0

            Rain Man este o dramă americană lansată în 1988, regizată de Barry Levinson după un scenariu scris de Barry Morrow şi Ronald Bass. El prezintă povestea unui încrezut şi egoist dealer de maşini, Charlie Babbitt, care descoperă că tatăl său înstrăinat a murit și și-a lăsat moștenire întreaga avere de milioane de dolari celuilalt fiu al său, Raymond, un savant autist de a cărei existență Charlie nu avea cunoștință. Trebuie să recunosc că atunci când l-am văzut prima dată, nu l-am apreciat la adevărata lui valoare. Dar uite că peste ani, omul se mai schimbă. Morrow a creat personajul Raymond după întâlnirea cu Kim Peek, un autist care a trăit în realitate. Rain Man a primit recenzii pozitive la momentul premierei sale, fiind lăudată interpretarea lui Hoffman și inteligența și gradul de sofisticare ale scenariului.

Rain man

            Charlie Babbitt, un dealer auto din Los Angeles, în vârstă de 26 de ani, este în mijlocul unei afaceri de import a patru mașini Lamborghini. Afacerea este amenințată de Agenţia de Protecţie a Mediului, iar în cazul în care Charlie nu poate îndeplini cerințele agenției, el riscă să piardă o sumă importantă de bani. După un subterfugiu rapid cu un angajat, Charlie pleacă într-o excursie de sfârșit de săptămână în Palm Springs, cu prietena sa, Susanna.

Rain man

            Călătoria lui Charlie este anulată ca urmare a veștii că tatăl său înstrăinat, Sanford Babbitt, a murit. Charlie merge la Cincinnati, Ohio, pentru a soluționa problema averii lăsate de tatăl său; el află acolo că un fond mandatar moștenește 3 milioane de dolari, pentru un beneficiar nedenumit, în timp ce tot ceea ce primește el este un clasic Buick Roadmaster decapotabil și mai multe tufe de trandafiri. În cele din urmă, el află că banii sunt direcționați către o instituție de boli mintale, unde este internat fratele său autist, Raymond, de a cărei existență Charlie nu avea anterior cunoștință.

Rain man

            După ce Charlie eşuează în încercarea de a face un târg cu gardianul fratelui său, îl răpeşte de la azilul unde trăieşte cu speranţa de a câştiga jumătate din bani. Într-o aventură de-a lungul ţării , fraţii ajung să se cunoască unul pe celălalt şi între ei se dezvoltă o afecţiune reală.

Rain man

Dustin Hoffman face un rol magistral interpretându-l pe autistul Raymond Babbitt. Aș putea spune că e cel mai bun rol al carierei sale. Dar eforturile sale au meritat, acesta fiind recompensat cu un premiu Oscar și un Glob de Aur pentru cel mai bun actor. Raymond, deși e autist, are o memorie care ar stârni oricui invidia și are abilități excelente când vine vorba de matematică. Problema lui?! Nu pricepe cum vine treaba cu banii;

raymond

Tom Cruise e Charlie Babbitt, un dealer auto din Los Angeles și fratele mai mic al lui Charlie;

charlie

Nu uita sa citesti

Wish

Napoleon

Valeria Golino e Susanna, prietena lui Charlie.

susanna

            Numeroși scriitor și regizori au filtrat scenariul lui Rain man înainte de Barry Levinson. Mulți au crezut că povestea unui comerciant de mașini la mâna a doua care, într-o călătorie prin toată țara, încearcă să devină prietenul fratelui său autist, pentru a pune mâna pe moștenirea de mai multe milioane a acestuia, e pur și simplu prea greu de transpus pe marele ecran. Chiar și vedetele filmului, Dustin Hoffman și Tom Cruise, au arătat scepticism față de rezultatul final atunci când, în timpul filmărilor, au numit filmul „Doi prostănaci într-o mașină”.

Rain man

            Levinson nu s-a speriat de ideea unui film cu o poveste prea puțin spectaculoasă, concentrându-și atenția, în schimb, asupra evoluției interioare a personajelor. Hoffman reușește să sugereze natura autistă a personajului său fără să mizeze excesiv pe ticurile lui nervoase, dar mai impresionant e Tom Cruise, care se ține foarte bine alături de un actor mai experimentat și care interpretează convingător portretul unui om superficial care își descoperă în sfârșit o anumită profunzime sufletească.

Rain man

            Dar uite că eforturile nu au rămas nerăsplătite. La un buget de 25 de milioane de dolari, Rain man a avut un succes neașteptat la box office, încasând 355 de milioane de dolari și o mulțime de premii: 4 premii Oscar (cel mai bun film, cel mai bun actor, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu original), 4 nominalizări la premiile Oscar (cea mai bună imagine, cea mai bună scenografie, cel mai bun montaj, cea mai bună coloană sonoră), 2 premii Globul de Aur (cel mai bun film dramă, cel mai bun actor într-un film din categoria dramă) și 2 nominalizări la Globul de Aur (cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu). Coloana sonoră e compusă de aclamatul Hans Zimmer.

https://www.youtube.com/watch?v=06TLQmJ_DcQ

            Rain man s-a lansat în România pe DVD și blu-ray.

bd

[review]

[rwp-review id=”0″]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata