“Steve Jobs”, povestea unui geniu care a revoluționat industria IT

0

Steve Jobs este un film american regizat de Danny Boyle, având la bază un scenariu scris de Aaron Sorkin, care s-a inspirat din biografia scrisă de Walter Isaacson, publicată în 2011. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film din Telluride 2015 și a fost lansat în SUA la data de 9 octombrie 2015.

Din distribuție fac parte: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels, Katherine Waterston, Michael Stuhbarg, Perla Haney-Jardine, Sarah Snook, Adam Shapiro, John Ortiz și Stan Roth.

03

“Steve Jobs” nu este un film biografic tipic Hollywood-ului, care se axează pe trei etape cheie din viața unei persoane – începutul unei cariere impresionante, declinul și, apoi, revenirea. În schimb, filmul prezintă trei momente importante care au loc la trei lansări diferite ale lui Steve Jobs.

Atunci când Apple și-a prezentat calculatorul iMac, a folosit unul din cele mai celebre sloganuri din toate timpurile: “Gândește diferit”. Și se pare că și “Steve Jobs” gândește diferit, însă, în opinia mea, nu gândește suficient de profund pentru a realiza un film biografic care să se ridice la nivelul așteptărilor. Structura filmului reprezintă, cu siguranță, ceva unic, însă este, într-o oarecare măsură, repetitiv și restrictiv din punct de vedere dramatic.

05

Așa cum am spus deja, filmul prezintă trei lansări: lansarea Macintosh din 1984, lansarea calculatorului NeXT din 1988 (pe care Jobs l-a creat după ce a părăsit Apple) și lansarea iMac din 1998. Aceste trei evenimente reprezintă fundalul potrivit pentru a arăta relațiile lui Jobs cu cei din jur: angajați, consilieri, colaboratori, șefi, dar și propria familie.

08

Steve Wozniak (Seth Rogen), alături de care a fondat Apple și a creat primele calculatoare, directorul general Apple, John Sculley (Jeff Daniels) și Joanna Hoffman (Kate Winslet), director de marketing Apple, sunt o parte din persoanele care au roluri importante în filmul biografic.

11

Filmul ne arată și relația tensionată dintre Steve Jobs și Christine Brennan (Katherine Waterston), mama Lisei, fiica pe care Jobs nu vrea să o recunoască. În 1984, în timp ce acțiunile Apple valorau mai mult de 400 de milioane de dolari, Christine și Lisa trăiau dintr-un ajutor social.

07

Nu uita sa citesti
Related Posts

În ceea ce privește distribuția lui “Steve Jobs”, Kate Winslet este convingătoare în rolul Joannei Hoffman, care este confidenta lui Jobs și reprezintă în anumite momente conștiința lui, ajutându-l pe acesta să își dea seama de greșelile pe care le face. Joanna are o prezență impunătoare, dar, în același timp, Kate o face o persoană ușor de îndrăgit. Eficiența sa și felul aparent rece de a rezolva ceea ce are de făcut ascund o căldură și o umanitate pe care nu o regăsim la alte personaje.

09

În centrul filmului se află Steve Jobs, interpretat de Michael Fassbender. Actorul reușește să aducă pe marele ecran un Steve Jobs credibil, un personaj căruia îi este greu să se facă plăcut și să exprime ceea ce simte și, care, nu în ultimul rând, consideră că are mereu dreptate și că nu are cum să greșească, ajungând chiar să distorsioneze realitatea.

Rolul lui Steve Jobs le-a fost propus și actorilor – Leonardo DiCaprio și Christian Bale – însă consider că alegerea lui Michael Fassbender a fost cea mai potrivită.

12

În concluzie, îl vedem pe Steve Jobs la trei lansări importante și, totodată, aflăm cu ce probleme se confruntă, pe de o parte, relațiile dificile cu colegii săi, relația tensionată cu presa, care vrea să afle mai multe informații despre noile calculatoare, dorința lui Jobs de a  produce calculatoare care să revoluționeze industria IT, și, pe de altă parte, relația cu fiica sa, Lisa, pe care refuză să o recunoască și problemele pe care le are cu mama Lisei. Într-o oarecare măsură, filmul mi-a adus aminte de “The Social Network”, care prezintă modul în care a luat ființă și a evoluat una din cele mai populare rețele de socializare de pe Glob, și care este un alt film biografic neconvențional, dar care, spre deosebire de “Steve Jobs”, reușește să convingă, creând un thriller captivant.

06

Steve Jobspoate fi văzut în cinematografele din țară începând cu 11 decembrie 2015, fiind distribuit de Ro Image 2000.

STEVE JOBS POSTER

[review]

[rwp-review-form id=”0″]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata