Cowboys și extratereștrii, un western cum n-ați mai văzut

                Cowboys și extratereștri este un film regizat de Jon Favreau, regizorul primelor 2 filme MARVEL Iron man. De scenariu s-au ocupat Damon Lindelof, Alex Kurtzman și Roberto Orci. Scenariul Cowboys și extratereștri se bazează pe romanul grafic publicat de Platinum Studios, Cowboys & Aliens, de Scott Mitchell Rosenberg. Realizatorii producției demonstrează că se poate face un film bun și cu subiecte mai puțin bune, precum acesta cu cowboy și extraterești. Regizorul Favreau reușește să echilibreze cele două stiluri cinematografice, western-ul și SF-ul, care se îmbină la fix, într-o poveste relativ interesantă, dar cu personaje bine construite, regizorul reușind să facă un film distractiv.

1

                Acțiunea are loc în New Mexico, în secolul XIX. Un străin, Jake, fără nicio amintire despre trecutul său, ajunge în orașul Absolution, situat în deșert. Singurul indiciu despre viața sa este un dispozitiv misterios pe care îl are pe mâna stângă. Încercând să afle mai multe despre trecut, Jake va descoperi că oamenii legii din oraș au pus recompensă pe capul lui pentru furt și crimă.

2

                Însă, în acest oraș, nimeni nu mișcă fără acordul colonelului Dolarhyde. Dar în momentul în care extratereștrii vor invada orașul, Jake devine singura lor speranță, mai ales că dispozitivul ciudat pe care îl are la încheietură ucide misterioasele creaturi. Localnicii sunt răpiți de „demoni” care intenționează să preia controlul asupra acestor teritorii și să-i transforme pe oameni în sclavi, iar cowboys și indienii trebuie să lase deoparte conflictele dintre ei și să-și unească forțele împotriva unui dușman comun. Dar de unde provine cătuşa şi cum a ajuns ea în posesia cowboy-ului? Răspunsurile nu vă vor dezamăgi.

3

                Deşi povestea pare a fi una SF, totuşi se pare că are la bază unele istorii reale despre prezenţa unor OZN-uri în secolul al XIX-lea. Au fost menționate 2 astfel de cazuri:

                1. În anul 1864, în Rocky Mountains, s-a raportat prăbuşirea unui OZN. Conform a doi investigatori, Torres şi LeMay, care au examinat locul prăbuşirii, s-a constatat că obiectul era extrem de neobişnuit, nefiind un meteorit căzut, dar având compartimente în care se găseau inscripţionate hieroglife asemănătoare celor din Egipt.

4

                2. În anul 1897, în Texas, Aurora, a avut loc un faimos incident UFO în care un obiect zburător ciudat s-a lovit de o veche moară şi s-a sfărâmat în bucăţi. Locuitorii micului oraş au recuperat trupul pilotului, care se pare că n-ar fi fost de origine terestră şi care a fost înmormântat creştineşte în cimitirul oraşului. Mulţi oameni cred că până şi în zilele noastre rămăşiţele extraterestrului se află în mijlocul copacilor din cimitirul din Aurora.

5

                Pentru ca treaba să fie bine făcută, Favreau și-a asigurat o distribuție solidă:

Daniel Graig este Jake Lonergan, un nelegiuit amnezic;

jake

Harrison Ford este colonelul Woodrow Dolarhyde, proprietarul unei turme de bovine;

woodrow

Olivia Wilde este Ella Swenson, o călătoare misterioasă care i se alătură lui Lonergan;

Ella Swenson

Sam Rockwell este Doc, proprietarul localului din Absolution;

doc

Paul Dano este Percy Dolarhyde, fiul lui Woodrow, care intră numai în belele;

Nu uita sa citesti

Wish

Napoleon

Percy Dolarhyde

Clancy Brown este Meacham, preotul și doctorul orașului;

clancy brown

Keith Carradine este șeriful John Taggart;

john taggart

Noah Ringer este Emmet Taggart, nepotul lui John;

emmet

Adam Beach este Nat Colorado, un indian al cărui rol este să aibă grijă ca Percy să nu aibă probleme;

nat colorado

Abigail Spencer este Alice, iubita lui Jake, care a fost ucisă de extratereștri.

alice

                Să îi aduci împreună pe actorii care au dat viață lui Indiana Jones și James Bond părea ceva de domeniul SF, dar iată că Favreau a reușit imposibilul. Daniel Craig şi Harrison Ford fac o echipă imbatabilă, cei doi actori demonstrând ca pot juca roluri foarte diferite faţă de rolurile cu care ne-au obişnuit. Punctele tari ale acestui film sunt efectele speciale şi cei doi actori.

6

                Amuzant este motivul pentru care extratereștrii au invadat Pământul. Dacă în Oblivion și Battleship ne-au invadat pentru apă, de această dată ne-au invadat pentru alte resurse naturale: aurul. Cowboys și extratereștri este un film atat de distractiv, încât nici nu te mai întrebi cum reuşesc nişte cowboy şi indieni să ucidă cu săgeţi şi suliţe nişte extratereştri mult mai avansaţi. Ca o concluzie, Cowboys și extratereștri este un film care merită revăzut. Cu siguranţă este o peliculă pentru fanii genului.

7

                În continuare, vă invit să urmăriţi trailer-ul acestui western SF subtitrat în limba română:

                Cowboys și extratereștri s-a lansat şi în România pe DVD şi blu-ray.

BD

 

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise