Cel care dansează cu lupii, un western cu şi despre „Pieile roşii”

                Dances with wolves este filmul de referinţă din cariera lui Kevin Costner. În anul 1863, după ce locotentul Dunbar este rănit şi află că trebuie să i se taie piciorul, deoarece este posbil să facă cangrenă, acesta încearcă să se sinucidă intrând în bătaia focului. Astfel îşi conduce oamenii la victorie şi se descotoroseşte de lumea războiului de secesiune, retrăgându-se într-un loc paşnic, un adăpost din Dakoda. Şi-a ales acest loc pentru că dorea să vadă graniţa înainte să dispară. Acest loc dărăpănat şi uitat de lume se află la graniţa dintre tărâmurile băştinaşilor indieni şi cele ale americanilor. Dunbar revalorifică acest loc uitat de unii şi-l readuce la stadiul de fort, un lăcaş al păcii şi al prieteniei.

1

                Aici, fiind înconjurat de pustietate, el îi are drept companie pe calul său Cisco şi pe lupul Doi Ciorăpei. Stând în această pustietate singur, intră în contact cu „inamicul”. Astfel, Dunbar se împrieteneşte cu membrii unui trib de indieni Sioux şi ajunge unul de-ai lor, devenind martor la atacurile albilor şi la stingerea treptată a  marii culturi indiene a preeriei americane. Astfel ajunge să cunoască ce înseamnă iubirea, îndrăgostindu-se de Cea cu pumnul ridicat, o indiancă albă care-i ajută să comunice, să se înţeleagă.

2

                Cel care dansează cu lupii este debutul regizoral al lui Kevin Costner, o naraţiune ambiţioasă, interpretată parţial în limba indienilor Sioux, căreia i s-a prezis a fi un mare fiasco. Dar Costner s-a răzbunat, arătându-le tuturor că nu au avut dreptate, filmul având un succes răsunător la box office. La un buget de 22 milioane de dolari, Dances with wolves a avut încasări de aproape 425 milioane dolari.

3

                Cel care dansează cu lupii este numele dat de indieni locotenentului Dunbar, care la ]nceput este înfricoșat, dar mai apoi devine intrigat și captivat de vecinii săi și de felul lor de a trăi. Povestea despre cum acesta se descoperă pe sine și ajunge să poarte acest nume este absolut încântătoare, o poveste plină de căldură, de umor și, totodată, tulburătoare. Costner este regizorul ideal, compensând fiecare moment romantic sau mistic cu o scenă palpitantă de acțiune, cu lupte, bizoni, câmpii întinse în Dakota de Sud.

8

Cel care dansează cu lupii are o distribuție de zile mari:

Kevin Costner este locotentul John J. Dunbar, care devine Cel care dansează cu lupii;

kevin costner

Mary McDonnell este Cea care stă pumnul ridicat;

Mary McDonnell

Graham Greene este Pasărea care lovește;

graham greene

Rodney A. Grant este Vânt în plete;

Rodney A. Grant

Floyd Red Crow Westerman este 10 urși.

Nu uita sa citesti

10 bear

                „Pieile roşii” sunt pentru prima oară, într-un film, portretizate cu atâta respect și afecțiune, interpretate de indieni adevărați, frumoși și foarte talentați, dezvăluind o nație mândră, iute și plină de umor.

4

                 Dances with wolves este plin de sentimentalism. Este un film premiat cu 7 premii Oscar pentru: cel mai bun film, cea mai bună imagine, cel mai bun sunet, cel mai bun montaj, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu scris după un material (Michael Blake). Scenariul este adaptat dupa romanul Dances with wolves, scris de același Michael Blake. Dintre nominalizările la Oscar, aș vrea să menționez 3: cel mai bun actor în rol principal (Kevin Costner), cel mai bun actor într-un rol secundar (Graham Green), cea mai bună actriță într-un rol secundar (Mary McDonnell).

5

                Cel care dansează cu lupii este un film realizat în 1990 şi are o durată de 180 minute. Un an mai târziu, Costner a lansat o ediţie specială, mai lungă cu o oră, care extinde povestea de dragoste a lui Dunbar cu tânăra indiancă şi istoria capturării vânătorilor albi de bizoni. Dar acestă nouă versiune nu adaugă acţiune. Deşi povestea este mai frumoasă şi emoţionantă, încetineşte mult ritmul filmului.

6

                Oricum, la 13 ani după acţiunea din acest film, bizonii au dispărut. Rămaşi fără locuinţe şi fără hrană, ultimul trib Sioux s-a predat albilor la Fort Robinson, Nevada. Cultura vechilor indieni, ţesută în jurul mitului calului, dispăruse.

7

                Vă invit să urmăriţi trailer-ul acestui western de excepţie regizat de Kevin Costner:

https://www.youtube.com/watch?v=d9ICbZVs9TU

                 Dances with wolves s-a lansat şi la noi pe DVD şi blu-ray. Nu ştiu ce versiune are blu-ray-ul, pentru că eu am achiziţionat versiunea pe DVD.

bd

Cumpără acum

[review]

[rwp-review id=”0″]

Ti-a placut articolul?
Inscrie-te la newsletter si noi iti trimitem toate noutatile saptamanal.
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )