Winter’s tale, magic

                Winter’s tale, tradus la noi Poveste de iarnă, este una din cele mai frumoase povești de dragoste. De la The notebook (Jurnalul), n-am mai văzut un film de dragoste care să-mi ajungă la suflet. Singurul meu regret este că nu l-am văzut la cinematograf. De ce? Motivul este foarte simplu. Cei de la Cinema City nu l-au adus în Timişoara. Filmul a avut premiera în România de Ziua Îndrăgostiţilor, pe 14 februarie 2014. În acea săptămână, în România au fost 5 premiere: The Lego movie (Marea aventură Lego), The Monuments Men (Eroii monumentelor), Endless love (Îndrăgostiţi pentru totdeauna), Vampire Academy (Academia vampirilor) şi acest film. În prima săptămână, Poveste de iarnă a terminat pe locul 1 în România. Le-am scris celor de la Cinema City şi mi-au spus că dacă vreau să-l văd, să merg la Arad. Important este că au adus alte 4 filme mai puţin interesante.

2

                Le-am scris şi celor de la Pro Video şi m-am liniştit când am aflat că Poveste de iarnă se va lansa pe DVD şi blu-ray şi la noi. Bineînţeles, s-a lansat şi mi l-am cumpărat pe blu-ray. Acţiunea se desfăşoară de-a lungul unui secol într-un New York mitic, Poveste de iarnă fiind un film despre miracole, destine încrucişate şi eterna bătălie dintre bine şi rău. Filmul marchează debutul regizoral al lui Akiva Goldsman, care a câştigat un premiu Oscar pentru cel mai bun scenariu scris după un material. Filmul pentru care a primit premiul este A Beautifiul mind (O minte sclipitoare). Goldsman este şi scenaristul acestei poveşti de dragoste. Winter’s tale este o adaptare a romanului cu acelaşi nume scris de Mark Helprin în 1983.

8

                V-aţi gândit vreodată cum ar arăta cerul fără stele? Dar dacă stelele nu sunt ceea ce credem noi că ar fi? Dacă sclipirile din infinit nu izvorăsc din sori îndepărtaţi, ci din aripile noastre, când ne preschimbăm în îngeri? Fiecare din noi are un destin. Dincolo de lumea în care trăim, există alta, care ne împreunează pe toţi. Cu toţii facem parte dintr-o măreaţă şi nestatornică orânduire. Magia este pretutindeni în jurul nostru. Trebuie doar să priveşti. Fiecare nou-născut poartă în el o minune.

10

                Când copilul Peter Lake ajunge cu vaporul în oraşul New York, în 1895, nici nu poate să conceapă viaţa lungă şi complicată care i se aşterne în faţă sau vieţile oamenilor pe care le va atinge în feluri extraordinare. Peter poate să înfăptuiască un miracol pentru un suflet special, o viaţă foarte importantă pe care numai el poate s-o salveze, dacă reuşeşte să rămână în viaţă suficient încât s-o găsească.

7

                Când îl cunoaştem în 1916, Peter Lake este un hoţ neegalat în măiestrie. Datorită meseriei sale, ajunge s-o întâlnească pe Beverly Penn. Voia să jefuiască imobilul din Central Park al tatălui ei şi nu se aştepta să găsească pe nimeni acasă, dar lui Peter îi apare în faţa ochilor o superbă viziune în alb, cu păr unduitor ca focul, care, spre surprinderea lui, este neînfricată.

1

                Dar dragostea dintre Peter şi Beverly lor este condamnată. Ea este răpusă de oftică, iar Peter se îndreaptă către o moarte mult mai violentă, pusă la cale de fostul său mentor, maleficul Pearly Soames. Peter încearcă din răsputeri s-o salveze pe iubita sa, prin iţele timpului, luptându-se cu forţele întunericului, iar Pearl face tot ce îi stă în putinţă ca să-l doboare – o luptă pe viaţă şi pe moarte. Peter are nevoie de un miracol, dar numai timpul va dezvălui dacă acesta va fi înfăptuit.

9

                Apoi, ajungem în prezent, când de fapt începe o a doua narațiune, legată de prima doar printr-o mână de personaje, câteva locuri și reminiscențele protagonistului, care e urmărit de-un blackout parţial. Însă, căutând detalii, pe care le găsește (prea) rapid, își conștientizează rolul, înțelege de ce mai trăiește și de ce nu a îmbătrânit. Are de îndeplinit un fel de minune.

4

                Înăuntrul său, fiecare om poartă o minune şi acea minune este ursită unui singur om şi numai lui. Când ne apropiem de ursit, universul se pleacă spre noi şi ne ajută să ne îndeplinim destinul. Ne trimite clauze spirituale. Acestea ne vorbesc uneori prin copilaşi, alteori ca animale.  O călăuză este Athansor, Câinele de la Răsărit. Uneori, acesta se întrupează într-un cal alb.

6

Colin Farrell este Peter Lake, un hoţ iscusit care îşi găseşte sufletul pereche. În aventura lui este ajutat de Athansor;

peter

Jessica Brown Findlay o interpretează pe Beverly Penn. Ea s-a îndrăgostit de scenariu la prima vedere și declara: „Când am citit scenariul, nu mi-a venit să cred că o asemenea poveste, de o sensibilitate incredibilă, urmează să fie ecranizată şi mai puţin că voi face parte din ceva atât de frumos”. Din păcate, Beverly este bolnavă de oftică. Oftica este o boală a plămânilor, tuberculoză. Bolnavul cu tuberculoză are febră, transpiraţii nocturne şi frisoane. Astfel dragostea dintre Peter şi Beverly este condamnată;

beverly

Russell Crowe este Pearly Soames, mentorul lui Peter în ale hoţiei şi un demon de primă mână, care şi-a pus în gând ca în viaţa lui nesfârşită să-l vâneze pe Peter şi să-l facă să plătească pentru aparenta lui trădare. Mi-a fost dor să-l văd pe Russell Crowe într-un rol negativ. Filmul în care l-am văzut ultima dată în rol negativ a fost Virtuosity;

Nu uita sa citesti

Wish

Napoleon

pearly

William Hurt este Isaac Penn, tatăl lui Beverly şi al Willei;

isaac

Willa este interpretată de McKayla Twiggs – copil şi de Eva Marie Saint – adultă. Ea a construit un pat de prinţesă, fiind ajutată de băieţii din vecini. L-a făcut, deoarece tatăl ei i-a spus o poveste despre o prinţesă care a murit, dar a fost trezită la viaţă de un sărut. Dacă Peter o va săruta pe Beverly în acest pat, ea n-o să moară;

willa

Jeniffer Connelly este Virginia Gamely, mama lui Abby, o fetiţă bolnavă de leucemie şi care este pe moarte;

virginia

Ripley Sobo o interpretează pe Abby.

abby

                În ceea ce priveşte partea vizuală, nuanţele de maroniu, montajul, transformă multe cadre personalizate. Pe parcursul acestui film, resimţim atmosfera de basm. Nu înţeleg de ce Winter’s tale a avut majoritatea recenziilor negative şi a fost aşa criticat de spectatori. Bine că nu sunt critic. Probabil ei se uită la altceva decât ne uităm noi, spectatorii.

3

                Nicio viaţă nu este mai preţioasă decât alta. Şi nimic nu s-a întâmplat vreodată fără motiv. Dacă facem parte dintr-o măreaţă orânduire, pe care poate o vom înţelege cândva? Iar într-o zi, când vom fi săvârşit ceea ce doar noi putem săvârşi, ne vom înalţa pe boltă, alăturându-ne celor mai dragi nouă într-o îmbrăţişare fără de sfârşit. Dacă ne vom preschimba în stele? Este o întrebare la care nu ştiu dacă este posibil să găsim un răspuns.

5

                Vă invit să urmăriţi trailer-ul subtitrat acestei minunate poveşti de dragoste:

                Winter’s tale s-a lansat şi în România pe DVD şi blu-ray. Este o poveste de dragoste pe care trebuie neapărat să o vedeţi. Dacă vă plac basmele şi magia, este un film pe care nu aveţi voie să-l rataţi. Pe blu-ray, ca bonus veţi vedea o mulţime de scene căzute la montaj (scene şterse).

winter

Cumpără acum

PS: Îl veţi recunoaşte pe Will Smith în rolul Judecătorului (Lucifer).

[review]

[rwp-review id=”0″]

Cmentariile sunt închise