Atac de ziua națională – numai infractor să nu fii când te urmărește ditamai bestia

1

Idris Elba îmi place de când am văzut Mandela: Long Walk to Freedom. Richard Madden place by default oricărui fan Game of Thrones, că doar unul e regele Nordului, nu?! Când am văzut afișul și am citit câte ceva despre subiect, am zis că un film de acțiune nu strică niciodată, mai ales dacă promite un duo atât de diferit. Așa că am așteptat cu nerăbdare să-l văd la Cinema City Sun Plaza în avanpremieră – nu m-a dezamăgit, din contră! Deși nu debordează scenariul de originalitate, e suficient de bine scris încât să te țină în priză de la început până la sfârșit din două mari motive: ajungi să empatizezi rapid cu hoțomanul de Michael (deși nu afli prea multe despre el), iar tipii răi nu doar că nu se dezvăluie din prima, dar chiar sunt puși pe treabă, nu pe pălăvrăgeală. Aici chiar e vorba de-un Atac de ziua națională!

bd2

Filmul te introduce rapid în acțiune, prezentându-ți în doar câteva minute personajele principale: un agent CIA căruia chiar nu pare să-i pese de părerile celorlalți, el vrea doar să-și facă treaba, și un hoț de buzunare foarte simpatic, care te poate lăsa fără orice obiect mai valoros dacă se apropie de tine. Presimți că vor avea rapid de-a face unul cu altul dar încă aștepți să vezi de ce: prilejul vine rapid când Michael fură de lângă Zoe (Charlotte Le Bon) o poșetă în care se află… o bombă. Nu e spoiler, dacă vă uitați la trailer o să aflați asta rapid (eu vă recomand să nu, mi se pare că prea dă din casă). Luat apoi în vizorul CIA-ului și al serviciilor secrete franceze, Michael trebuie să facă pe dracu-n patru să-și spele păcatele. Și ghiciți cine-l ajută?!

bd5

Relația dintre Briar, agentul dur, care neglijează ordinele ce nu se potrivesc cu propriile idei, cam nepăsător când vine vorba de trăirile altora, și Michael, hoțul șarmant, dar tânăr și neexperimentat, vizibil speriat când vine vorba de alergat pe acoperiș, este foarte simpatică – ei nu se menajează deloc, apar multe scântei care stârnesc râsul publicului, atmosfera devine relaxantă pe alocuri, cu toată amenințarea care plutește deasupra Parisului. Mi-a plăcut că nici nu devin cei mai buni prieteni deodată, nici nu ezită să colaboreze când chiar e nevoie, legătura evoluează natural.

bd1

Povestea se desfășoară și ea într-un ritm destul de rapid, dar fără să-ți dea senzația că e trasă de par – tipii răi sunt mulți și pe unii poate nici n-ai să-i ghicești, iar amenințarea teroristă începe să se transforme de fapt în conspirație în toată regula. Cu ce scop, vei vedea urmărind filmul. Important e că scenariul acordă foarte multă atenție ideii de campanie online și arată cât de ușor pot fi oamenii manipulați de cei care au anumite interese. Isteria de pe Facebook, Twitter și alte rețele de socializare poate fi o forță veritabilă dacă cineva știe în ce direcție să regleze tirul. Accesul la informații e grozav, dar internetul poate fi și o poartă spre cel mai adânc hău în care latră toți, dar nimeni nu mușcă. Până nu apar un lider și măști. Chiar, de ce te-ai încrede în cineva cu mască? (Bine, dacă e super-erou…)

bd3

Iată că Idris Elba este se potrivește și în filme de acțiune, e ditamai matahala care doboară uși cât de des poate, se bate, aleargă, trage cu orice tip de armă, conduce periculos, nu e nimic ce n-ar ști el să facă. Numai elicopter nu i-au dat pe mână. Intră astfel în contrast direct cu Madden, care deși e mai firav (toți sunt în comparație cu Elba), e totuși foarte agil și isteț, compensând latura brutală a agentului cu o finețe specifică hoțului. Prezența feminină a Charlottei Le Bon ai zice că aduce puțină gingășie filmului, dar nu, tipa se scutură rapid de accesele de plâns și vrea și ea să-și repare erorile. Actorii chiar sunt un punct forte al acțiunii, sunt extrem de charismatici și se completează foarte frumos. RO IMAGE 2000 aduce filmul în cinematografe începând cu data de 29 aprilie, nu-l ratați!

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

1
Postează un comentariu

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Daniel Recent comment authors
Daniel
Vizitator

Acest film este lansat pe dvd ? Intreb acest lucru pt ca am vazut de la dv ca este distribiut in Romania de RO IMAGINE 2000 , si stiu ca distribuitor de obicei este EMPIREFILM . Multumesc !