“Rear Window”, un film plin de suspans

0

“Rear Window” (“În spatele ferestrei”) este un thriller regizat de Alfred Hitchcock și lansat în 1954. Este unul din filmele mele preferate și, cu siguranță, unul din cele mai bune filme regizate de maestrul suspansului, Alfred Hitchcock.

Alfred Hitchcock a fost unul din cei mai buni regizori din lume, iar ceea ce a realizat este, cu adevărat, impresionant. Printre cele mai cunoscute filme ale sale sunt “North by Northwest” (1959), “Psycho” (1960) și “The Birds” (1963).

2

“Rear Window” este un thriller plin de suspans, așa cum numai Hitchcock putea să realizeze.

Jeff (James Stewart) este un fotograf profesionist, care a suferit un accident la picior, și, până se vindecă, este nevoit să rămână în apartament, imobilizat într-un scaun cu rotile. Este frecvent vizitat de Lisa (Grace Kelly), iubita sa, și Stella (Thelma Ritter), asistenta medicală. Deși primește vizite, Jeff se plictisește în micul său apartament și găsește un mod inedit de a-și petrece timpul: începe să își spioneze vecinii.

4

Din apartamentul său se poate vedea o curte interioară, iar de la fereastră, cu ajutorul teleobiectivului aparatului foto, Jeff poate să își spioneze vecinii. Fiind vară, toate ferestrele sunt deschise. Vecinii pe care Jeff îi urmărește sunt: compozitorul, tinerii căsătoriți, un cuplu în vârstă și câinele lor, domnul și doamna Thorwald, care se ceartă în permanență, fata bătrână și dansatoarea.

Într-o noapte, un tunet îl trezește și atunci observă comportamentul ciudat al domnului Thorwald și dispariția soției sale. La scurt timp după, prin deducții, Jeff este convins că Thorwald și-a omorât soția în acea noapte. El vorbește cu Lisa și cu Stella, însă acestea cred că doamna Thorwald se află în vacanță.

3

Câinele cuplului în vârstă este găsit mort, iar toți vecinii se află la fereastă, cu excepția lui Thorwald. În acea zi, Lisa se decide să intre în apartamentul lui Thorwald pentru a căuta dovezi, în timp ce Stella și Jeff rămân în apartament.

Lisa descoperă verigheta și lucrurile doamnei Thorwald într-o valiză, iar acest lucru pare extrem de suspect. Îi arată lui Jeff verigheta, care o urmărește cu teleobiectivul aparatului foto, însă domnul Thorwald se întoarce acasă și o găsește pe Lisa în apartament. Mă opresc aici cu povestirea, ceea ce urmează veți descoperi dacă vedeți filmul.

Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult a fost ideea lui Hitchcock de a filma totul din apartamentul lui Jeff, cum se vede viața vecinilor din apartamentul lui. Scena în care Lisa intră în apartamentul lui Thorwald, iar Jeff privește cu frică cum Thorwald se apropie de ușa apartamentului este redată perfect, din punctul meu de vedere. Observăm neputința lui Jeff, imobilizat în apartamentul său, de a ajuta persoana iubită, care se află în pericol.

Filmul s-a bucurat de aprecierea atât a publicului, cât și a criticilor. A primit patru nominalizări la premiile Oscar, cele mai importante fiind cele pentru“Cel mai bun regizor” (Alfred Hitchcock) și “Cel mai bun scenariu” (John Michael Hayes). Mi se pare nedrept că acest film nu a primit măcar un premiu Oscar.

Este, cu siguranță, unul din cele mai bine realizate filme din toate timpurile, un film de colecție, care nu trebuie ratat.

“Rear Window” ne arată că poate să fie periculos să ne spionăm vecinii.

Jeff Lisa

Nu uita sa citesti
Related Posts

Ennio

El buen patrón

James Stewart este Jeff

Jeff este un fotograf nevoit, din cauza unui accident, să rămână în apartament, imobilizat într-un scaun cu rotile. El are o relație cu Lisa, o femeie frumoasă și inteligentă, care îl iubește sincer. Jeff o iubește, însă nu vrea să se căsătorească cu ea, deși este o femeie perfectă, așa cum acesta o numește într-o scenă în care discută cu Stella. Lisa este perfectă, însă poate este mult prea perfectă pentru el. Jeff îi reproșează Lisei că îi lipsește spiritul aventurii, Lisa fiind o femeie rafinată, pasionată de modă. Deși sunt complet diferiți, pe cei doi îi leagă o iubire sinceră și profundă.

Jeff

Jeff este o persoană activă, pasionată de munca sa de fotograf, iar faptul că este nevoit să rămână în apartament, fără să facă nimic, îl afectează. În ciuda vizitelor Lisei și Stellei, el se plictisește și decide să își spioneze vecinii cu ajutorul teleobiectivului aparatului foto. Astfel, Jeff descoperă amănunte despre viața fiecăruia, însă unul din vecini îi atrage atenția. Domnul Thorwald este un bărbat care trăiește alături de soția sa bolnavă. Jeff observă desele certuri ale celor doi, și, totodată, dispariția femeii după o noapte în care este trezit de furtună și îl vede pe Thorwald agitat, având un comportament ciudat.

Grace Kelly este Lisa

Lisa

Lisa este o femeie frumoasă, un model de succes. Îl iubește pe Jeff și îi este mereu alături. Intră în jocul lui Jeff, de-a spionul, și încearcă să-l ajute să descopere o posibilă crimă.

Scenariu – John Michael Hayes

Regie – Alfred Hitchcock (pentru Paramount Pictures)

Distribuție

Jeff . . . . . James Stewart
Lisa Fremont . . . . . Grace Kelly
Thomas J. Doyle . . . . . Wendell Corey
Stella . . . . . Thelma Ritter
Lars Thorwald . . . . . Raymond Burr
Miss Lonely Hearts . . . . . Judith Evelyn
Song Writer . . . . . Ross Bagdasarian
Miss Torso . . . . . Georgine Darcy
Woman on Fire Escape . . . . . Sara Berner
Fire Escape Man . . . . . Frank Cady
Miss Hearing Aid . . . . . Jesslyn Fax
Honeymooner . . . . . Rand Harper
Mrs. Thorwald . . . . . Irene Winston
Newlywed . . . . . Haris Davenport

“Rear Window” (“În spatele ferestrei”) – Trailer

poster

 

[review]

[rwp-review-form id=”0″]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata