un oponent foarte abil în tactici pentru Wolverine, mereu la doar câțiva pași în spatele său, urmărindu-și ținta. Tinerețea sa a contrastat frumos cu oboseala celor doi mutanți profesor-elev. Nici Caliban nu trebuie uitat, bietul de el – un alt exemplu grăitor de mutant pe cale de dispariție. Și în plus, machiajul său și al lui Holbrook au fost tare convingătoare. În rest, mai sunt personaje inportante cât de cât, dar impresia pe care o fac nu iese în evidență așa cum iese pentru personajele discutate.

Ca o paranteză: când circulau trailer-ele, printre pasionații de jocuri video se aflau mulți care și-ar dori să existe un film The Last of Us în care personajele principale sunt jucate de Hugh Jackman și Dafnee Keen. Având în vedere și aspectul vizual, asemănările sunt plăcut de izbitoare. Și confirm că nu m-ar deranja un film The Last of Us produs tot de Mangold alături de cei doi. Cine știe…

Lung ca o zi plăcută de vară, Logan durează cât trebuie, fără să fie deloc prea scurt sau prea lung. Parcă totuși nu fost destul pentru mine. Mi-aș imagina o mini-serie TV de 5-6 episoade care să relateze toată călătoria pe care Logan o parcurge în film. Scenariul poate fi cu ușurință extins în așa manieră iar povestea, vei vedea, nu ar fi nepotrivită pentru un scurt serial așa cum e la modă acum. De fapt, cred că acest exercițiu de imaginație se datorează faptului că aș fi vrut mai multe filme așa pentru Wolverine. Îmi pare rău că este ultimul. Wolverine a apărut în toate filmele de până acum cu X-Men. Poate sunt mici șanse să reapară dar să nu sperăm prea tare. Este oarecum păcat că abia acum s-a ajuns la acest nivel de satisfacție.

Nu uita sa citesti

Mișcarea imaginii este naturală, în viteză, peste cele 24 de cadre pe secunde cu care suntem obișnuiți. Iar lipsa efectelor 3D este o binecuvântere. Unghiurile camerei și coregrafia sunt inspirate. A trecut ceva timp de când nu am mai văzut o acțiune atât de energică și șocant de naturală. De fapt, cred că tocmai mi-am impus un nou standard în acest aspect.

Cei care au citit Old Man Logan și alte benzi desenate vor fi deosebit de mulțumiți de referințe dar mai ales de direcția vizuală abordată. Se știe că filmele nu respectă tot ce se află în materialul de inspirație, luând propriile direcții. Văzută și în trailer, este o scenă care vorbește despre acest aspect într-o manieră foarte frumoasă, și nu este singura scenă cu această aluzie.

Deși Johnny Cash a cântat doar pentru primul trailer, coloana sonoră este plină de muzică cât de cât asemănătoare, care accentuează atmosfera. Există și o puternică analogie cu un film cu cowboy vechi pe care vă las să o savurați.

Tare curios sunt cum ar arăta pelicula într-o variantă alb-negru. Așa cum s-a procedat cu primul trailer, bănuiesc că se vor găsi fani care îi vor aplica acest tratament odată ce apare pe discuri sau în format digital HD.

Recent, și Patrick Stewart a anunțat că acest film este ultimul pentru el din franciză. Și îl înțeleg și îi apreciez performanța interpretării la vârsta sa. Însă în același timp în care ne luăm adio, cu mare efort, de la Xavier și Logan, s-ar putea să primim cu brațele deschise alți noi mutanți. Iar de la personaje în sine mă îndoiesc că ne luăm adio.

Mă gândesc acum că poate tocmai perioada burdușită de filme spectaculoase cu supereroi pentru care producătorii se agită să le facă cât mai potrivite pentru toate vârstele și cat mai impresionante vizual ne face să apreciem atât de mult Logan. Totuși, nu vreau ca succesul filmelor ca Deadpool și Logan să ducă la o supraaglomerare de filme interzise minorilor cu bugete sub 150 de milioane doar pentru că 20th Century Fox a reușit cu aceste două licențe Marvel să facă ceva special cu atât de puțin. Diversitate înainte de toate.

Unii vor fi dezamăgiti că nu a apucat să poarte niciodată costumul galben din benzile desenate. Eu cred că interpretării lui Hugh nu i-ar fi potrivit oricum niciodată bine în acel costum. De fapt, pe mine, nici cel din vechile filme X-Men nu m-a încântat foarte tare, mai potrivite i-au fost maioul cu blugii albaștri, gecile din piele, dar și costumul negru de acum. Wolverine-ul de pe marile ecrane nu prea a fost un supererou de tras în costume colorate.

Logan merită văzut chiar și de non-fani. Este gândit să nu aibă neapărat legătură cu nici un timeline anterior, dar să se potrivească oricăruia. Cursul evenimentlor din lunga serie X-Men este puțin confuză mai ales din cauza lui X-Men Last Stand, dar spre deosebire de alte francize, aici poți savura Logan orice ar fi. De fapt, la fel de bine îl poți urmări ca film de sine stătător. Merită mai ales văzut tocmai pentru că, de fapt, nu este atât de rece precum pare, având și puternice momente calde, scurte dar cu impact, care sunt ingredientul special al peliculei.

Totuși, nu este un film perfect, și nici nu este un film chiar pentru toată lumea. Am spus la început că pentru copii s-ar putea să fie dur sau plictisitor fără 3D, dar nu numai copiii intră în această categorie. Dacă nu ești cât de cât fan Marvel sau X-Men, s-ar putea să nu înțelegi ce-i așa mare scofală acest film. Eventual, să ți se pară un film în cel mai bun caz foarte reușit și atât.

De la început ești aproape sigur cam cum se termină, dar câteodată știi destinația călătoriei și nu asta vrei să te surprindă, ci călătoria în sine. Exact așa este Logan. Cele două ore de conținut care duc la final, miezul, dau valoare filmului. Recomand, dacă cumva te-ai ferit până acum de trailer-e, să te duci fără să vezi nici unul, chiar dacă ele nu dezvăluie mai nimic în afara de direcția generală a poveștii.

Producătorii și actorii au muncit cu deosebită dedicație pentru acest film. Aș vrea ca și alții să fie la fel de atenți și motivați.

P.S.: [UPDATE] Nu e nevoie sa stați după genericul de final. Deși am citit undeva că s-a adăugat o scenă după genericul de final cam pe ultima sută de metri. Cronicarii din S.U.A. nu au văzut-o acum aproape 2 săptămâni la primele recenzii și nici la vizionarea la care am participat nu a fost adăugată. S-a confirmat recent că nu este vorba de nici o scena bonus după final. Însă s-ar putea să se dea un teaser pentru alt titlu X-Men înainte de film. Rămâne de văzut despre ce e vorba și dacă apare în cinematografele noastre.

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

2
Postează un comentariu

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Avramescu Alexandru Virgil Recent comment authors
Avramescu Alexandru Virgil
Editor

Pana la urma nu a fost nciio problema ca a fost 2D. Decat sa fie convertit in post-productie ca Wolverine mai bine asa. A fost dementa totala. Cei sub 18 ani nu au ce cuata la el. A fost cel mai dur film din seria X-men, iar Hugh Jackman isi face o iesire pe cinste. Cel mai rau imi pare ca am banuit cum se termina. Sper doar sa se lanseze in 4K UHD

Avramescu Alexandru Virgil
Editor

Eu ador filmele 3D. Imi pare rau ca acest ultim film nu e 3D. Probabil faci parte din cei care nu sunte entuziasti de 3D-ul de cinema (sau nu-l vad pentru ca au probleme cu ochii). Ai vazut vreun film 3D acasa (nu ma refer la cele piratate). Un film original. Sa vezi ca se vede de 1000 de ori mai bine ca la cinema. Daca tot nu e 3D sper sa se lanseze in 4K UHD.