Onward, noua animaţie Pixar încărcată cu zâmbete şi lacrimi

0

Onward este o animaţie produsă de Pixar Animations Studios pentru Walt Disney Pictures. Filmul este regizat de Dan Scanlon după un scenariu scris de Scanlon, Jason Headley şi Keith Bunin.

Din distribuţie fac parte: Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus şi Octavia Spencer.

Am văzut Onward la Cinema City Afi Cotroceni. Onward este o animaţie care oferă multe lecţii copiilor, cum ar fi: importanţa familiei, puterea de a accepta că moartea face parte din viaţă şi abilitatea de a merge mai departe indiferent de situaţie. Toate aceste lucruri sunt prezentate într-un mod creativ. Animaţia păşeşte pe un teritoriu, pe alocuri, sumbru şi trist, dar este învăluit de multă, multă magie.

Lumea elfilor este adaptată unui mediu modern şi asemănător vremurilor noastre. Personajele experimentează apoi o trezire care îi ajută să redescopere abilităţile mistice. Ei învaţă să preţuiască amintirile şi lecţiile oferite de trecut. Pe scurt, Onward este o animaţie plină de zâmbete şi lacrimi.

Scenariu

Ian Lightfoot (Tom Holland) dorește să își sărbătorească cea de-a șaisprezecea aniversare și speră că lucrurile vor decurge normal. El este foarte timid și încearcă să își facă curaj să invite câțiva colegi la petrecerea cu ocazia zilei de naștere. Totuși, fratele său mai mare, Bailey, are o idee diferită pentru a îl sărbători pe Ian. El consideră că elfii și-au pierdut magia interioară, iar vrăjile și farmecele au fost înlocuite cu dispozitive electrice. Din aceste motive, Barley tânjește după o aventură epică alături de fratele său mai mic, chiar de ziua de naștere a acestuia.

Ian şi Barley primesc obiectivele magice ale tatălui lor decedat. Înainte să moară, tatăl lor a lăsat instrucțiuni pentru o vrajă care îi permită acestuia să petreacă încă o zi cu copiii săi. Evident că nimic nu merge conform planului, iar Ian şi Barley trebuie să intre într-o cursă contracronometru pentru a remedia vraja și pentru a petrece o zi alături de tatăl lor.

Nu uita sa citesti

Cei doi copii se aruncă într-o misiune complicată fără să își dea seama de pericolele ce implică o astfel de aventură în necunoscut. Din fericire, ei au o mamă formidabilă, Laurel, care sare imediat în ajutorul celor doi fii.

Premisa lui Onward este ingenioasă. Ideea că tehnologia a învins nevoia de magie este, din punctul meu de vedere, originală. Toate creaturile magice și-au pierdut puterile magice și duc o viață obișnuită, fără să simtă nevoia prezenței unei forțe supranaturale.

Totodată, Onward aduce în discuție o temă esențială, anume: complexitatea pierderii unei persoane dragi. Într-o scenă emoționantă, Ian ascultă și vorbește cu o casetă a vocii tatălui său. Aflăm că tatăl lui a murit când era mic și nu a avut ocazia să îl cunoască niciodată. Ian își dorește îndrumare, un tată care să îl sprijine și să îl ajute să înfrunte cele mai mari temeri. Toate aceste aspecte sunt relatate într-un mod pe care chiar și copiii mai mici îl vor înțelege. Ceea ce trebuie menționat este faptul că Onward nu înlătură din consecințele aduse de moarte. Chiar și ideea unei zile magice petrecute alături de o persoană care ne-a părăsit este explicată ca fiind ceva trecător.

Magia nu readuce înapoi persoana pierdută ca să rămână, ci constituie o șansă de a spune lucrurile care nu s-au spus niciodată. La final, Ian dă dovadă de o maturitate și o forță imensă prin decizia pe care o ia în favoarea fratelui său.

În concluzie, Onward este o animație care ne amintește că golul pierderii unei persoane dragi poate fi umplut de dragostea familiei.

Distribuit de CineForum, Onward a ajuns în cinematografe vineri, 6 martie 2020, şi este de neratat atât de copii, cât și de părinti. Vizionare plăcută!

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar