Adevăratul curaj, ce nu face un copil pentru a răzbuna moartea părintelui său?!

                Adevăratul curaj, titlu original True grit, este un remake după filmul cu acelaşi nume din 1969, cu John Wayne în rolul principal. Din punctul meu de vedere, acest film regizat în 2010 de frații Coen (Joel și Ethan) este chiar mai reușit decât originalul. Scenariul a fost adaptat după romanul True grit, scris de Charles Portis. Filmul nu rupe gura târgului, dar este reușit, scenariul este excelent (filmul nu plictisește deloc) costumele şi împuşcăturile sunt ale epocii respective, distribuţia fiind magică.

 Adevăratul curaj

                Povestea este simplă: o tânără de 14 ani, Mattie Ross, pleacă de acasă iarna ca să răzbune sângele tatălui ei. Un laș, pe nume Tom Chaney, l-a împușcat pe tatăl fetiței, omorându-l și jefuindu-l, luându-i calul și 2 monede de aur. Chaney era un rândaș pe care tatăl fetei îl dusese la Fort Smith să aducă înapoi un grup de ponei mustang pe care-i cumpărase. Dar în oraș Chaney căzuse pradă băuturii și jocurilor de cărți și pierduse toți banii. Îi intrase în cap că fusese înșelat, așa că s-a întors la pensiune să-și ia pușca. Când tatăl lui Mattie a încercat să-l oprească… Chaney l-a împușcat.

 Adevăratul curaj

                În aventura ei, i se alătură unele personaje, are parte de inevitabilii duşmani, dar într-un final, prin neînduplecata lege a talionului, justiţia este înfăptuită. Mattie Ross se remarcă prin perseverenţă, inteligenţă şi… naivitatea specifică unui copil. Tăria de caracter a tinerei iese cu atât mai mult în evidenţă cu cât trebuie să-l strunească pe haoticul Reuben „Rooster” Cogburn , un şerif dur, dar ramolit, ce se îndreaptă spre sfârşitul zilelor ca om al legii. În această aventură, celor 2 li se alătură un ranger texan, LaBoeuf, care respectă întocmai eticheta funcţiei sale. Celelalte pete de culoare sunt Tom Chaney, ucigaşul mult-căutat, şi Lucky Ned Pepper, duşmanul de o viaţă al şerifului Cogburn.

 Adevăratul curaj

 Jeff Bridges este ramolitul șerif Reuben „Rooster” Cogburn. El este angajat pentru 100 de dolari să dea de urma ucigașului Tom Chaney;

 Adevăratul curaj

Hailee Steinfeld este Mattie Ross, o fetiță de 14 ani care e croită să răzbune moartea tatălui său, Frank Ross;

 Adevăratul curaj

Matt Damon este rangerul texan LaBoeuf. Intenția acestuia este să-l aducă pe Tom Chaney în Texas spre a fi judecat pentru uciderea unui alt bărbat decât Frank Ross;

 Adevăratul curaj

Josh Brolin este Tom Chaney, ucigașul mult căutat;

 Adevăratul curaj

Barry Pepper este „Lucky” Ned Pepper, dușmanul de o viață al șerifului Rooster.

 Adevăratul curaj

                 Toți actorii de mai sus fac roluri memorabile. Din păcate, nu pot să mă abțin și trebuie să fac o comparație cu ecranizarea din 1969 care a fost tradusă la noi 100 de dolari pentru șerif:

 1. Comparația între cei 2 actori care dau viață șerifului Rooster

 Adevăratul curaj

Nu uita sa citesti

The Fall Guy

Related Posts

Dacă Wayne dă viață unui șerif Cogburn irascibil, Bridges îl face mai „aşezat”, cu voce guturală, mimică şi gesturi degajate. E mai gânditor decât intempestivul personaj creat cu 40 de ani în urmă de către Wayne. Jeff Bridges dă viaţă unui personaj în genul celor cu care şi-a obişnuit fanii: un erou rătăcitor, dezinvolt, cam lipsit de scrupule şi de regulă imprevizibil.

2. Comparație dintre actrițele care au intepretat-o pe Mattie Ross

 Adevăratul curaj

Eroina Mattie Ross în primul film a fost interpretată de actriţa de televiziune Kim Darby. Era descrisă în notiţele studioului drept o tânără „ageră”. În această variantă, Mattie e intepretată de Hailee Steinfeld. Acțiunea în acest film se desfășoară din perspectiva fetei. Cogburn încetează să mai fie personajul în jurul căruia gravitează toată acţiunea.

3. Comparație între actorii care-l interpretează pe rangerul texan LaBoeuf

 Adevăratul curaj

Glen Campbell face un La Boeuf pisălog şi uşor naiv, Matt Damon mai adaugă nişte nuanţe, făcându-l mai complex. La Boeuf îl vânează şi el pe ucigaşul tatălui lui Mattie, pentru că este pusă o recompensă pe capul lui.

4. Scenele de acțiune

 Adevăratul curaj

Întoarcerea bandei din care face parte cel pe care îl căutau Cogburn şi Mattie se face în plină zi în primul film şi noaptea în cel de acum. Atmosfera creată astfel de frații Coen vă va da fiori pe șira spinării, iar confruntarea dintre şeriful federal şi bandă e memorabilă.

                Adevăratul curaj a primit 10 nominalizări la premiile Oscar pentru: cel mai bun film, cea mai buna imagine, cea mai buna scenografie, cele mai bune costume, cel mai bun sunet, cel mai bun mixaj sonor, cel mai bun actor în rol principal (Jeff Bridges), cea mai bună actriță într-un rol secundar (Hailee Steinfeld), cel mai bun regizor (Ethan Coen) și cel mai bun scenariu scris după un material (Joel Coen).

 Adevăratul curaj

                Așa cum v-am obișnuit vă invit să urmăriți trailer-ul acestui western:

                Adevăratul curaj s-a lansat în România pe DVD și blu-ray.

bd

Cumpără DVD                      Cumpără BD

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise