Mad Max, canistra de filme

                Mad Max e o trilogie regizată de George Miller, care îşi face debutul regizoral cu această serie. După cum spuneam, iniţial Mad Max a fost o trilogie. Primul Mad Max a fost realizat în 1979, iar următoarele în 1981 şi 1985. Deşi a doua parte a trilogiei, Road warrior, e cea mai elogiată de critici, din punctul meu de vedere prima parte e cea mai bună. E filmul de la care a început totul, deoarece atunci Miller, cu ajutorul debutantului Mel Gibson, a adus pentru prima dată spectatorilor viziunea unei Australii deşertice, năpădite de bande de ticăloşi.

mad max

                Într-un viitor post-apocaliptic, un peisaj dezolant, în care puţinii supravieţuitori sunt terorizaţi de bande motorizate, Max e un poliţist pus pe ordine, fiind scârbit de ororile întâlnite la tot pasul. Singurul lui gând e să se retragă şi să trăiască liniştit alături de soţia şi fiul său. Dar în momentul în care aceştia sunt ucişi cu bestialitate de banda lui Toecutter, singurul gând al lui Max e acela de a-şi răzbuna familia, într-o furie nebună care provoacă ciocniri spectaculoase de maşini, lupte brutale şi foarte multă acţiune. Max va ajunge să ia apărarea tuturor victimelor transformându-se într-un justiţiar al şoselelor. Cu sufletul mort, ultimul apărător al vieţii începe o vânătoare nemiloasă a acestor indivizi motorizaţi, care se distrează ucigând şi violând nevinovaţi…

Mad Max

                Mel Gibson avea numai 23 de ani când a obţinut rolul lui Max Rockatansky şi la acea vreme era necunoscut. Legenda spune că Gibson a venit la audiţie la o zi după ce se bătuse într-un bar şi că faţa lui plină de vânătăi l-a impresionat pe Miller. Când Mad Max a fost lansat în America, trailer-ul nici măcar nu l-a menţionat pe Mel Gibson, punându-se accentul doar pe exploziile şi accidentele de maşină din film.

Mad Max

                Dar să nu uităm, Gibson a făcut din Max antieroul cu geacă de piele care e ingredientul esenţial al filmului. Cel mai impresionant lucru a fost faptul că filmul a avut un buget de doar 400.000 de dolari, Miller punându-şi la bătaie propria maşină la una din scenele de acţiune. La un buget aşa de mic, filmul a avut încasări de peste 100 milioane de dolari, devenind unul din cele mai profitabile filme din istoria cinematografului.

Mad Max

                S-au folosit de asemenea mult motocicletele, mare parte din ele aparținând motocicliștilor australieni. 14 din ele au fost donate de un dealer Kawasaki. E primul film în care apare Ford-ul XB Falcon GT351 condus de Gibson.

Mad Max

                Când s-a lansat în Statele Unite ale Americii, Mad Max a fost dublat în „americană”, pentru că s-a crezut că publicul nu va înțelege accentul australian. Mad Max a avut un impact incredibil de mare în Australia. Cascadoriile de mare valoare și periculozitate au stârnit invidia Hollywood-ului, Mad Max devenind un „film cult”.

Mad Max

                Pe blu-ray Mad Max are sunet engleză DTS-HD 2.0 şi 5.1 dolby digital, pe când pe DVD are sunet mono.

mad max 2

                Mad Max 2: Războinicul șoselelor e o continuare succesului din 1979. Lansat în 1981, a obţinut numai critici favorabile, având un rating de 100% pe site-ul de critică Rotten Tomatoes. A fost nominalizat pentru diverse premii şi chiar a câştigat un premiu pentru cel mai bun film străin în Statele Unite ale Americii.

mad max 2

                În acele vremuri de haos, de visuri destrămate, acel pământ pustiit, Max era războiniciul şoselelor. Pentru a înţelege cine era, trebuie să ne întoarcem în alte vremuri, când lumea folosea drept combustibil petrolul, iar deşerturile ascundeau oraşe de conducte şi de oţel. Totul a fost distrus datorită războiului nuclear. Fără combustibil, nu aveau nicio putere. Şoselele au devenit un coşmar, oamenii se mâncau între ei. Supravieţuiau doar cei care aveau cu ce să se mişte pentru a prăda şi cei care erau destul de feroce pentru a devasta. Bandele au pus stăpânire pe autostrăzi, gata să pornească un război pentru un rezervor de benzină.

mad max 2

                În acest vârtej al descompunerii, oamenii obişnuiţi erau distruşi. Oameni ca războinicul Max. În vâltoarea şoselei, a pierdut totul. Şi-a pierdut scânteia vieţii. A devenit un om distrus, lipsit de vlagă, un om hăituit de demonii trecutului. Un om care rătăcea prin deşert. Aici, în acest loc secătuit, a învăţat să traiscă din nou. Singurul său scop în viață este supraviețuirea, iar în calea sa iese o mică comunitate, care are petrol din belșug. Dar această „mică avere” le-a atras pe cap o bandă de motocicliști care dorește să distrugă mica rafinărie și care îi terorizează atunci când vor să transporte rezerva de benzină în siguranță. Max este singura lor speranță… Acesta le promite un camion care să transporte rezervorul de combustibil, în schimbul maşinii şi al tot combustibilului pe care-l poate duce. Dar…

Nu uita sa citesti
Related Posts

mad max 2

                Acesta e filmul care a făcut din Mel Gibson un star internațional. De această dată, Mad Max 2 a avut un buget de 4,5 milioane de dolari, cu mult mai consistent decât primul film. Ford-ul XB Falcon GT351 condus de Gibson în primul film a fost scos la vânzare, dar cum nimeni nu a vrut să-l achiziţioneze, aceasta i-a revenit lui Murray Smith, mecanic pe platouri. Maşina a fost adusă înapoi pentru această continuare, urmând a fi abandonată la fiare vechi deoarece nu a avut parte de niciun cumpărător.

mad max 2

                Ca sunet pe blu-ray e diferenţă de la cer la Pământ, Mad Max 2 având sunet engleză DTS-HD 5.1. Din păcate, subtitrării îi lipsesc diacriticele. Cele 2 filme au fost produse de Byron Kennedy.

mad max 3

                Mad Max 3: Cupola tunetului  e ultima parte a acestei trilogii. S-a lansat în 1985 și e primul film care nu l-a mai avut producător pe Byron Kennedy, deoarece acesta a decedat în 1983 în urma unui accident de elicopter. E și primul film din serie american, primele 2 fiind australiene.

mad max 3

                De această dată, Max ajunge într-un oraş al deșertului, Bartertown, pentru a descoperi nişte posesiuni furate, un loc în care energia este furnizată de o fermă subterană de porci. El nimereşte în mijlocul unui adevărat război declanşat între conducătorii orașului: Aunty Entity (Tina Turner) pe de-o parte şi perechea Master-Blaster pe de altă parte. Master este un pitic al cărui geniu tehnologic subjugă Bartertown şi al cărui protector este Blaster. Max, în cele din urmă, va trebui să se lupte pe viaţă şi pe moarte în spectaculoasa arenă a gladiatorilor din oraş, numită  Thunderdome, de unde vine şi titlul filmului – Mad Max 3: Beyond Thunderdome.

mad max 3

                După această luptă, Max e lăsat să moară în deşert, dar e găsit de nişte copii şi confundat cu căpitanul Walker. Legenda spune că Walker ar trebui să-i salveze ducându-i spre civilizaţie („acasă”).

mad max 3

                Mad Max 3, ultimul capitol al acestei trilogii, e plin de surprize. Veţi fi martorii evoluţiei lui Max de la personajul singuratic clasic la unul profund, extrem de credibil. Filmul a fost nominalizat la premiul Globul de Aur pentru cea mai bună piesă originală – hitul We Don’t Need Another Hero, interpretat de Tina Turner.

                După cum spune şi titlul serie Mad Max, în traducere mot-a-mot Max cel nebun, Max este un om care a pierdut totul. Inclusiv umanitatea. A devenit un războinic al şoselelor care nu-şi găseşte liniştea şi învaţă din nou să trăiască. E un personaj care a trecut printr-un dezastru natural şi a supravieţuit. Singurul său obiectiv rămas e să supravieţuiască. Ca sunet, Mad Max 3 are blu-ray sunet engleză DTS-HD 5.1.

                Trilogia Mad Max s-a lansat în România în boxset atât pe DVD cât şi pe blu-ray.

mad max bd

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise