Duminică seara a avut loc cea de-a 69-a ediţie a premiilor Emmy la Los Angeles. Vedetele serii au fost cele trei producţii de televiziune: „The Handmaid’s Tale„, „Big Little Lies” şi „Saturday Night Live”.

Personal, am urmărit doar primele două seriale, care m-au impresionat în egală măsură. Fiecare având la bază un fir narativ inedit, care îţi captează atenţia încă de la primul episod, dar şi personaje surprinzătoare, cele două seriale sunt totuşi diferite. Ambele aduc o viziune proaspătă de care chiar aveam nevoie, fiind asaltaţi de pretutindeni de seriale fără consistenţă care plictisesc audienţa. Trebuie să recunoaştem că este greu să fii original în anul 2017, însă nu imposibil, lucru demonstrat chiar de marea câştigătoare a serii.
„The Handmaid’s Tale” este o producţie creată de Bruce Miller,ce a avut premiera pe 16 aprilie 2017, cu o poveste care are la bază romanul omonim al autoarei Margaret Atwood. Din distribuţie fac parte: Elizabeth Moss în rolul lui Offred, Yvonne Strahovski (Serena Joy), Max Minghella (Nick Blaine), Joseph Fiennes (the Commander).

Drama distopică a reuşit să obţină cu succes 5 premii Emmy, la care se adaugă alte 3 colecţionate anterior la gala premiilor Emmy pentru Arte Creative (Creative Arts Emmy Awards). Premiul pentru cel mai bun serial dramă, premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial dramă (Elizabeth Moss), cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial dramă (Ann Dowd), cea mai bună regie a unui serial dramă (Reed Morano), cel mai bun scenariu pentru un serial dramă (Bruce Miller) sunt distincţiile de care se bucură acum acest serial.

Demn de menţionat este că, spre deosebire de anul trecut, când serialul „Game of Thrones” a obţinut 12 premii, intrând în istoria premiilor Emmy, anul acesta nu a mai făcut parte din competiţie deoarece cel de-al şaptelea sezon a fost difuzat mai târziu. Însă, din punctual meu de vedere, nu e de mirare că producţia „The Handmaid’s Tale” a fost favorita serii.
Adaptarea cărţii Margaretei Atwood a fost o provocare, întrucât a fost necesară ilustrarea unei lumi distopice, fără a cădea în sfera fantasticului. Astfel, serialul se concentrează in jurul unei secte de fanatici religioşi care au reclădit regulile societăţii, punând bazele a ceea ce se numeşte Gilead, o utopie în care femeile sunt lipsite de independenţă şi de puterea de a decide, fiind apreciate doar pentru rolul lor biologic de a procrea. Este descrisă o lume totalitară dominată de bărbaţi, de reguli aparent create după buna respectare a unor dogme religioase, însă în fapt, ceea ce se ascunde în spatele cortinei este teamă, îndoctrinare, corupţie şi captivitate.
Ca urmare a unui război civil şi a ratei ridicate a infertilităţii, controlul societăţii este preluat de câţiva comandanţi care instituie teroarea într-o ţară în care puţinele femei fertile sunt răpite, reeducate şi distribuite în familiile elitelor, unde vor deveni aşa-numite „cameriste”. Serialul surprinde povestea lui June Osborne, rebotezată Offred şi a experienţelor sale de cameristă în casa comandantului Fred Waterford. Elizabeth Moss, actriţa care îi dă viaţă umilei Offred, reuşeşte să transmită dincolo de cuvinte o poveste despre opresiune şi brutalitatea cu care sunt tratate femeile în Gilead.

Ceea ce m-a impresionat şi m-a făcut să urmăresc acest serial, dincolo de scenele uneori derulate prea lent, este aspectul real al celor prezentate. Nu sunt fana seriilor clişeice cu societăţi postapocaliptice sau lumi fanteziste, iar atmosfera acestui serial domneşte în credibilitate. De la jocul impecabil al actorilor, la cadrele inedit filmate, la sentimentele pe care le evocă replicile personajelor, toate îmi creează emoţii adevărate. Iar acest lucru este un plus, pentru că un serial care te poate face să te conectezi cu nişte personaje care de fapt nu sunt reale, dovedeşte talentul ce se ascunde în echipa de producţie. Munca scenariştilor, a regizorului, a actorilor este cea care a reuşit să creeze o adaptare tulburătoare a „Povestirii cameristei”. Şi cred că tocmai acest lucru a fost catalizatorul poveştii frumoase care s-a desfășurat la premiile Emmy.