Cel bun, cel rău și cel urât, un western capodoperă

                The Good, the Bad and the Ugly (Cel bun, cel rău și cel urât sau Bunul, răul și urâtul) este un western epic italian din 1966, regizat de Sergio Leone, din a cărui distribuție fac parte Clint Eastwood, Lee Van Cleef și Eli Wallach în rolurile principale. Scenariul a fost scris de Age & Scarpelli, Luciano Vincenzoni și Leone. Ennio Morricone a compus muzica filmului, tema principală devenind celebră. Este al treilea și totodată ultimul film din Trilogia dolarilor, fiind precedat de A fistful of dollars (Pentru un pumn de dolari) (1964) și For a few dollars more (Pentru câțiva dolari în plus) (1965). Filmul urmărește confruntarea dintre trei pistolari care încearcă să găsească o comoară.

blondie

                Pe la mijlocul anilor ’60, Hollywoodul se cam plictisise de western-uri, considerate tot mai mult drept o rămășiță plicticoasă și stridentă a unei ere demult apuse. Bineînțeles, ele rămâneau elemente esențiale în istoria filmului, dar vremurile erau în schimbare și spectatorilor nu le mai plăcea acest gen de film. Dar regizorul italian Sergio Leone nu a fost de acord. A simțit că acest gen de film muribund trebuia reinventat și influența durabilă a  western-urilor spaghetti dovedesc că regizorul a avut dreptate.

mormant

                Leone a regizat câteva filme înainte de această trilogie și de a se hotărî să-l invite în Italia pe mai puțin cunoscutul Clint Eastwood pentru a face un remake la pelicula japoneză Yojimbo (1961) a lui Akira Kurosawa. Astfel, Pentru un pumn de dolari (1964) a devenit primul din legendarele sale western-uri „cu eroi fără nume”. Fiind produs cu un buget extrem de mic, filmul acesta inovator a avut un succes imens. Apoi acest film a fost urmat de Pentru câțiva dolari în plus (1965), în care Eastwood strălucea din nou în rolul antieroului anonim. În cronica Scarface, spuneam că Al Pacino și Robert De Niro sunt 2 actori care parcă s-au născut să interpreteze roluri de gangster. La fel pot să spun și despre Eastwood că s-a născut să interpreteze astfel de roluri, antierou în filme western.

prizonieri

                Alături de Dances with the wolves, Unforgiven și acestă ultimă parte a trilogiei dolarilor fac parte din cele mai bune western-uri văzute de mine.

                Ajunge cu introducerea. Acum să vorbesc despre ultima parte a trilogiei „cu eroi fără nume”, Cel bun, cel rău și cel urât. Cu o acțiune ce se petrece în timpul Războiului Civil, filmul urmărește trei bandiți care, deși clar identificați după titlu, nu fac decât să șteargă diferențele dintre cele trei categorii. Blondie (Blondul) sau Eroul fără nume este „cel bun”, care îl prinde de câteva ori și de tot atâtea ori îl eliberează pe proscrisul Tuco, care este „cel urât”, pentru a face să crească răscumpărarea oferită pentru prinderea lui. După o ceartă cu izbucniri sadice, partenerii de altădată se asociază din nou în căutarea aurului confederat furat, dar oportunistul Ochi de înger, care este „cel rău” le încurcă socotelile. Comoara ce conține 200.000 de dolari devine motiv de vrajbă între cei trei, adeverindu-se încă o dată zicala că „banii sunt ochiul dracului”.

spanzur

                Sergio Leone nu a ținut foarte mult la intrigă, el bazându-se pe elemente pur tehnice. Leone compune fiecare imagine pe ecran lat de parcă ar picta un peisaj amplu. Acesta împinge povestea înainte prin tehnici de montaj radicale, adaptate deseori schimbărilor de ritm ale celebrei coloane sonore semnate de Ennio Morricone, care a adăugat orchestrației tradiționale instrumente mai  puțin obișnuite și chitare electrice. Stilul său se vede în fiecare cadru așa cum curge sudoarea pe fețele eroilor.

rafuiala

Clint Eastwood este Blondul, cunoscut și ca Eroul fără nume. El este „cel bun”, un vânător de recompense ce face echipă temporar cu Tuco și Ochi de înger pentru a găsi aurul îngropat. Blondul și Tuco au un parteneriat ambivalent. Tuco știe numele cimitirului unde a fost ascuns aurul, iar Blondie știe numele mormântului, fiind astfel forțați să lucreze împreună. Deși este lacom, blondului îi este milă de soldații care mor pe front: „Nu am văzut încă atâția oameni irosiți așa de prostește”. Clint Eastwood este același, cu poncho, purtându-și țigara de foi în gură și având aerul malițios care l-a consacrat, pistoalele prinse în brâu, iar gloanțele pe țeavă;

good

Lee Van Cleef este Ochi de înger. El este „cel rău”, un mercenar nemilos și sociopat care-și termină tot timpul misiunea pentru care a fost plătit. Când Blondie și Tuco sunt capturați de soldații confederației, Ochi de înger este un sergent al Uniunii care îl interoghează și-l torturează pe Tuco, aflând în cele din urmă numele cimitirului unde este îngropat aurul, dar nu află numele de pe mormânt. Astfel face un parteneriat cu blondul. Ce se întâmplă mai departe, este istorie…

bad

Eli Wallach este Tuco Benedicto Pacifico Juan María Ramírez, cunoscut sub porecla de „șobolanul”, dată de blond. El este „cel urât”, un comic nebun, bandit mexican, dat în urmărire de autorități pentru o listă lungă de infracțiuni. El este partenerul blondului în această aventură.

Nu uita sa citesti

ugly

                Cel bun, cel rău și cel urât se reduce la chipurile lui Eastwood, Wallach și Van Cleef, atunci când cei trei dușmani se înfruntă în cimitirul părăsit. Scena a devenit una din cele mai imitate și parodiate din istoria filmului. Muzica hipnotică a lui Morricone devine mai intensă cu fiecare prim-plan, cu fiecare imagine în care scânteiază privirile și în care mâinile coboară să scoată pistolul. Chiar marele regizor Quentin Tarantino declara: „Scena duelului din Cel bun, cel rău și cel urât este cea mai bună mostră de regie adevărată”.

 pod

                Acest film este un exemplu perfect de montaj bine realizat, actorie de înaltă clasă, coloană sonoră excepțională și o imagine de nedescris, într-un cuvânt, o capodoperă. „Este remasterizat și mai dur ca întodeauna! Înțelegeți ce zic? Cu un stil vibrant și detașat, nemaivăzut până acum, The Good, the Bad and the Ugly sparge stilul Western și îl transformă în stilul Eastwood!”.

razboi civil

                Este un film pe care trebuie neapărat să-l aveți la colecție. Cei care nu l-ați văzut, merită să vă rupeți 3 ore din viață să-l vizionați, iar cei care l-ați văzut merită să-l revedeți. Filmul a fost lansat pe blu-ray și are o imagine superbă. Dacă nu ați ști că filmul a fost lansat în 1966, ați spune că este un film din 2014. Azi am revăzut a 9-a oară această capodoperă. Prima dată am văzut acest film pe SAT 1, un canal nemțesc, la vârsta de 10 ani. El adora acest gen film.

cimitir

                În continuare, vă invit să urmăriți trailer-ul acestei capodopere:

                Filmul s-a lansat și în România pe DVD și blu-ray 4k.

bd

Cumpără DVD (colecția 1960)                                       80 lei

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

Cmentariile sunt închise