Colecția Tom Hanks, două filme de +10

0

                OdeonFilm a lansat în această lună colecția Tom Hanks pe DVD, care conține 2 filme de nota 10: Forrest Gump și Salvați soldatul Ryan. Ambele filme conțin 2 discuri (filmul și bonus).

dvd

„Viața e ca o cutie de ciocolată… nu știi niciodată cu ce te alegi”

Forrest Gump

                Era vara anului 1996, iar regizorul Robert Zemeckis a lansat cel mai nou film al său, Forrest Gump. După un scenariu scris de Eric Roth, care a fost inspirat din romanul cu același nume scris de Winston Groom, acest film a vrăjit americanii, devenind un adevărat hit și a ocupat primul loc timp de zece săptămâni. Forrest Gump a primit:

i) 4 nominalizări la Globul de Aur pentru: cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun actor într-un rol secundar, cea mai bună actriță într-un rol secundar, cel mai bun scenariu;

ii) 7 nominalizări la premiul Oscar pentru: cea mai bună imagine, cea mai bună scenografie, cel mai bun sunet, cel mai bun mixaj sonor, cel mai bun machiaj, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun actor în rol secundar;

ii) 3 Globuri de Aur pentru: cel mai bună dramă, cel mai bun actor în rol principal, cel mai bun regizor;

iv) 6 premii Oscar pentru: cel mai bun film, cel mai bun montaj, cele mai bune efecte vizuale, cel mai bun actor, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu scris după un material.

Forrest Gump

                Filmul începe cu o pană căzând la piciorul lui Forrest în timp ce-și așteaptă prietena din copilărie, Jenny. Forrest o ia și o pune în geanta sa. Așezat pe o bancă așteptând autobuzul, Forrest, pe parcursul filmului, își povestește viața care este aidoma penei luate de vânt. Ascultătorii se schimbă, unii vin, alții pleacă. După încheierea povestirii, în ultima parte a filmului, ne întoarcem în prezent.

Forrest Gump

Tom Hanks îi dă viață idotului savant cu un IQ de 75, pe nume Forrest Gump. Crescut de o mamă (Sally Field) care încercase să-i corecteze mersul cu niște atele, dar nu se străduise să-i îndrepte mintea („idiotul e idiot” era motto-ul ei), Forrest a ajuns să treacă în mod direct prin cele mai faimoase evenimente ale istoriei americane ale secolului XX. Povestea sa începe în ziua în care descoperă că poate alerga, în timp ce încerca să scape de niște colegi agresivi, după care își folosește talentul pentru a deveni o vedetă a fotbalului american („Fugi Forrest, fugi” e motto-ul acestui film). În următoarele 3 decenii acest „idiot” îi întâlnește pe Elvis Presley, George Wallace, John F. Kennedy, Lydon Johnson, Richard Nixon, John Lennon, devine erou al războiului din Vietnam (salvează viața superiorului său Dan) și apoi magnat al comerțului cu crevete. În tot acest timp visează fie împreună cu iubirea vieții sale, Jenny;

Forrest Gump

Robin Wright îi dă viață lui Jenny, prietenă din copilărie cu Forrest. E o victimă a abuzului sexual în copilărie fiind maltrată de tatăl său văduv. Duce o viață auto-distructivă, va face parte din mișcarea hippie din anii ’60 și a culturii de droguri 1970/1980;

jenny

Gary Sinise îi dă viață locotenentului Dan Taylor, liderul de pluton al lui Forrest și Bubba (Mykelti Williamson) în timpul războiului din Vietnam și ale cărui rude au murit în fiecare război american. Acesta e sigur că destinul e același ca al rudelor sale, doar că Forrest are o altă părere.

dan

                Povestea de dragoste dintre Forrest și Jenny e foarte atipică. El o iubește din tot sufletul, dar ea pare să revină la el doar când are nevoie de ajutor, de aceea nu am prea simpatizat-o. Forrest Gump e unul din filmele care trebuie avute la colecția de filme originale pentru că e povestea emoționantă a unui om onest şi inocent care nu are nicio problemă că are un IQ de idiot.

Forrest Gump

                La premiera filmului nu toți criticii au dat recenzii pozitive. Unul dintre cei mai iubiți şi respectați critici americani, Roger Ebert, a scris: „Nu am mai văzut pe cineva ca Forrest Gump într-un film şi nu am mai văzut un film care să semene cât de cât cu Forrest Gump. Orice încercare de a-l descrie îl va face să pară mai convențional decât este, dar să încerc totuși. Este o comedie, cred. Sau poate o dramă. Sau un vis. Scenariul lui Eric Roth are complexitatea ficțiunii moderne… Interpretarea este un echilibru cutremurător între comedie şi tristețe, într-o poveste bogată în râsete în hohote şi adevăruri tăcute. Ce film MAGIC.”

Forrest Gump

                Banca de pe care Forrest își spune povestea a devenit un loc de pelerinaj în orașul Savannah din statul Georgia. Pentru a o proteja, primăria orașului a ales să o expună în muzeul de istorie din oraș. Dacă nu v-am convins cu această scurtă recenzie, poate vă convinge trailer-ul acestui film.

„În ultima invazie din ultimul război, cel mai mare pericol pentru 8 oameni… a fost să salveze unul singur”

Salvaţi soldatul Ryan

                Salvați soldatul Ryan e un film epic de război lansat în 1998. E regizat de Steven Spielberg, după un scenariu scris de Robert Rodat. Acțiunea filmului are loc în timpul și după Debarcarea din Normandia din cel de-al Doilea Război Mondial. Salvați soldatul Ryan a primit:

i) 4 nominalizări la Globul de Aur pentru: cea mai bun film, cea mai bună realizare cinematografică, cea mai bună editare de film, cel mai bun actor în rol principal;

ii) 3 nominalizări la premiul Oscar pentru: cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun actor în rol principal, cel mai bun scenariu;

iii) 2 Globuri de Aur pentru: cel mai bun sunet, cea mai bună realizare pentru efecte speciale;

iv) 2 premii Oscar pentru: cel mai bun film, cel mai bun regizor.

Salvaţi soldatul Ryan

                De la primele filme, Steven Spielberg a demonstrat că producțiile sale au succes (vezi Fălci (1975), Întâlnire de gradul trei (1977)). Dorindu-și respectul criticilor, Spielberg a știut întotdeauna că filmele sale trebuie să fie mai mature, nu doar o formă de distracție. Și-a lărgit orizontul cu filme precum Culoarea purpurie (1985), Imperiul soarelui (1987), dar a dat lovitura cu Lista lui Schindler (1993) cu care i-a satisfăcut și pe spectatori, dar și pe critici.

Salvaţi soldatul Ryan

                În schimb, Salvați soldatul Ryan a introdus ceva nou în vocabularul regizorului: o intensitate violentă, viscerală. Scena inițială de luptă din acest film e nemiloasă. Abia debarcați pe țărmul Normandiei, tinerii militari americani sunt decimați de rafalele mitralierelor, cărora căștile de protecție nu le fac față. Și acesta e doar începutul… Soldații sunt aruncați în aer în bucăți. Părți ale corpului zboară prin aer și se răspândesc peste tot. Marea capătă culoarea roșie. În acest INFERN, căpitanul John H Miller (Tom Hanks), are misiunea de a-l salva și a-l aduce acasă în siguranță pe soldatul dispărut în misiune, James Francis Ryan (Matt Damon). Ordinul vine de la generalul George Marshall, deoarece în timpul invaziei, 3 dintre frații lui Ryan mor, iar James e singurul care mai rămâne în viață.

Salvaţi soldatul Ryan

                În acest film, Spielberg „nu face prizonieri”. Filmul începe și se încheie într-un spirit de pură manipulare emoțională. Un mare aport îl aduce și compozitorul John Williams, a cărui coloană sonoră va exploata cele mai lacrimogene impulsuri. Aceleași tehnici pe care regizorul le-a folosit în descrierea ororii războiului de la început sunt folosite apoi pentru a insufla forță mult mai tradiționalului conflict dintre bine și rău.

Salvaţi soldatul Ryan

                Eroii pozitivi și negativi transformă mesajul antirăzboinic în ceva mai provocator. Spielberg spunea: „Războiul e un IAD, mai puțin atunci când câștigi, pentru că victoria e până la urmă cea care-ți acordă dreptul de a dicta regulile morale”. Din distribuție mai fac parte: Bryan Cranston, Edward Burns, Tom Sizemore, Vin Diesel, Giovanni Ribsi, Paul Giamatti şi Nathan Fillion.

Salvaţi soldatul Ryan

                Uitându-se peste câmpurile de morminte, un soldat își întreabă soția: „Am fost un om bun?” E un mod de a-și da seama dacă a meritat sau dacă toate acele crime au fost justificate. Cu siguranță această întrebare îi macină pe toți cei care au supraviețuit după acest conflict și care au fost martorii pierderilor din acest război.

Salvaţi soldatul Ryan

                Richard Schickel de la revista TIME are doar cuvinte de laudă: „Recreând momentul zilei Z, debarcarea aliaților pe plaja Omaha, filmările în stil camera în mână ale lui Spielberg aruncă spectatorul într-un vulnerabil vârtej, iar montajul superb creează fragmente disparate, un adevărat mozaic al terorii, concentrat într-o singură perspectivă. Salvați soldatul Ryan conține una dintre cele mai convingătoare scene de luptă făcute vreodată, detaliată la un nivel fanatic și cu o acțiune puternic comprimată (toată acea panică susținută într-un singur moment durează peste 20 de minute captivante)”.

Salvaţi soldatul Ryan

                Mai multe detalii vă las să le aflați de pe discul cu bonusuri. În continuare vă las să savurați trailer-ul celui mai spectaculos film de război făcut vreodată:

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Postează un comentariu

avatar