Sunshine e un thriller SF britanic regizat de Danny Boyle, relizat după un scenariu scris de Alex Garland. Filmul este produs de Andrew Macdonald și a fost lansat în 2007. Imaginea este semnată de Alwin Küchler, iar scenografia de Mark Tildesley. Montajul este realizat de Chris Gill și coloana sonoră este compusă de John Murphy. Costumele sunt create de Suttirat Anne Larlarb. Filmul pornește de la premisa că, peste 50 de ani, adică în 2057, Soarele va înceta să mai strălucească și, prin urmare, nu va mai aproviziona omenirea cu energia necesară vieții. Pentru a împiedica această catastrofă, întreaga comunitate umană își reunește forțele pentru a organiza o misiune spațială care are ca sarcină reaprinderea Soarelui cu ajutorul unei bombe extrem de puternice.
Astrul care asigură viața pe planeta Pământ, Soarele, e pe moarte. Omenirea e amenințată cu distrugerea. În urmă cu 7 ani (2050), a fost trimisă o echipă să reaprindă soarele. Dar a fost distrusă înainte de a ajunge la stea. În urmă cu 16 luni, Robert Capa și 7 membri ai echipajului au lăsat Pământul înghețat într-o iarnă solară. Încărcătura lor era o bombă cu greutatea echivalentă insulei Manhattan. Scopul lor… De a crea o stea în mijlocul unei stele. Dacă numele primei nave dispărute în urmă cu 7 ani a fost ICARUS I, de această dată, nava se numeşte ICARUS II.
8 astronauți erau legați de această bombă. Cei 8 sunt:
Robert Capa (Cillian Murphy) e fizicianul care e răspunzător pentru masiva bombă nucleară;
Mace (Chris Evans) e inginerul echipei;
Cassie (Rose Byrne) e pilotul navei spaţiale Icarus II;
Corazon (Michelle Yeoh) e biologul echipei, care are grijă de „grădina de oxigen”;
Searle (Cliff Curtis) e doctorul şi ofiţerul psiholog al lui Icarus II;
Trey (Benedict Wong) e navigatorul;
Harvey (Troy Garity) e cel reăspunzător cu telecomunicaţiile şi al doilea om la comandă;
Kaneda (Hiroyuki Sanada) e căpitanul navei spaţiale Icarus II;
Pe parcurs apare un nou personaj, Pinbacker (Mark Strong) fost căpitan pe Icarus I. Iar Chipo Chung asigură vocea lui Icarus.
În călătoria lor interstelară, echipajul navei Icarus II captează un semnal de la Icarus I, navă disparută în urmă cu 7 ani, plecată cu aceeaşi misiune. Un accident cumplit are loc şi nava Icarus II ajunge în mare pericol. Membrii echipajului trebuie să lupte nu numai pentru viaţa lor şi pentru a nu-şi pierde minţile, dar şi pentru viitorul întregii omeniri.
Scenaristului Alex Garland i-a venit ideea filmului în 2004, citind un articol dintr-o revistă de ştiinţă americană: „Dintotdeauna mi-am dorit să explorez domeniul călătoriilor spațiale, omul care descoperă lucruri noi în spațiul interstelar și, în același timp, în propriul subconștient. Ceea ce m-a interesat în mod special era situația ipotetică în care salvarea întregii planete ar depinde de un singur om. Aceasta a devenit ideea centrală a filmului”.
Sunshine e un SF cum nu ați mai văzut până acum. Nu tu extratereștri, doar lupta cu noi înșine și dorința noastră de supraviețuire. Superb e Soarele și ceea ce poate face el. Tot ceea ce pot să spun e că ideea a fost superbă.
Realizatorii au dorit ca filmul să fie mai aproape de o misiune spațială decât de o nuvelă SF. Astfel, au luat legătura cu NASA, pentru a discuta cu cât mai mulți astronauți și fizicieni cu putință. Au vizitat un submarin nuclear în Scoția, precum și centrul de antrenament Star City din Moscova, unde sunt antrenați o mulțime de cosmonauți din întreaga lume.
Pentru a-i pregăti pe actori, Boyle a ținut neapărat ca actorii să stea o vreme împreună, într-un cămin studențesc din Londra, pentru a dezvolta acea familiaritate necesară membrilor unui echipaj care călătorește în spațiu. Acesta își motiva decizia: „În film, ei sunt obligați să stea împreună pe navă timp de 16 luni, de aceea am vrut ca echipa să fie pregatită dinainte”.
Nava Icarus II dispune de un scut de protecție uriaș, cu diametrul de 1,4 km, constituit din niște panouri aurii care au rolul de a proteja nava de radiațiile și caldura venite de la Soare. În spatele acestui scut se află impresionanta bombă nucleară, de mărimea Manhattan-ului. Prin comparație cu acestea, spațiul rezervat echipajului este extrem de restrâns. Din păcate, acest SF a fost un eșec la box office.
Țin vă spun că mie nu-mi plac filmele britanice pentru că nu prea se întâmplă nimic. Dar acest SF a fost foarte bine gândit și vă rog, în caz că l-ați ratat, să-l vizionați și să-mi spuneți părerea voastră. Imaginile cu SOARELE merită fiecare secundă pierdută în fața televizorului. Vă las în continuare să vizionați trailer-ul extins al acestui SF:
Sunshine s-a lansat în România pe DVD și blu-ray. Pe blu-ray, Sunshine conține bonusuri.
[review]
[rwp-review id=”0″]