300: Ascensiunea unui Imperiu, războiul se dă pe mare

                Oraculul a prezis: „Sparta va cădea. Elada (Grecia) întreagă va cădea. Pârjolul persan va preface Atena în cenușă. Căci Atena e un măldar de piatră, de lemn, de pânză și praf. Aidoma prafului va fi spulberată de vânt. Numai atenienii rămân, iar soarta lumii atârnă de fiecare silabă de-a lor. Numai atenienii rămân. Doar corăbiile lor solide din lemn îi mai pot salva. Corăbiile din lemn și un val uriaș de sânge de viteji.” 300: Ascensiunea unui Imperiu este continuarea filmului 300. Este incorect să spunem că este continuare. De ce? Acțiunea această peliculă are loc înainte şi după bătălia de la Termopile. Leonidas şi cei 300 de viteji şi-au dat viaţa pentru a unii bărbaţiile şi femeile din întreaga Grecie.

1

                Libertatea tuturor tuturor a fost făurită în vâlvătaia războiului. Regele Darius a fost acela care a încercat să cucerească Grecia în urmă cu 10 ani. Acest război a început, cum începe fiecare război, cu o mare jale: Maratonul… Darius, regele perșilor, neîmpăcat cu libertatea grecilor, a venit în Grecia ca să-i îngenuncheze. A debarcat pe câmpia Maratonului, cu o oaste de 3 ori mai numeroasă decât oastea greacă. În zori, atenienii deznădăjduiți au făcut ceva de neînțeles. AU ATACAT.  Cine a conceput acest plan nebunesc? Un oștean atenian necunoscut, Temistocle. Acesta le-a arătat cum luptă atenienii. Singurul gând al grecilor era la un experiment atenian numit „democrație”. În acest tumult, s-a ivit un prilej și Temistocle a profitat de el. Acest moment avea să-l ridice până în fruntea politicii Atenei. A tras o săgeată și l-a nimerit pe regele Darius. Dar a făcut o singură greșeală. Nu l-a omorât și pe fiul acestuia, Xerxes.

2

                Pe când regele Darius trăgea să moară, toți sfetnicii săi s-au strâns la căpătâiul său. Printre ei se afla și Artemisia, vestita căpătenie a flotei persane. Cruzimea acesteia nu-i era întrecută decât de frumuseața sa. Darius o prețuia foarte mult pe Artemisia, căci ea îi adusese izbândă pe câmpul de luptă. Pe patul de moarte, Darius i-a spus lui Xerxes să nu repete greșelile lui, să-i lase pe greci cu treburile lor, deoarece doar zeii îi pot înfrânge.

3

                Xerxes și-a jelit 7 zile tatăl, iar în a 8-a zi Artemisia i-a strecurat în suflet mlădița nebuniei ce avea să-l cuprindă. Dacă numai zeii îi pot învinge pe greci, atunci Xerxes trebuie să se transforme în rege-zeu. Artemisia a adunat toți preoții, magii și astrologii din Imperiu. Tânărul rege a fost învelit în voaluri cimeriene, scăldate în licori străvechi și a fost trimis să rătăcească în deșert.  Delirând de căldură și sete, regele a ajuns la grota unui pustnic. În acea beznă, Xerxes s-a dăruit întru totul unei pueri malefice și morbide… În momentul în care Xerxes a ieșit la lumină, nu mai avea nimic omenesc. Ochii luceau precum tăciunii aprinși. Era gol, imaculat, spân și mătăsos. Xerxes se renăscuse ca zeu. Când regele-zeu a apărut în fața supușilor săi, Artemisia a fost bucuroasă pentru că urzeala ei prindea contur. Prima declarație a regelui-zeu a fost: „Pentru glorie… Pentru răzbunare… Război.”

4

                După confruntarea de la Termopile, regele Xerxes continuă în forță consolidarea puterii Imperiului Persan, urmărind nemilos expansiunea teritoriului său și dezvoltarea unei armate invincibile. Cu o flota impresionantă condusă de Artemisia, Xerxes va face tot ce-i stă în putință pentru a-l opri pe generalul Temistocle, care dorește unificarea teritoriilor grecești. Regizat de Noam Murro, 300: ascensiunea unu Imperiu, este bazat pe romanul grafic Xerxes, de Frank Miller, și reconstituie bătălia navală de la Salamina dintre perși și greci, din anul 480 înainte de Hristos.

5

                Scenele de lupta sunt foarte elaborate, sângeroase si bine lucrate la nivel vizual, cu adevărat impresionante și filmate cu tehnica slow motion. Fanii Evei Green cu siguranță vor fi încântați s-o vadă într-o scenă de sex sălbatic cu eroul Greciei, Temistocle.

6

                Și acum, să prezentăm actorii și personajele interpretate de aceștia:

Eva Green este Artemisia. Cine este Artemisia? S-a născut grecoaică. Hopliții i-su ucis părinții, au luat-o prizonieră și au profitat de ea. După ce a fost ținută ani de zile în cala unei trireme, a fost aruncată pe țărm și lăsată să moară. Un sol persan (Mai țineți minte? Este solul din 300, căruia Leonidas îi strigă THIS IS SPARTA!) a găsit-o acolo pe jumătate moartă. În acea zi, Artemisia a jurat că se va întoarce în Grecia numai s-o vadă arzând. A primit hrană, veșminte și cea mai de soi instrucție persană. Nimeni nu i se putea opune în lupta cu sabia. Regele Darius a fost impresionat de devotamentul acesteia, iar ea a avansat rapid, reușind să facă parte dintre comandanții acestuia;

artemisia

Sullivan Stapleton este Temistocle, politician și eroul Greciei, care-și dorește exact ca Leonidas: să vadă Grecia unificată;

temistocle

Igal Naor este regele Darius, tatăl lui Xerxes și regele Persiei;

darius

Lena Headey este regina spartană Gorgo;

gorgo

Nu uita sa citesti

Creed III

Related Posts

Rodrigo Santoro se întoarce în rolul regelui nemuritor al Persiei, Xerxes;

xerxes

Callan Mulvey este Scyllias, iar Jack O’Connell este Calisto, fiul lui Scyllias. Calisto nu are dreptul să stea la masă cu ceilalți căliți, doearece este prea mic. Singura lui dorință este să lupte alături de atenieni împotriva perșilor;

Scylliascalisto

Hans Matheson este Aeschylus;

Aeschylus

David Wenhman revine în rolul liderului arcadienilor, Dillios;

dillios

Andrew Tiernan revine în rolul cocoșatului Ephialtes;

Ephialtes

Andrew Pleavin revine în rolul lui Daxos.

daxos

                300: Ascensiunea unui Imperiu face legătura cu prezentul: misterioşi înotători sunt trimişi de Artemisia către flota greacă, fiecare cu un fel de boccea ataşată de umeri. Ajunşi la bordul unei nave greceşti, înotătorii sunt ucişi cu ajutorul unei săgeţi în flăcări, care face bocceaua plină de ţiţei să explodeze distrugând întreaga navă. Pelicula are şi câteva secvenţe cu Temistocle susţinând în agora o alianţă a insulelor greceşti (sau a lumii întregi) împotriva acestui inamic dement şi imprevizibil. Sper doar să nu treacă alți 8 ani până la următoarea continuare.

7

                În continuare, vă invit să urmăriți trailer-ul subtitrat al acestei continuări magnifice:

                300: Ascesiunea unui Imperiu s-a lansat în România la ProVideo în format DVD, blu-ray și blu-ray 3D. Bineînțeles, am achiziționat varianta pe blu-ray 3D (BD3D+BD2D).

300

Cumpără DVD          Cumpără BD          Cumpără BD3D

P.S.: Din păcate, cei de la ProVideo nu lansează filmele Disney 3D. Din păcate pentru cei care achiziționăm filme și le vor 3D la colecție, trebuie să le achiziționeze din vestul Europei cu subtitrare în engleză. Sper ca Guardians of the Galaxy să fie o excepție și să se lanseze și în format 3D.

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise