Rush: Rivalitate şi adrelină s-a lansat în cinematografele noastre pe 27 septembrie 2013. Ţin minte pentru că l-am văzut la cinema 3 săptămâni mai târziu la Arad, pentru că cei de la Cinema City Timişoara nu au adus în săptămâna de lansare filmul Escape plan. M-am gândit că merită să dau o fugă până la Arad să văd două filme. Partea cea mai frumoasă este cum mi-am amintit de el. Sunt în Germania în vizită la un prieten foarte bun şi l-am văzut în colecţia lui de blu-ray-uri. Cum în România încă nu s-a lansat pe DVD sau blu-ray am zis „hai să-l revăd!”. Interesant e că mi-a plăcut la fel de mult ca atunci când l-am văzut la cinematograf şi sper ca Empire Film (UNIVERSAL) sau Pro Video (de MEDIAPRO DISTRIBUTION a fost adus în cinematografe) să-l lanseze şi la noi pe blu-ray pentru că l-aş vrea la colecţie.

Rush rivalitate

                Filmul este bazat pe rivalitatea dintre britanicul James Hunt şi austriacul Niki Lauda de la mijlocul anilor ’70. Filmul culminează cu accidental lui Lauda din 1976. Sunt două personalităţi total opuse, al căror duel a polarizat o lume întreagă. Este un film despre rivalitate, invidie, competiţie, sport şi fair play şi în final un film despre prietenie şi respect între doi mari rivali.

                Cei doi piloţi sunt temperamente total diferite, Niki Lauda este un tip serios, atent la orice detaliu şi James Hunt este un playboy impulsiv. Ei erau rivali încă de pe vremea când erau nişte anonimi în Formula 3. Au făcut “cunoştinţă” în momentul în care s-au acroşat. Pe lângă femeile frumoase, piloţii se expun şi altor riscuri: în fiecare sezon 2 dintre ei mor. Dar asta nu-i împiedică, pe o ploaie torenţială, să rişte totul într-o cursă infernală pentru a deveni campioni mondiali.

                Filmul este regizat cu măiestrie de Ron Howard. Printre filmele regizate de el ţin să amintesc Apollo 13, blockbusterele The Da Vinci Code şi Angels and deamons şi A beautiful mind pentru care a şi primit premiul Oscar pentru cel mai bun regizor. Rush a avut două nominalizări şi la Globurile de Aur, fiind nominalizat pentru cel mai bun film dramă şi cel mai bun actor în rol secundar Daniel Brühl.

Filmul merită văzut pentru imagine, sunet şi coloană sonoră. Dacă sistemul home cinema merge prea tare , rişti la auzul motoarelor să ţi se spargă timpanele. Este o poveste nu doar despre rivalitatea celor doi piloţi, ci şi despre rivalitatea maşinilor pe care cei doi le conduc: McLaren (James Hunt) şi Ferrari (Niki Lauda).

Rush nikki

                La început, când se cunosc, cei doi sunt la fel cum au fost cei doi rivali din box, Rocky Balboa şi Apollo Creed. Dar în timp ce acţiunea avansează îl vom vedea pe Lauda în căutarea neobosită după perfecţiune, în timp ce Hunt învaţă că nu e imun la suferinţă, folosindu-se de durere ca să devină campion mondial. Lauda intră în Formula 1 cumpărând echipa BRM Formula One, fiind coechipier cu Clay Ragazzoni. Fiind un foarte bun tehnician în prepararea maşinilor de curse, în momentul în care Clay se transferă la Ferrari îl ia şi pe Niki cu el. Echipa este cumpărată cu bani luaţi din bancă deoarece nu primeşte acceptul tatălui de a participa la curse.

                Când Lauda îi cere mâna lui Marlene (Alexandra Maria Lara) el spune că probabil va uita ziua ei de naştere, dar dacă ar fi să se însoare vreodată cu cineva, ea ar fi prima opţiune. Hunt de asemena se însoară cu fotomodelul Suzy Miller (Olivia Wilde) dar îşi pierde pofta de câştig. În momentul în care este părăsit de aceasta, Hunt îşi recâştigă interesul pentru curse. Suzy îl părăseşte pe Hunt pentru Richard Burton.

Rush huntsuzy

                Deşi Hunt este cel care riscă, Niki Lauda e cel care are accidentul din 1976. În 1976, după 5 victorii consecutive şi după ce cucerise întreaga lume, a venit adevărata încercare. S-a întâmplat pe celebrul circuit de la Nurburgring. A plecat în cursă, deşi le-a spus tuturor că circuitul nu este sigur, iar condiţiile nu sunt prielnice, riscul de accident fiind mai mare de 20%. Nu voia însă să rateze şansa unui al doilea trofeu mondial. A plecat în cursă luptând pentru o cupă, dar a ieşit luptând pentru propria viaţă. Maşina lui Niki Lauda s-a transformat într-o bilă de foc în doar al doilea tur, atunci când a lovit un parapet, din cauza unei suspensii care a cedat. A fost scos din maşină mai mult mort decât viu. A suferit arsuri grave, iar căile respiratorii şi plămânii i-au fost afectaţi. La spital nu a fost supravegheat de doctori, ci de preot, căci nimeni nu mai credea în şansele sale. Dar văzând că rivalul său recupereză puncte, în ciuda avertismentelor medicale, Niki se ambiţionează şi după 2 luni este din nou pe circuit, să lupte pentru titlul mondial. La un moment Niki chiar îi spune lui James că dacă n-ar fi fost această rivalitate între ei probabil nu şi-ar fi revenit aşa de repede.

Rush nurbungring

                În concluzie Lauda are nevoie  de Hunt şi Hunt are nevoie de Lauda.

Nu uita sa citesti

Wish

Napoleon

                Cei doi rivali sunt interpretaţi de Chris Hemsworth (James Hunt) şi Daniel Brühl (Niki Lauda). În acest film Chris Hemsworth dovedeşte că este actor. Nu mai este frumuşelul cu ciocan din Thor, ci este un om care are vicii şi dă tot ce poate pentru a fi campion mondial.

rush2

                Din punctul meu de vedere este cel mai bun film care s-a făcut vreodată cu și despre cursele de maşini. Este un film pe care fanii curselor de maşini (Formula 1) nu au voie să-l piardă.

                Chiar şi adevăratul Niki Lauda a spus că deşi e un film Hollywoodian, filmul respectă în totalitate istoria.

                James Hunt spunea la un moment dat: „The closer you are to death, the more alive you feel. It’s a wonderful way to live. It’s the only way to drive.” („Cu cât eşti mai aproape de moarte, cu atât te simţi mai viu. Este un mod minunat de a trăi. Este singura cale de a conduce.”)

                În continuare vă las să savuraţi trailer-ul filmului:

PS: Filmul conţine imagini din arhivă.

Rush Nikki James realitate

În România, Rush: Rivalitate și adrenalină s-a lansat doar pe DVD. 🙁 E un film la care sunetul motoarelor chiar merită și trebuia lansat și pe Blu-ray.

rush

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise