Cei 4 fantastici – riscant, din păcate necâștigător

Pe 7 august, Fantastic Four, o nouă versiune despre cei 4 eroi pe care fanii au început să-i îndrăgească din benzile desenate Marvel, va apărea pe marele ecrane din România. Am văzut filmul aseară și eram destul de entuziasmată de trailer, dar la final am rămas dezamăgită. Deși povestea era promițătoare și riscurile asumate cu personajele păreau să le dea dreptate scenariștilor, s-a insistat mult prea mult pe intrigă și desfășurarea acțiunii, pentru ca punctul culminant și deznodământul să fie rezolvate la mântuială în ultimele 10-15 minute.

47

Personal, îmi plac inovațiile, dacă noul context creat este măcar la fel de credibil ca anteriorul. De aceea îmi plac mult ecranizările, pot vedea puncte noi de vedere. Iar în noul film regizat de Josh Trank, povestea originală e foarte schimbată: avem de-a face cu 4 tineri talentați, care lucrează împreună pentru a sparge barierele călătoriei în spațiu. Ei vor să creeze o mașinărie care să-i teleporteze într-o altă dimensiune și înapoi, dar scurtul lor sejur îi afectează mai mult decât și-ar fi dorit.

46

Să o luăm de la început: Reed Richards, un puștiulică ochelarist, își prezintă proiectul în fața clasei: acela de a crea un dispozitiv care să-l teleporteze pe o altă planetă. Pe românește, profesorul îi dă cu flit, iar colegii îl iau în râs. Mai puțin Ben, un alt puști care ia bătaie de la fratele mai mare. Deși mai puțin priceput în materie de știință (cei doi sunt echipa perfectă, unul cu mușchii, celălalt cu creierul), Ben îi este alături lui Reed până când, după câțiva ani, dr. Storm îi vede pe cei doi la un târg de știință și-l recrutează pe Reed în echipa sa de cercetători de la Institutul Baxter.

55

Ben e lăsat pe dinafară (pentru moment), iar Reed, alături de Susan și Johnny (copiii lui Storm) + Victor von Doom (Toby Kebbell) încep să lucreze la o versiune mai mare și mai puternică a proiectului lui Reed. După cum vă puteți da seama, cei 4 reușesc să creeze inimaginabilul, ba chiar teleportează o maimuțică pe o altă planetă și înapoi. Tendința de a induce în eroare publicul cu acești 4 pioni la început, pentru a-l reintroduce mai târziu pe Ben, mi s-a părut interesantă, stăteam ca pe ghimpi așteptând să văd unde se va potrivi Ben în ecuație și ce se va întâmpla cu Victor.

52

Versiunea tânără și entuziastă a Fantasticilor mie mi-a plăcut foarte mult, singura familie de super-eroi (în povestea originală, Reed e logodit cu Susan, iar ea și Johnny sunt frați buni) e fărâmițată, legăturile trebuie recreate de la 0, deoarece nici măcar frații nu mai sunt în aceleași relații ca în banda desenată, Susan e adoptată. De aceea m-am așteptat ca legăturile dintre ei să fie mai adânc analizate, motivate, să se arate clar de ce Fantasticii sunt, de fapt, o familie, ai cărei membri sunt legați prin respect și afecțiune, nu neapărat sânge.

41

Dar, cu excepția legăturii dintre Ben și Reed, bine exploatată, celelalte au fost superficial tratate. Pe cât de curajoasă mi s-a părut mișcarea de a introduce un Johnny Storm de culoare, deși fanii au urlat împotriva deciziei, pe atât de dezamăgită am rămas când nu am putut să văd cum s-a dezvoltat, eventual rupt, relația dintre el și Susan. Potențial era, dar prea s-au grăbit cu finalul. Mi-a plăcut accentul pus pe crearea dispozitivului și pe dezvoltarea lor, ca super-eroi blestemați cu super-puteri, dar sfârșitul a venit muuult prea repede și nu prea a fost credibil.

43

De când se întorc de pe Planeta 0, Reed e rupt de ceilalți 3 tineri, de aceea scurtul discurs motivațional din final și colaborarea lor excelentă pentru a-l doborî pe eroul negativ (foarte tare ca personaj, foarte puțin exploatat din păcate) par puse acolo doar ca să existe un motiv pentru care cei buni câștigă iar. Nu poți să arăți jumătate din film cum echipa e complet destrămată, pentru ca la final, în 5 minute, să-i faci super colaboratori. Puteau să mai dezvolte subiectul echipei unite încă jumătate de oră cel puțin, dar n-a fost să fie.

Nu uita sa citesti

45

Cel puțin pe partea de efecte, am primit ce mi-am dorit. Noua planetă e întunecată și, totuși, îți ia ochii, peisajul dezolant chiar e frumos construit (ca să nu dau spoilere și să povestesc despre ultimele scene de pe Planeta 0), dar cele mai faine efecte sunt, desigur, folosite pentru a arăta noile puteri ale celor 4 Fantastici. Reed (Miles Teller), liderul inteligent și neașteptat de curajos, are puterea de a-și lungi membrele, elasticitatea sa fiind foarte înșelătoare când se luptă cu inamici mai puternici decât el.

42

Susan (Kate Mara) e Fata invizibilă, care-și poate „împrumuta” calitatea și altor obiecte, creând și câmpuri de forță capabile să o protejeze în timpul luptelor.

48

Ben (Jamie Bell) e „Chestia” pe care n-a chemat-o nimeni în echipă – după cum glumește Johnny. E un munte din pietre cu o putere zdrobitoare, de care nu prea te poți feri, decât dacă ești elastic precum Reed.

44

Johnny (Michael B. Jordan) e Torța Umană, băiatul care ia foc (la propriu și figurat), puterile sale permițându-i să arunce cu flăcări și să zboare.

50

M-au impresionat scenele de luptă, în care cei 4 trebuie să-și coordoneze puterile și să le folosească în așa fel încât să poată învinge dușmanul comun. Sunt totuși de părere că această primă parte putea fi lăsată în aer la final, insistând mai mult pe relațiile dintre personaje și păstrând un întreg episod viitor pentru o confruntare între eroii pregătiți și personajul negativ pe care nu-l numesc, poate totuși nu-l știți și nu vreau să vă stric surpriza. Dacă sunteți fani ai filmelor cu super-eroi și sunteți curioși, puteți viziona filmul pentru că vă va distra. Dar nu plecați cu pretenții prea mari la cinema! Poate vom avea o parte secundă mai reușită pe partea de scenariu!

[review]

[rwp-review-form id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Cmentariile sunt închise