Albă ca Zăpada și cei 7 pitici, cel mai longeviv lung-metraj Disney

0

                Albă ca Zăpada și cei șapte pitici, titlu original Snow White and the Seven Dwarfs este o animație lansată în 1937 produsă de Walt Disney și regizată de David Dodd Hand. Scenariul e bazat pe povestirea omonimă a fraților Grimm. Este primul film din seria de filme animate Disney și filmul de animație clasică cu cele mai importante încasări din toate timpurile.  Într-o perioadă în care nimeni nu credea că publicul ar putea sta 83 de minute nemişcat pe scaunul de cinema pentru a urmări o animaţie, marele Walt merge împotriva curentului şi lansează acest film  aclamat şi extrem de popular în epocă. Totalul încasărilor s-a ridicat la 416 milioane de dolari în toată lumea, lungmetrajul intrând într-un top 10 al celor mai profitabile filme lansate vreodată, dacă se ia în considerare inflaţia. La anul această animaţie va împlini 80 de ani.

Albă ca Zăpada și cei șapte pitici

                A fost odată ca niciodată o prinţesă micuţă şi frumoasă care se numea Albă ca Zăpada. Mama ei vitregă, îngâmfată şi rea, Regina, se temea că într-o zi frumuseţea Albei ca Zăpada, o va depăşi pe a ei. De aceea o îmbrăca pe micuţa prinţesă în zdrenţe şi o obliga să lucreze ca servitoare. În fiecare zi Regina cea îngâmfată de uita în Oglinda Fermecată și întreba:„Oglindă, oglinjoară, cine-i cea mai frumoasă din țară?” Câtă vreme Oglinda îi răspundea: „Tu ești cea mai frumoasă”, Albă ca Zăpada era ferită de gelozia Reginei celei crude.

Albă ca Zăpada și cei șapte pitici

                Animația începe cu imaginea, mărită progresiv a unui castel gigantic. Ca și în clasicul basm al fraților Grimm, ești imediat introdus în această lume magică și uneori înfricoșătoare. În momentul în care Oglinda îi spunei Reginei malefice că Albă ca Zăpada e cea mai frumoasă, Regina angajeayă un vânător care s-o ucidă și drept dovadă să aducă inima Albei ca Zăpada. Nevoită să fugă să-și salveze viața, prințesa nimerește în pădure la căsuța celor 7 pitici mineri: Doc, Voisoul, Hapciu, Mutulică, Morocănosul, Sfiosul și Somnorosul. Ajunsă aici, ea se adăposește în casa acestora, împrietenindu-se cu ei.

Albă ca Zăpada și cei șapte pitici

                Folosind povestea fraților Grimm ca inspirație vagă (o se explic imediat de ce), Disney a dat mână liberă echipei sale de animatori în exploatarea subiectului, acordându-le multă libertate în realizarea unei creații originale, deschizătoare de drumuri. Animația e plină de emoție iar melodiile nemuritare precum „Whistle why you work” și „Someday my Prince will come” vor face ca această animație clasică să vă rămână în memorie. De ce inspirație vagă?! Pentru că se sare peste centură și piaptăn. Se ajunge direct la mărul otrăvit (cei care au citit povestea știu la ce mă refer).

Albă ca Zăpada și cei șapte pitici

                În 2008 Albă ca Zăpada și cei șapte pitici a fost numită de Intitutul American de Film cea mai reuşită animaţie din istorie şi s-a clasat pe locul 34 în topul celor mai bune filme din toate timpurile. Când am fost mic am vizionat această animaţie pe casetă video (VHS) dar o dată cu aniversarea celor 70 de ani de când a fost lansată în cinematografe, distribuitorul ProVideo a lansat această animaţie în România pe DVD şi Blu-ray. Astfel orice colecţionar se poate bucura de o capodoperă cinematografică nemuritoare la o calitate digitală fără precedent.

Albă ca Zăpada și cei șapte pitici

                Efectele acestei pelicule nu pot fi trecute cu vederea. Nu numai că a consacrat definit studioul Disney ca unul dintre studourile de frunte din lume, dar a şi contribuit la dezvoltarea animaţiei la un nivel la care doar descoperirea animaţiei pe computer a mai putut adăuga ceva în evoluţia acestui gen. Albă ca Zăpada și cei șapte pitici a inspirat zeci de animatori dând naştere unui Imperiu şi rămâne până azi modelul esenţial pentru toate animaţiile.

Albă ca Zăpada și cei șapte pitici

                Cât o privește pe Albă ca Zăpada, ea fost însuflețită de glasul Andrianei Caselotti. Walt Disney se consulta cu tatăl acesteia care era instructor vocal, cu privire la vocea pe care ar trebui să o aibă prințesa cu părul cu abanosul. În momentul în care tânară de 19 ani a început să vorbească, Disney a angajat-o pe loc, fiind fermecat de vocea ei de copil. Prin contractul Disney însă, Adriana Caselotti nu a a mai putut să-și folosească și altfel talentele, așa că întrega sa carieră a reluat rolul Albei ca Zăpada. Dar ce mai contează? A fost prima femeie numită o Legendă Disney.

Albă ca Zăpada și cei șapte pitici

                Albă ca Zăpada și cei șapte pitici a primit o nominalizare la premiile Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră.

                Albă ca Zăpada și cei șapte pitici s-a lansat în România pe DVD și Blu-ray Ediție diamant (BD+DVD).

Albă ca Zăpada și cei șapte pitici

PS: Mi-ar plăcea ca cei de la Diney să transforme și această animație în film. 😉

[review]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar