“The Trouble with Harry”, capodopera pierdută a lui Alfred Hitchcock

0

“The Trouble with Harry” este un film regizat de Alfred Hitchcock. A fost lansat în 1955 și are la bază scenariul scris de John Michael Hayes.

Din distribuție fac parte: Edmund Gwenn, John Forsythe, Shirley MacLaine, Mildred Natwick, Mildred Dunnock, Jerry Mathers, Royal Dano și Parker Fennelly.

Filmul a fost una din puținele comedii regizate de maestrul suspansului, Hitchcock, în pofida faptului că majoritatea filmelor sale au avut elemente ale umorului negru.

02 The Trouble with Harry

Acțiunea are loc într-o localitate mică, Vermont, iar locuitorii sunt oameni neconvenționali. Totul decurge normal și toți duc o viață liniștită până în momentul în care este descoperit trupul neînsuflețit al lui Harry Worp (Philip Truex). Locuitorii se confruntă cu două mari probleme: trebuie să afle cine este vinovatul, criminalul care l-a ucis pe Harry, și ce trebuie să facă cu cadavrul. Cea de-a două problemă ne explică de ce filmul se numește “The Trouble with Harry”, locuitorii încep să vadă trupul neînsuflețit al lui Harry ca fiind o reală problemă deoarece nu știu ce să facă cu el.

Într-o serie de evenimente ciudate, trei din personajele filmului încep să creadă fiecare, pe rând, că ei sunt cei care l-au ucis pe Harry.

Primul este Căpitanul Wiles (Edmund Gwenn). El este sigur că l-a ucis pe Harry deoarece crede că l-a împușcat din greșeală atunci când vâna în pădure.

03 The Trouble with Harry

A doua este Jennifer Rogers (Shirley McLaine), o tânără frumoasă și independentă, care este soția lui Harry, însă cei doi erau separați de ceva timp. Ea crede că l-a ucis atunci când l-a lovit puternic în cap cu o sticlă de lapte.

A treia este domnișoara Gravely, care este sigură că bărbatul a murit atunci când ea l-a lovit cu tocul pantofului său, încercând să se apere de acesta.

Sam Marlowe (John Forsythe), un artist nonconformist, încearcă să fie obiectiv în legătură cu acest caz și vrea să își ajute prietenii să elucideze misterul și să afle cine, cum și de ce l-a omorât pe Harry.

04 The Trouble with Harry

Dacă vor afla sau nu adevărul, veți descoperi dacă vedeți filmul.

“The Trouble with Harry” nu s-a bucurat de succes atunci când a fost lansat, iar în box office a fost o adevărată dezamăgire. A pierdut o jumătate de milion de dolari în box office, la acea vreme, și, de la premiera din 1955, nu a mai fost difuzat timp de mulți ani. Mulți critici au considerat că “The Trouble with Harry” nu s-a ridicat la standardul filmelor cu care Hitchcock și-a obișnuit publicul: “Psycho”, “Vertigo”, “North by Northwest”, “The Lady Vanishes”, “The Birds”, “Rear Window și lista poate continua.

05 The Trouble with Harry

Nu uita sa citesti

Această excludere este cu atât mai evidentă cu cât Hitchcock este privit ca un suprarealist. Putem observa momente sau elemente suprarealiste în filmele sale, cum ar fi scena visului din “Spellbound”, care a atras atenția criticilor și a publicului, însă elementele suprarealiste din “The Trouble with Harry” se pare că au trecut neobservate.

Scenariul filmului a fost scris de John Michael Hayes, unul din scenariștii preferați ai regizorului Hitchcock, însă nu a fost unul original, ci adaptat după romanul scris de autorul britanic Jack Trevor Story.

07 The Trouble with Harry

În prima scenă a filmului, un băiețel fuge prin pădure cu un pistol de jucărie, într-o lume care îi aparține, și se preface că împușcă pe cineva. El se oprește brusc, speriat, deoarece aude o împușcătură reală. Este singurul moment din film în care un personaj este speriat. Băiatul pare să se întrebe dacă adulții trag focuri de armă spre el. După ce împușcăturile se termină, băiatul găsește trupul neînsuflețit al unui bărbat.

Din celelalte scene ne dăm seama că sunt mai multe personaje care au motive să creadă că sunt vinovate de moartea unui om, care aparent este nevinovat. Însă ceea ce am remarcat este că aceste persoane nu se simt cu adevărat vinovate, chiar dacă ajung la un moment dat să fie sigure că ele l-au ucis pe Harry. Putem spune că trec printr-o stare incomodă sau că se simt ciudat, însă nu se simt vinovate și nu regretă ceea ce e posibil să fi făcut.

06 “The Trouble with Harry”

Într-un film obișnuit care se confruntă cu o crimă, ar fi apărut un inspector de poliție, care i-ar fi interogat pe acești oameni și ar fi început o investigație ca să afle cine este criminalul. Însă acest lucru nu se întâmplă aici, în lumea lui Hitchcock. Persoanele implicate nu sunt afectate că au lângă ele un cadavru. Ele pot discuta despre orice subiect lângă Harry, chiar dacă acesta din urmă este mort. Oare sunt toți niște monștri sau persoane care suferă de psihoză ? Răspunsul este unul clar: nu, cu siguranță, nu. Stilul lui Hitchcock este unul foarte bine conturat și se poate observa cu ușurință acest lucru în fiecare film al său. El încearcă să prezinte acțiunea, din punctul meu de vedere, ca un vis, în care logica nu funcționează prea bine. Personajele sunt oameni buni, dar care se află într-o stare prostească de stres și trăiri contradictorii. Ele merg și se plimbă de parcă ar fi niște somnambuli lucizi.

08 “The Trouble with Harry”

Hitchcock a înlăturat suspansul în acest film. (“Rope”, un alt film regizat de Hitchcock, a cărui acțiune se desfășoară tot în jurul unui cadavru, își păstrează suspansul: cei doi studenți implicați în uciderea unui om sunt disperați să ascundă cadavrul și să nu afle nimeni secretul lor). În schimb, aici, nu remarcăm situații sau momente care să creeze suspans.

În concluzie, în ciuda faptului că “The Trouble with Harry” nu este atât de cunoscut ca alte filme ale lui Hitchcock și nu s-a bucurat de un succes foarte mare, consider că este un film care nu trebuie ratat de cei care apreciază filmele celui numit Maestrul Suspansului.

poster “The Trouble with Harry”

[review]

[rwp-review-form id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar