Teoria întregului, titlu original: The Theory of Everything este un film biografic britanic regizat de James Marsh lansat în 2014. Scenariul se bazează pe cartea primei soții a lui Hawking, Călătorind spre infinit: Viața mea cu Stephen și prezintă apariția și evoluția bolii sale și cariera sa de succes în fizică. Îmi pare rău că nu am vizionat acest film la cinema. Dar mi-a fost frică de el pentru că mie nu-mi prea îmi plac filmele de Oscar.
Acţiunea începe în Cambridge 1963, unde Stephen Hawking o va întâlni pe viitoarea sa soţie, Jane Wilde. Stephen e cosmolog iar Jane e studentă la arte. Cosmologia e un fel de religie pentru ateiştii inteligenţi. Credincioşii se închină lui Dumnezeu, iar cosmologii ecuaţiei singulare, unficatoare, care explică totul în Univers. Care e ecuaţia? Asta e întrebarea.
Deși Stephen excelează la matematică și fizică, profesorii și prietenii săi sunt îngrijorați de faptul că el nu și-a ales încă subiectul tezei de doctorat. După ce Stephen ia parte la un curs despre găuri negre alături de profesorul Dennis Sciama, el speculează că găurile negre au făcut parte din formarea Universului și se decide asupra temei doctoratului. Doar că în timpul cercetărilor, mușchii lui Stephen încep să cedeze. În cele din urmă el cade pe trotuar și se lovește la cap.
La spital i se dă cruntul verdict. Suferă de bola neuronului motor şi mai are doar 2 ani de trăit. Ce face această boală a neurounolui motor?! E o boală neurologică degenerativă care distruge celulele cerebrale ce controlează activitatea de bază a muşchilor, cum ar fi: mersul, vorbirea, respiraţia, înghiţirea. Dispar semnalele pe care le primesc muşchii pentru a se mişca. Se ajunge la atrofie musculară generală. Slăbire. În final, abilitatea de a controla mişcarea voluntară se pierde în întregime. Singurul lucru neafectat rămâne creierul.
Aflând aceste lucruri, începe lupta pentru supravieţuire a lui Hawking alături de soţia sa Jane. Cum vor evolua şi cum se va termina acest film vă las să aflaţi singuri. Actorii sunt excepţionali şi filmul a fost nominalizat la numeroase premii.
Eddie Redmayne e Stephen Hawking, un ateist convins geniu în mtematică şi fizică, care are boala neuronului motor;
Felicty Jones e Jane Wilde, viitoare soţie a lui Stephen. Ea crede în Dumnezeu şi face parte din biserica anglicană. În tinereţe a cântat şi în corul bisericii;
Charlie Cox e Jonathan Jones, un văduv care se ocupă de corul bisericii şi e angajat ca profesor de pian pentru fiul lui Stephen;
Harry Lloyd e Brian, colegul de cameră a lui Hawking;
Emily Watson e Beryl Wilde, mama lui Jane;
Simon McBurney e Frank Hawking, tatăl lui Stephen;
David Thewlis e Dennis Sciama, profesorul lui Stephen;
Maxine Peake e Elanie Mason, viitoarea asistentă a lui Hawking.
Toată lumea știa că Hawking nu crede în Dumnezeu. Când cineva din public îl întreabă dacă are vreo folosofie de viață, aceasta răspunde: „E clar că nu suntem decât o rasă avansată de primate, pe o mică planetă, care orbitează o stea foarte obișnuită, la marginea uneia dintre cele 100 de miliarde de galaxii. Însă, chiar de la răsăritul civilizației, oamenii a tânjit după cunoașterea ordinii lucrurilor în lume. Trebuia să existe ceva foarte special în privința granițelor Universului. Și ce poate fi mai special decât faptul că nu există granițe. Și nici străduințele omului nu ar trebui să aibe granițe. Suntem diferiți cu toții. Oricât de grea ar părea viața, există mereu un lucru pe care-l putem face bine. Atâta timp cât există viață, există speranță.” Un discurs prin care din punctul meu de vedere recunoaște că există ceva mai presus de noi.
Din punctul de vedere al presei internaționale acest film merită admirat pentru jocul excelent al lui Redmayne şi omagiul pe care îl aduce unui om care a revoluţionat mecanica cuantică, teoria relativităţii şi teoria găurilor negre. Cartea lui Hawking, O scurtă istorie a timpului, a fost un best-seller și în clasamentele NY Times timp de 237 de săptămâni. Cartea s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare în toată lumea. Hawking este pentru studenţii şi specialiştii din astrofizică, un adevărat zeu.
Teoria întregului a primit 2 Globuri de Aur pentru: cea mai bună coloană sonoră și cel mai bun actor într-un film din categoria dramă și alte 2 nominalizări la aceste premii pentru: cel mai bun film dramă și cea mai bună actriță într-un film din categoria dramă. La premii Oscar însă, lucrurile au stat diferit. Eddie Redmayne a fost răsplătit cu Oscar pentru cel mai bun rol principal, dar Teoria întregului a mai primit alte 4 nominilazări la prestigioasele premii pentru: cel mai bun film, cel mai bun scenariu adaptat cea mai bună muzică după o coloană sonoră originală și cea mai bună actriță în rol principal (Felicity Jones).
E un film la care cu siguranță lacrimi. Așa de bine e jucat. Redmayne e irezistibil. E un film britanic, de epocă, biografic și un film pentru persoanele cu handicap. E și o poveste de dragoste cu o soție iubitoare care face orice iubitul ei soț. Inclusiv celebrul fizician Stephen Hawking a promovat Teoria întregului.
Teoria întregului a fost lansat în România pe DVD și Blu-ray. Mi s-a părut enorm să dau 100 de lei pe blu-ray, dar la 50 de lei nu m-am putut abține.
La 74 de ani Stephen nu vrea să se retragă și continuă să caute TEORIA ABSOLUTĂ.
[review]