The rock, prizonieri pe insula Alcatraz

0

                The rock (Fortăreața) e un thriller lansat în 1996, regizat de Michael Bay după un scenariu scris de David Weisberg și Douglas S. Cook. Acțiunea filmului are loc în insula Alcatraz și în zona golfului San Francisco. Producători sunt Don Simpson și Jerry Bruckheimer. Fortăreața e cea mai faimoasă și a fost cea mai temută închisoare din istorie. Din 1936 până în 1963, când a fost închisă, au fost 14 tentative. Se crede că n-a ajuns nimeni la țărm viu.

                Supărați că mai mulți militari au fost lăsați în urmă în zonele de conflict de către guvernul american și că familiile acestora nu au primit compensații, un grup de soldați americani din Force Recon Marines conduși de generalul Francis Xavier Hummel ocupă insula Alcatraz luând ostatici pe turiști și amenințând zona golfului San Francisco cu rachete cu gaz mortal VX. Ele pot fi contracarate cu avioane F/A-18 cu lansatoare de plasmă termitică dar acestea sunt încă în dezvoltare și neoperaționale. Care e numărul potențial de victime de la o singură rachetă purtătoare fe gaz de luptă VX?! 60-70 de mii de morți. Dacă o lingură cade pe podea, e mortal pe o rază de 30 de metri. Dacă o lingură din porcăria asta e detonată în atmosferă omaoră orice organism viu pe o rază de 8 străzi.

                O echipă de răspuns este creată și aceasta trimite o trupă SEAL condusă de comandantul Anderson (Michael Biehn), să se infiltreze în fosta închisoare. Este nevoie ca specialistul FBI în arme chimice Dr. Stanley Goodspeed să intervină, dar el nu are nicio experiență în teren. De asemenea nimeni nu știe care sunt planurile adevărate ale fostei închisori Alcatraz deoarece în zonă s-au tot făcut demolări și construcții, iar ultimul director al închisorii a murit de mult. Prin urmare este nevoie și de John Mason, fost agent britanic MI6 și deținut fără judecată în SUA timp de 30 de ani, pentru că el este singurul om care a evadat din Alcatraz și cunoaște planurile subterane ale închisorii.

Nicolas Cage e doctorul Stanley Goodspeed, cel mai priceput biochimist în materie de arme chimice. Iubita lui e însărcinată. E catolică, însrcinată și necăsătorită. E o mare problemă pentru ea;

Sir Sean Connery e căpitanul John Patrick Mason, un fost agent britanic de la MI6. E cetățean britanic artist în evadări care a fost închis în Alcatraz în 1962. A evadat în 1963. Nu are identate nici în SUA,nici în Marea Britanie. Nu există. Are o fiică pe nume Jade Angelou (Claire Forlani) care e singura dovadă a identității sale;

Ed Harris e genralul Francis X Hummel. Are trei inimi Mov, două stele de argint și medalia congresului. E o legendă și un om de onoare. Alături de maiorul Baxter (David Morse), căpitanul Hendrix (John C McGinley), sergentul Crisp (Bokeem Woodbinee), căpitanii Frye (Gregory Sporleder) și Darrow (Tony Todd) iau prizonieri civili pe insula Alcatraz. Vor fi calificați ca trădători, cea mai gravă crimă capitală. Dacă totul iese cum trebuie vor câștiga un milion de dolari dar se vor mai putea întoarce vreodată în țară. Generalul Hummel nu e un om rău. Oamenii de sub comanda sa au murit în misiuni secrete iar familiile lor nu au primit compensații. Nu li s-au dat medalii. Și-au dat viața pentru țara lor, dar nu au fost înhumați cu onoruri. Așa că vrea transferați 100 de milioane de dolari, din care familiile dintre cei 83 de soldați decdați vor primi câte un milion de dolari ca și compensații. Restul banilor vor fi la discreția generalului Hummel.

                Cage, Connery și Harris sunt senzaționali. Nu degeaba Michael Bay a declarat că The rock e filmul său favorit. Don Simpson a gost responsabil pentru creaprea personajului Hummel. El s-a inspirat din serialul 60 de minute (1993). Conform lui Michael Bay scenariul a fist mult mai serios decât ceea ce vedem /noi în film. Multe din momentele comice au fost improvizate în timpul filmărilor. The rock îi e dedicat lui Don Simpson care a decedat în timpul producției.

                Sir Sean Connery a cerut producătorilor un loc în care să stea pe Alcatraz pentru a nu fi nevoit să parcurgă distanța dintre continent și insulă în fiecare zi. A primit ce a cerut. El a acceptat acest rol după ce a aflat că Nicolas Cage va fi Stanley Goodspeed.

                În timpul filmărilor Alcatraz a fost deschis pentru public și mulți vizitatori au fost martori la filmări. Pe data de 15 decembrie 1995, Alcatraz, a fost închis parțial și filmările au fost continuate fără vizitatori.

                The rock a primit o nominalizare la premiul Oscar pentru: cel mai bun sunet.

https://www.youtube.com/watch?v=SW8RSmauuVE

                The rock s-a lansat în România pe Blu-ray și DVD.

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar