“Borg vs McEnroe”, un thriller de cinci seturi

"Borg vs. McEnroe: Înfruntarea secolului" - din 29 septembrie 2017 la cinema

0

“Borg vs McEnroe” este un film biografic regizat de Janus Metz după un scenariu scris de Ronnie Sandahl.

Din distribuție fac parte: Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf, Stellan Skarsgård, Tuva Novotny și Robert Emms.

Am văzut “Borg vs McEnroe” în avanpremieră marţi, la Grand Cinema Băneasa. Tenisul a fost mereu sportul meu preferat, iar, în fiecare an, urmăresc rezultatele de la cele patru turnee de Grand Slam şi o parte din meciuri, în funcţie de ce timp liber am în perioada respectivă. În opinia mea, tenisul este un sport deosebit, care atrage atenţia şi admiraţia spectatorilor prin farmecul său aparte, prin stilul de joc şi eleganţă. Există trei probe în tenis: simplu, dublu şi dublu mixt. Deseori, tenisul este privit mai mult ca un sport individual decât pe echipă, poate, de aceea proba de simplu este cea mai populară din cele trei. Cu toate acestea, consider că proba de dublu este la fel de spectaculoasă ca cea de simplu şi merită să mergeţi sau să vedeţi la televizor meciuri de dublu, iar la Grand Slam veţi avea ocazia să vedeţi şi proba de dublu mixt.

În tenis, turneele de Grand Slam (Australian Open, French Open, Wimbledon şi US Open) sunt cele mai importante. Orice jucător profesionist de tenis visează să câştige într-o zi un trofeu de Grand Slam, de aceea, de-a lungul timpului, am avut parte de multe finale epice, cum este cazul celei dintre Borg şi McEnroe din 1980.

Acţiunea din filmul “Borg vs McEnroe” se axează pe turneul de la Wimbledon din 1980, când Björn Borg (Sverrir Gudnason) are şansa de a câştiga al cincilea Wimbledon consecutiv. În calea acestei reuşite istorice, stă nimeni altul decât John McEnroe, un puşti talentat, însă cu un comportament total nepotrivit.

Pelicula ne arată stările prin care trec cei doi mari campioni, iar cu ajutorul flashbackurilor observăm că drumul lor spre succes a fost presărat cu numeroase obstacole pe care au putut, mai mult sau mai puţin, să le depăşească. Tenisul este un sport greu, dur. Odată ajuns pe teren, jucătorul este singur. El joacă, el ia deciziile, el pierde sau câştigă meciul. Sportul individual poate că, în anumite privinţe, este mai dur decât unul de echipă. În multe cazuri, chiar dacă un jucător prinde o zi proastă, echipa câştigă meciul şi, implicit, şi numele acelui jucător este trecut în rândul celor al învingătorilor. În schimb, când vine vorba de un sport individual, jucătorul nu se bazează pe teren pe sprijinul echipei, totul depinde de el.

Nu uita sa citesti

After Ever Happy

Related Posts

Nu pot să nu remarc cât de bine se descurcă, pe de o parte, Sverrir Gudnason în rolul lui Borg, un jucător tăcut care nu îşi arată sentimentele în public, şi, pe de altă parte, Shia LaBeouf ca John McEnroe, opusul suedezului, un jucător care nu se abţine de la înjurături, care se ceartă cu arbitrul, cu spectatorii sau cu oricine stă în calea sa. Temperamente diferite, filmul ne arată că cei doi sunt mai asemănători decât am fi crezut.

Regizorul suedez Janus Metz alege să sublinieze momente pe care le consideră importante din poveştile de viaţă ale celor doi tenismeni, astfel vedem cum temperamentele lor afectează performanţa din timpul meciurilor. De asemenea, putem simţi presiunea momentului. “Nimeni nu îşi va aminti cele patru titluri, ci doar că nu am câştigat al cincilea trofeu consecutiv”, spune Borg într-una din scenele din peliculă. Şi are dreptate. Deseori, un eşec parcă şterge cu buretele toate reuşitele dobândite până la acel moment. Presiunea, emoţiile, dorinţa de a câştiga, toate pot reprezenta un impediment, chiar şi pentru un sportiv ca Borg, considerat la acea vreme, o maşinărie, o maşină de tenis, căci îşi ascundea cu succes trăirile, nu se exterioza.

Janus Metz îşi numeşte filmul “o disertaţie despre două tipuri foarte diferite de eroi”. McEnroe nu era capabil şi, poate, nici nu îşi dorea să îşi ascundă sentimentele atunci când se afla pe teren, în schimb Borg era modelul tuturor copiilor, fiind admirat de orice fan al sportului alb. Totuşi, aşa cum am zis deja, aparent diferiţi, în realitate, erau asemănători, căci fiecare jucător are atât o latură pozitivă, cât şi una negativă.

Distribuit de Ro Image 2000, “Borg vs McEnroe” ajunge în cinematografe vineri, 29 septembrie 2017. Vizionare plăcută!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata