Man of Steel – Recenzie

3

Man of Steel a fost un film pe care l-am asteptat de cand au aparut primele stiri despre faptul ca Warner Bros si DC Comics au confirmat un nou film Superman. Smallville era pe sfarsit si am chiar simit nevoia de o noua aparitie a lui Superman pe ecrane. Pe masura ce a trecut timpul au inceput sa apara stiri oficiale asupra regiei, actorilor, compozitorului coloanei sonore si inclusiv a firmei care va supraveghea efectele speciale. Pot spune cu certitudine ca am avut asteptari foarte mari de la acest film, iar ceea ce am primit a fost mult deasupra asteptarilor. In urmatoarele randuri voi lua in vedere 4 categorii dupa care am acordat notele si voi dezvolta putin la fiecare in parte. Voi incerca sa nu stric pentru nimeni filmul, dar ar fi preferabil sa fi vazut filmul inainte de a citi aceasta recenzie.

MoS1

Regia

Zack Snyder(Dawn of the Dead, 300, Watchmen, Sucker Punch) a regizat filmul in felul lui caracteristic: spectaculos! In general parerile asupra regizorului sunt impartite intre foarte bune si foarte proaste  (in special dupa Sucker Punch), dar analizand stilul cinematografic trebuie sa recunoastem ca toate filmele lui au fost spectaculoase. Este un regizor care pune accent mare pe calitatea vizuala, iar Man of Steel avea nevoie de asa ceva. Multi ar fi dorit ca Christopher Nolan sa fi regizat filmul, dar Nolan este un regizor diferit, preferand realismul deasupra oricarei tentative de CGI (computer generated image). Daca vreti sa intelegeti mai bine la ce ma refer, va propun sa vizionati scenele aditionale din spatele scenelor de pe DVD-urile/Blu-Ray-urile trilogiei The Dark Knight. Snyder a ales sa arata puterile Kryptonienilor din perspectiva umana: rapizi si brutali, contrar stilului ales in 300 de a accentua scenele de lupta prin incetinitorul. Am scazut puncte pentru regie din cauza folosirii „shaky cam” (camera ce tremura). Este un stil ce poate oferi intr-adevar o tenta realista a filmarii, dar au fost momente cand s-a exagerat.

MoS2

Actori

La categoria actorilor, Man of Steel se poate lauda cu nume mari in lumea cinematografica: Kevin Costner, Russel Crowe, Amy Adams, Laurence Fishburne. Pentru rolul lui Kal-El am fost complet de acord cu alegea unui actor relativ necunoscut (cunoscut de fanii serialului The Tudors sau a filmului The Immortals), Henry Cavill. Britanicul a reusit cu mare succes sa dea viata unei legende, iar eu pot spune cu certitudine ca pentru noua generatie el este Superman. Pentru a avea un fizic de Superman, Henry Cavill a s-a dedicat complet unui antrenament lung (aproape 9 luni) si foarte greu de a creste in masa musculara dar si pentru definire, dandu-i o forma foarte eroica. In rolul lui Lois Lane a fost aleasa actrita Amy Adams, nominalizata de 4 ori la Oscar, iar aceasta a dat viata unui personaj greu si important, jucat in filme si seriale precedente de Margot Kidder, Teri Hatcher si Erica Durance. Kevin Costner s-a potrivit perfect in rolul lui Jonathan Kent, jucand un tata protectiv dar iubitor. Russel Crowe a interpretat un Jor-El diferit de versiunile intalnite pana acum, dar diferit in bine. Pe langa un om de stiinta foarte inteligent si apreciat, un tata iubitor, acest Jor-El a fost ass-kicker! Diane Lane a interpretat rolul lui Martha Kent foarte bine, prezentand o mama iubitoare dar care isi sustine fiul in decizii. De mentionat este Laurence Fishburne in rolul lui Perry White, care in ciuda faptului ca jucat in rolul unui personaj care pana acum a fost prezentat ca fiind alb (caucazian), l-a interpretat foarte bine imbunatatind personajul din benzi cu o latura foarte profesionista si calma. Rolul Generalului Zod i-a fost dat lui Michael Shannon (Boardwalk Empire) care a interpretat un personaj credibil, un general de armata dur care ia actiuni in favoarea poporului sau. De mentionat pentru actorie este Antje Traue care a prezentat un alt tip de Faora, razboinica si feroce.

Nu uita sa citesti

Teambuilding

MoS3

Scenariul

In vederea scenariului nu mi-am facut probleme asupra calitatii afland ca a fost scris de David S. Goyer si Christopher Nolan (creierele din spatele trilogiei The Dark Knight). Ni s-a oferit o poveste mult mai complexa si realista decat in alte interpretari, o lume in care lumea nu il accepta pe Superman direct, avand in vedere ca este extraterestru cu puteri de zeu. Povestea a fost prezentata cu multe amintiri din copilaria lui Clark, o decizie buna deoarece i-a oferit filmului un ritm mai alert.

Coloana Sonora

Hans Zimmer. Mai aveti nevoie de alte motive? In stilul lui specific Hans Zimmer a oferit o coloana sonora deosebita. Spre deosebire de John Williams care ne-a oferit o coloana sonora simbolica, Hans Zimmer a oferit o muzicalitate adaptata starilor care se prezinta pe ecran. Muzica a fost domniata de chitara electrica si 12 tobosari. Vorbesc serios: 12 tobosari!!!

In concluzie ni s-a oferit un film excelent, iar faptul ca in 2015 vom primi continuarea, e dovada ca filmul a fost un succes.

P.S. Sunt apropouri catre alte personaje din Justice League. Va las pe voi sa le gasiti!

3 Comentarii
  1. […] Jocurile foamei 2: Sfidarea, Noi suntem familia Miller, Trăind printre demoni, Cerul de foc,  Man of steel: Eroul, Marea mahmureală 3, Marele Gatsby, Grozavul și puternicul Oz, Glonț în cap, Orașul corupt, […]

  2. […] Şi de ce nu, merită revăzută. După ce l-aţi văzut pe Henry Cavill în rol de supererou (Man of Steel), de semizeu (Nemuritorii) și de tip obișnuit care se luptă să-și salveze familia (Lumina rece […]

  3. […] succesul înregistrat cu Man of steel din 2013, nu a durat mult, iar cei de la Warner Bros. și DC comics au anunțat filmele și datele […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata