Beowulf, omenirea are nevoie de un erou

                Beowulf este o animație lansată în 2007 și regizată de Robert Zemeckis. Scenariul scris de Neil Gaiman și Roger Avary a fost inspirat din poemul epic cu același nume. Citat drept unul dintre cele mai importante și mai vechi poeme epice ale literaturii engleze, Beowulf este cronica faptelor de vitejie ale unui erou scandinav care îi salvează pe danezi de teribilul monstru Grendel. Poemul descrie faptele eroice ale eroului Beowulf în lupta sa împotriva monștrilor. Unele pesonalități menționate în poem au referințe istorice (Hrothgar) și sunt menționate în surse scandinave timpurii ca Gesta Danorum. Evenimentele și personalitățile descrise în lucrare datează o perioadă de 200 de ani începând cu anul 450 și se petrec pe teritoriul Danemarcei.

Beowulf

                Acțiunea filmului are loc în anul 507 după Hristos, în Danemarca. Beowulf este un războinic viteaz legendar din Götaland care călătorește în Danemarca alături de trupa sa de soldați, din care face parte și cel mai bun prieten al său, Wiglaf, ca răspuns la apelul regelui Hrothgar, care are nevoie de un erou pentru a omorî un monstru pe nume Grendel, o creatură desfigurată și hidoasă asemănătoare cu un troll și cu puteri supraomenești, care atacă sala miedului a lui Hrothgar, Heorot, ori de câte ori danezii organizează acolo o serbare. După ultimul atac al lui Grendel, regele Hrothgar a fost nevoit să închidă sala.

Beowulf

                Deși la început Grendel se arată mai puternic decât toți demonii, Beowulf reușește în cele din urmă să-l învingă într-o luptă în care doar unul dintre ei poate supraviețui. Devastată de dispariția fiului ei, mama lui Grendel caută cu disperare răzbunarea și îl aduce pe Beowulf în fața celei mai grele încercări a vieții lui, aceea de a-l doborî pe cel mai puternic dintre dragoni. Lupta care a urmat a rămas peste veacuri imortalizată în epopeea care a consacrat numele lui Beowulf. Membrii distribuției din Beowulf au fost filmați pe scenă, imaginile lor fiind modificate pe ecran prin folosirea sistemului imaginilor generate pe calculator, dar omologii lor animați seamănă mult cu ei înșiși.

Beowulf

                Beowulf e portretizat de Ray Winstone. El e eroul care l-a provocat pe Brecca cel Mare la întrecerea de înot pe mare, dar a fost învins. Dar din ce cauză?! Au înotat timp de 5 zile umăr la umăr, păstrându-şi forţele pentru final. Dar a avut loc o furtună şi a trebuit să se lupte cu monştri de mare. Iniţial a doborât 3, dar în noua poveste 3 au devenit 9; 🙂

Beowulf

Crispin Glover îi dă viaţă Lui Grendel, monstrul care nu suportă zgomotul;

grendel

Angelina Jolie o portretizează pe mama lui Grendel;

grendel's mom

Anthony Hopkins e regele Hrothgar, care promite pentru uciderea lui Grendel jumătate din avuţia regatului;

Hrothgar

John Malkovich îl portretizează pe Unferth, mâna dreaptă a regelui;

Unfeth

Brendan Gleeson e Wiglaf, locotenentul lui Beowulf;

Wiglaf

Iar Robin Wright Penn o portretizează pe regina Wealthow.

Wealtheow

                După cum spuneam și în introducere, Beowulf este cel mai vechi poem epic din literatura engleză. Deși ecranizarea lui Robert Zemeckis conține multe dintre temele și personajele poemului: monștri și eroi, eternul conflict între bine și rău, acest Beowulf nu este cu siguranță cel din poemul epic studiat la școală. Zemeckis chiar spunea: „Ca să fiu cinstit, poemul original nu m-a atras niciodată. Mi-amintesc că a trebuit să-l citesc în școală și nu am înțeles nimic, pentru că era în engleza veche. Era una dintre temele acelea imposibile. Nici nu m-am mai gândit la el după asta, considerând că subiectul nu ar putea deveni o poveste tentantă.”

Beowulf

                Dar când a citit scenariul scris de Neil Gaiman si Roger Avary, a fost imediat captivat. Nu-și explica de ce scenariul putea să fie așa de fascinant în timp ce poemul era îngrozitor de plictisitor. Ecplicația a venit chiar de la scenariști: „Poemul a fost scris cândva între secolele VII și XII, dar epopeea a circulat mult înainte de această perioadă. Singurii oameni care știau să scrie în perioada aceea erau călugării. Putem să credem că multe din cele scrise au fost create de ei.” Ei au citit printre rânduri, punându-și întrebări în legătură cu golurile povestirii și au făcut adăugiri. Scenariștii au menținut esența poemului, dar l-au făcut mai accesibil pentru publicul modern.

Beowulf

                Scenograful Jack Rapke a adăugat: „Ceea ce este extrem de atrăgător în legenda lui Beowulf este faptul că este plină de acțiune, aventură și mitologie, că este populată de monștri și creaturi seducătoare, care cu siguranță există, cel puțin în subconștientul nostru, din timpuri străvechi”. Totuși, adaptarea poemului Beowulf  pentru ecran s-a dovedit a fi pentru realizatori o experiență lungă și stranie.

Beowulf

                3D-ul e extraordinar. La fel cum e și la Expresul polar. Se vede că e mâna lui Zemeckis la mijloc. Din păcate, niciuna din cele 2 animații nu a fost lansată în format 3D în România.

                În România, Beowulf s-a lansat doar pe DVD și Blu-ray. Pentru cei care vor animația în format 3D fără subtitrare în română trebuie să o achiziționeze din țări străine. 🙁

bd

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.

Cmentariile sunt închise