O zi în pantofii altcuiva

0

Cum ar fi să poți trăi viața altcuiva? Ți-ar plăcea să fii în papucii altei persoane? Ai vrea să faci schimb de locuri cu cineva anume? Cred că toată lumea și-a dorit la un moment dat să fie în alt loc, cu alți oameni, „în pielea” altcuiva. Din exterior, viețile altora par atât de simple și frumoase, pline de daruri, ești invidios că felul în care trăiești tu nu se ridică, în ochii tăi, nici la degetul mic al nivelului altora de trai. Dacă ai puțină imaginație, poți oricând să scapi din lumea ta sordidă și să devii un bancher renumit, un cântăreț cu mii de fani sau poate un prezentator TV faimos.

c7

Dar ți-ai pus vreodată problema că nimeni nu e scutit de griji și lovituri? Există dificultăți în viața oricui, nu există un scenariu ideal în care tu să iei locul altcuiva și să fii fericit și lipsit de griji 24/7. Tocmai aceasta este premisa filmului The Cobbler, în care Max (Adam Sandler) este un cizmar plictisit de viață și de atelierul lui, ce pare a fi mai mult o corvoadă decât o moștenire de neprețuit. În momentul în care descoperă că mașina de cusut pentru încălțăminte la care lucraseră pe vremuri tatăl, bunicul și străbunicii săi este magică, viața îi este dată peste cap.

c6

Ideea de a putea să „furi” identitatea altcuiva atunci când te încalți cu papucii săi este faină rău, putea fi exploatată mult mai bine, pentru ca povestea să fie într-adevăr și comedie și dramă și fantezie. Din păcate, filmul este destul de slab, momentele comice le numeri pe degete, iar drama e, totuși, superficial tratată, la fel cum se întâmplă și cu latura fantasy a poveștii. Când ai mașinăria asta magică, trebuie să și creezi un scenariu magic, capabil să-i țină în priză pe cinefili și să-i impresioneze cât mai puternic.

c8

Nu prea e cazul aici, căci această producție nu iese atât de mult în evidență pe cât ar trebui – nu e mult mai proastă decât alte filme în care joacă Sandler, dar nici nu reușește să impresioneze cum au făcut-o altele, ca de exemplu Click, ce se încadrează cam în aceleași genuri. Îmi pare rău de subiect, pentru că e chiar haios și ar fi putut ieși multe poante bune și situații amuzante din povestea asta. Thomas McCarthy, care e regizor și scenarist, parcă vrea să facă mai multe lucruri deodată și nu-i iese mare lucru, insistă pe mai multe personaje secundare pentru a uita apoi de ele.

c1

Adam Sandler pare obosit în rolul ăsta – știu, așa trebuia să-l portretizeze pe cizmarul nefericit care sare în papucii altcuiva imediat ce-și dă seama că poate să scape de viața lui banală. Dar mă așteptam să fie mai plin de viață odată ce face marea descoperire; Steve Buscemi nu reușește să facă nici el mare lucru, bine că nici rolul nu-i permite prea multe. Dustin Hoffman are o scurtă apariție care nu poate totuși să salveze filmul, la fel cum nu o face nici cea a lui Method Man, care e totuși cel mai haios și te face să-l urmărești cu plăcere.

c3

Nu uita sa citesti

Mi-a plăcut mesajul poveștii, de a aprecia ceea ce ai, de a munci pentru a-ți făuri un viitor frumos, de a nu tânji după ceea ce au alții pentru că, deși nevăzute, problemele lor sunt la fel de reale ca ale tale. Dar prea s-a insistat pe cursa asta nebună a lui Max, care vrea să trăiască viețile a cât mai mulți oameni. Fiind atât de avid să vadă cum trăiesc alții, el intră în bucluc și dă dovadă de iresponsabilitate, neștiind să se oprească la timp. Filmul merită o vizionare dacă vă atrage subiectul sau sunteți fani înrăiți Adam Sandler.

c4

E posibil să fi avut așteptări prea mari deoarece m-a atras ideea filmului și chiar eram curioasă să văd ce ar face un om dacă i s-ar oferi această oportunitate incredibilă de a trăi viața altcuiva. Poate de aceea am fost dezamăgită de poveste, căci speram să fie mult mai bine pusă la punct și tensionată. Personajul lui Melonie Diaz, Carmen, pare să fie pus în antiteză cu personajul principal, deoarece ea chiar pare mulțumită de viața ei, se implică în acțiuni comunitare, e săritoare și parcă vede lumea cu alți ochi decât Max.

c5

Vă las aici trailerul subtitrat în limba română, care vă va intriga și pe voi sigur, sper doar să nu vă dezamăgească filmul. Poate sunt eu pretențioasă, dar începuse așa frumos povestea, parcă era un basm, cu magie și copii minunându-se de ceea ce le este dat să vadă. Filmul a fost adus în România de RO IMAGE și va apărea în cinematografe începând cu data de 13 martie:

[review]

[rwp-review-form id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar