Am văzut prima dată Robocop pe 7 februarie 2014 la CinemaCity Timișoara. De atunci tot aștept să apară pe blu-ray, ca să-l revăd. Din păcate, nici până în ziua de azi acest film nu s-a editat în România. Am fost la greci 10 zile și ghici? Robocop a apărut la ei pe blu-ray cu subtitrare în limba română. Bineînțeles nu m-am putut abține și mi l-am cumpărat. Doar ieri l-am revăzut de 2 ori. Ce am de spus? Robocop este demențial, un remake care nu a fost 3D și a fost mai bun decât originalul. E adevărat, în China s-a lansat 3D, dar este singura țară din lume în care s-a întâmplat acest lucru. Conversia s-a făcut pentru chinezi, pentru că ei sunt înnebuniți după 3D. Am văzut și variantele mai vechi din Robocop. Din cele 3, doar primul e bun. În 1990, când am văzut originalul, aveam 9 ani. Pe vremea lui Nicolae Ceaușeascu nu ajungeau filmele americane prea repede în cinematografe. Cei care s-au născut în vremea comunismului cu siguranță știu că am dreptate.
Într-un viitor apropiat, în anul 2028, lumea este globalizată. Cum ne-am obișnuit, Statele Unite duc războaie în ţări sărace din Orient, iar fabricile s-au mutat în China. Dronele lor câştigă războaiele americane pe tot Globul, iar acum vor să aducă această tehnologie pe frontul de acasă. Acțiunea are loc în Detroit, unde Alex Murphy este un soţ iubitor, un bun tată şi un bun poliţist, care face tot ce-i stă în putinţă să stăvilească valul de infracţiuni şi corupţie din Detroit. Alex ajunge victima unui atac violent cu bombă, suferind traumatisme grave. Soluția salvatoare pentru el și familia sa vine din partea lui Raymond Sellars, directorul companiei OmniCorp – lider în tehnologia robotică. Acesta este în stare să forțeze limitele legii și să se joace cu destinul oamenilor ca un Dumnezeu, doar pentru bani. Raymond îi propune Clarei, soția lui Alex, să-l „reconstruiască” pe acesta într-un robot hibrid, numit ROBOCOP. De această dată, se pune foarte mult accentul pe relația om-mașină.
Doctorul Norton este un biet pion în mâna lui Sellars, nevoit să își compromită conștiința pentru progresul științei și binele omenirii. Cu toate astea, tot omul de știință este cel care îl ajută pe noul său prieten și totodată creația sa de preț, ofițerul Alex Murphy, să supraviețuiască și să taie răul de la rădăcină. Sellars o sa se convingă că nu poate ucide umanitatea și sentimentele oamenilor, pentru că acestea sunt cel mai de preț avut.
Distribuția? Este STELARĂ:
Joel Kinnaman este Alex Murphy, un polițist care este rănit într-o explozie și este transformat în Robocop;
Gary Oldman este Dr Dennett Norton, un cercetător care face parte din corporația OmniCorp. Doctorul Dennett Norton (Gary Oldman), care se ocupă de Alex, izbucnește la un moment dat în fața cerințelor neomenești ale celor de la OmniCorp: „Elementul uman va fi întotdeauna prezent. Compasiunea, teama, instinctul se vor interfera întotdeauna în sistem.”;
Michael Keaton este Raymond Sellars, directorul corporației OmniCorp. El este părintele războiului contemporan, salvând vieți cu robotica;
Samuel L. Jackson este Patrick „Pat” Novak, gazda emisunii „Novak Element” și un susținător al roboților. Acesta are un discurs fascinant: „Dacă v-aș spune că și cel mai rău famat cartier din America poate deveni unul sigur? Și dacă v-aș spune că asta s-ar putea realiza fără să riscăm viața niciunui ofițer de poliție? De unde știu asta? Pentru că se întâmplă chiar acum. În fiecare țară a lumii, în afară de asta. E minuat să vedem roboți americani care aduc pacea peste hotare. De ce nu le putem folosi la noi acasă? De ce America e atât de robofobică?”
Zach Grenier este senatorul Hubert Dreyfuss, un bărbat înrădăcinat în trecut, a cărui lege interzice folosirea de androizi pe teritoriul American. Oamenii sunt de acord cu legea lui Dreyfuss pentru că nu au trăit experiența acestei tehnologii și se tem de ceea ce nu înțeleg;
Abbie Cornish este Clara Murphy, soția lui Alex;
Jackie Earle Haley este Rick Mattox, cel care se ocupă de controlul dronelor, un tactician militar expert;
Michael K. Williams este Jack Lewis, partenerul lui Alex;
Jay Baruchel este Tom Pope, cel care se ocupă cu campania de marketing pentru corporația OmniCorp;
John Paul Ruttan este David Murphy, fiul lui Alex și al Clarei;
Patrick Garrow este Antoine Vallon, suspectul principal în atentatul cu bombă;
Marianne Jean-Baptiste este Karen Dean, șeful poliției din Detroit.
Designerul de producție Martin Whist recunoaște că s-a ocupat de toate, de la mașini la motociclete și de la costume la arme, concepându-le astfel încât să aibă un aspect cool, futurist, dar să-și păstreze verosimilitatea. Când a creat roboții, el a lucrat îndeaproape cu echipa de efecte vizuale speciale, modificând designul la nevoie, pentru a se încadra în legile fizicii din lumea reală. Cu toate acestea, recunoaște el, „se pare că orice idee am avut referitor la ce ar putea face RoboCop, cineva o cercetează deja, într-un laborator”.
Este de admirat scenariul. Povestea curge frumos și prezintă acțiunea din toate perspectivele: umană, corporatistă și politică. Robocop ne prezintă omul fără conștiință și robotul uman, într-un scenariu asemănător cu realitatea.
Primul Robocop a surprins prin scenele sângeroase. Varianta lui Padilha nu este atât de sângeroasă, dar impresionantă când vine vorba de atenția la detaliile din laboratorul în care este conceput Robocop. Vă va bântui scena în care Murphy privește într-o oglindă la ce a mai rămas din el, fără armură. Cei care se plâng că Robocop 2014 nu seamănă deloc cu Robocop 1987, au dreptate, dar nici Batman Begins, The Dark knight sau The Dark knight rises nu seamănă cu Batman, Batman returns, Batman forever sau Batman & Robin. Și care serie e mai bună, originalul sau remake-ul?
Costumul lui Robocop arată bestial în versiunea neagră. La fel și motorul lui. Eu unul abia aștept continuarea. Sper să se realizeze, pentru că la un buget de 130 milioane dolari, Robocop a avut încasări de 58, 6 milioane dolari în SUA, dar a avut 242 milioane dolari încasări în toată lumea. Voi ați vrea o continuare la acest film?
În continuare, vă invit să urmăriți trailer-ul Robocop:
[review]
[rwp-review id=”0″]
Cmentariile sunt închise